Как планът на Путин фундаментално се обърка?

С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше
Обновена: 13 май 2022 20:17 | 13 май 2022 20:05, Йоана Цонева
238
Как планът на Путин фундаментално се обърка?
Снимка: GettyImages

Финландците вече решиха, а по всяка вероятност ще ги последват и шведите: изглежда, че още това лято НАТО ще се сдобие с две нови страни членки. А само допреди няколко месеца едва ли някой щеше да заложи по-големи суми пари на тяхното присъединяване.

Но нападението на Путин над Украйна разтърси и държавите от европейския Север, които в продължение на десетилетия смятаха, че техният неутралитет е най-добрата защита срещу нападения от Русия. Това тяхно убеждение се разклати още с превземането на Крим, а последвалото нападение над цяла Украйна накара нашите северни съседи да предприемат фундаментална промяна във външната си политика и в политиката за сигурност - обрат, който засенчва дори завоя, който направи Германия, пише DW.

НАТО до входната му врата

Декларираното от финландците намерение за възможно най-бързо присъединяване към НАТО кара Путин да изглежда като кървав стратег аматьор, който се е объркал безнадеждно. С нахлуването си в Украйна той постигна точно обратното на това, към което се стремеше: НАТО сега ще стига директно до входната му врата.

Присъединяването на Финландия и Швеция, чиито въоръжени сили от дълго време участват в съвместни военни маневри със страни членки на НАТО, засилва отбранителните способности на съюза, а с това и неговия възпиращ потенциал. Това се отнася най-вече до района на Балтийско море, който е от значение не само за сигурността на балтийските страни.

Истината не може да бъде потулена

Също и заплахите, с които Москва целеше да откаже Стокхолм и Хелзинки от членството в НАТО, накрая се оказаха контрапродуктивни. Възможно е сега Кремъл да се опита да спъва процеса на присъединяване с всевъзможни провокации и с добре изпитаната си пропаганда. Истината обаче не може да бъде потулена: войнственият империализъм на Путин накара две напълно неутрални страни да търсят закрила под чадъра на НАТО.

Бертолд Колер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"/ www.faz.net

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
12
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Крадливо руско племе след освобождението на България Русия откраднал 760 тона Българско злато до сега никой не смееше да ги питат русия за откаднотото злато
190
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Благодарение на пУтлера и доближените олигарси руския народ беден гладе и алкохолизиран най близко време ще се вдигне тойа гладен народ срещу ***
189
20
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Аматьор е този, който е писал тези драсканици. Тенденциозната омраза към Русия става заразна, в държави като Полша, Финландия, Прибалтика, които са се образували преди около век, благодарение на разпадането на Руската империя, чиято главна заслуга е на болшевиките. Не може да се пренебрегне и факта, че Германия с нейните вечни амбиции да завладее със сила Европа са помогнали много за това тази омраза да бъде разпалена. Но това би могло да е катализатор на бъдещи събития с обратен ефект.
188
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Alexi какви са тия хотели, че не мога да разбера.
187
11
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Е,нали са икономическо джудже по номинал в евро,долари,но в продукт в натура и като потребление са гигант,а и един техен военен самолет е десет пъти по-евтин за тях от американски същия клас,така че имат ресурси да си правят и постигат каквито и да било планове и "Свободния свят",който като гледам страните със санкции е една седма от света по население,по продукт в долари 40% и по потребление в натура 20% може само да ги фалира в сферата на пропагандата,а те ще се спрат само,ако стане на тяхната
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 216 от къде ти дойде на ума да сменяш чипа на ядрена сила.
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв му беше плана на Путин? Може ли да ми го припомните. Явно на вас ви го е пошушнал доверително, оти не е стигнал до широката общественост.
184
2
 
0
 
! Отговори
До 206/тррола преди 1 година
Ще го изпревариш.
183
4
 
13
 
! Отговори
До смърт на Пут.. преди 1 година
Проблемът е, че и след него ще дойде пак някой като него.Трябва да се смени чипа на руснаците, ама това е кауза пердута..
182
14
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Винаги в началото се започва с радостни възгласи,че Русия всеки момент ке падне и след това започва вайкането и ами ся.Още малко и Швеция щеше да победи,но в 1809 подписа мирен договор пред нахлулите на бреговете и като гарги по ледовете руски войски и Финландия стана руска със статут на Велико автономно княжество.Турция мирен договор 1812 месец преди инвазията на Бонапарт,а той дори превзе Москва,но напусна Русия без армия.Три войни едновременно почти,богати на ресурси са,а това са резерви.
181
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакво объркване. Планът на Путин е до Коледа Русия да бъде ликвидирана и се изпълнява съвсем точно.
180
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха-ха.... само смешки с тая пропаганда.
179
4
 
0
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
211.-- Извинявам се за печатна грешка, имах предвид границата с Полша , за да настанят Русия там ответни военни сили.
178
17
 
4
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Адее пак кекави анализи от пишман експерти на DW !! Дали че влязат наистина швеция и финландия в нато или е само смешен натиск към Путин, е все едно за Русия. Русия я интересува да не загуби от НАТО влиянието си в Черно Море и достъп до Босфора. Точно за това глобалистите назначиха техни марионетки в Украйна- и затова Русия прие поканата за танц! А насъсквайки Финладия да влязат в НАТО като "наказание" за Путин, само ще принудят Русия да откъсне и пограничните райони с Финландия от Украйна
177
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предисторията на тази картинка се мъдри от 30+ години по всички медии. НАТО обяви победа над СССР, с помощта на подривните си операции и цялостната си дейност насочена срещу СССР, разбирай Русия. От това време досега Русия си остана в същите граници, докато НАТО се разшири и допълзя до всички граници на Русия. На всички беше ясно, че НАТО е агресор и, че истинската цел на НАТО е да унищожи Русия.
176
2
 
9
 
! Отговори
Старата школа преди 1 година
В учебника на КГБ, който Бойко и Путин са чели, не пише за модерната информационна война, която посрещна офанзивата на Путин. Явно според стария учебник, нападаш който си искаш, той се нacира от страх, а после обираш лаврите. Е.. както би казал великия Мустафа Карадайьиуъ: "Дьа дьа.. амьа... "
175
2
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Хотели лучше,получилось как всегда.
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това FCKPTN e бот.
173
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долното колко ти плащат за това глупаво писание.
172
7
 
18
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Лошото е, че заедно с путин цялата русия е пътник...