Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование

Повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи
21 юли 2022 18:00, Анисия Иванова
173
Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование
Снимка: БГНЕС

Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави, не успяват да придобият уменията, необходими за работа, а около 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование. Това сочат данни от нов доклад, публикуван на 13 юли от Комисията по образование и УНИЦЕФ.

Докладът, озаглавен: „Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развитието на умения?“ включва анализи на развитието на уменията в ранна детска възраст, както и сред децата в начална училищна възраст и младежите. Данните подчертават ниски нива на умения сред децата и младежите във всички възрастови групи. Вероятността да притежават уменията, необходими за пълноценното им развитие и по отношение на бъдещите възможности за заетост, достоен труд и предприемачество, е най-малка при младите хора в страните с ниски доходи.

"Вдъхновеното и квалифицирано поколение от деца и младежи е от решаващо значение за просперитета, прогреса и успеха на обществата и икономиките. Въпреки това повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност", заяви Робърт Дженкинс, ръководител отдел „Образование“ в  УНИЦЕФ.

В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. или 315 149 не разполагат с базови умения, които са им необходими за средно образование. Това показват данни на международното оценяване PISA* и TIMSS и изчисления за децата, които не се обучават. 44,5% от същата възрастова група или 292 287 нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под "дигитални умения" се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на и-мейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

Базовата грамотност и математическата грамотност; меките умения, включително уменията за живот и социално-емоционалните умения; дигиталните умения, които позволяват на хората да използват и разбират технологиите; специфичните за професията умения, които подпомагат прехода към заетост; и предприемаческите умения са от съществено значение за просперитета на децата. Тези умения са от решаващо значение и за развитието на обществата и икономиките.

Поради големия брой младежи, които не посещават училище и ниското ниво на придобиване на базисни умения, държавите по света са изправени пред криза, като по-голямата част от младите хора не са подготвени да станат част от днешната работна сила - се отбелязва още в доклада.

По данни на Евростат (2021) 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система – показва проучване на МОН  от 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде халал да са ви ЕС сега и евроатлантическите ценности
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименРезултат от 30 години чалга и мутри
139
1
 
1
 
! Отговори
Neobrazovan преди 1 година
Mi dai da sednem i da pokaghem tes starite umnici i tehnite umni i inteligentni cheda sas skipi chughdestranni diplomi koi e po umen i kompetenten
138
1
 
4
 
! Отговори
О неразумний преди 1 година
Ако се съди по коментарите, процента е даже по-голям. Около 80% вместо мисъл изразяват някакви откъслечни емоционални проблясъци в които личи единствено колко са недоволни, колко са велики и колко много презират хората около себе си. С една дума - написаното в статията за тях не се отнася, а в измисления свят в който живеят са едни интелекуални самотници заобиколени от море от ***.
137
1
 
0
 
! Отговори
Те политиците ни, преди 1 година
избирани като най-добрите личности в обществото,демонстрират удивителна неподготвеност,некадърност и липса на интелектуален капацитет(да-а,ама страшно подготвени са в гонитбата на личния интерес),а ние се изненадваме за нивото на консуматорите.Няма нищо случайно.Като резултат от духовната нищета на младежите е невъзможността им да си оправят живота,резултатът от същото на политиците е невъзможността държавата да изпълнява функциите си,тя дава лукс за нищо на едни,а е мащеха за народа
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога УЧИТЕЛИТЕ ще полагат изпит по предмета по който имат претенции, че преподават? Аз гарантирам че по естествени науки около 75% няма да се справят. По чужди езици 65% няма да се справят.По математика какъв ли ще е процентът?
135
0
 
2
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Който иска - ще учи. Има безкрайно много възможности в България за това. Ако не искаш, няма как да претендираш за ръководни позиции. Има нужда и от докери и хамали, в строителството се искат поне малко инж. умения. Прекрасна ситуация. Всички могат да станат инфлуенсъри, но на гладен стомах не ти е до туъркване...
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пази боже тя е сега работата ....
133
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавно е как обвинявате запада. Българската интелигенция бе унищожена веднъж 1945-та година. След това 45 години създаваха хора без предприемачески менталитет и хора които не са способни да оцелеят без държавата да се грижи за тях. И след това като 1989-та година държавата се разпадна се оказа, че българите образовани и възпитани от социализма нямат способността да си изградят работеща демократична държава и нямат способността сами да си възпитат децата.
132
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава където хората защитават Путин си е директно за закриване. Интелектуалното ниво е НУЛА.
131
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Разликата между Конопа и Марихуаната е както между Мъжа и Жената, Конопа винаги расте, както и Мъжете по високо от Марихуаната - Жените. Конопа съдържа вещества, които са подобни до веществата в Мъжкия организъм и поддържат Логиката в Живота. Марихуаната съдържа вещества които са подобни до веществата в Женския организъм и поддържат Емоциите в Живота. И затова Конопа - Мъжа като се съберат заедно с Марихуаната - Жената става Експлозия и се ражда Бебенце, което трябва да отиде на училище с Логика
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега си представете тази *** да стане мениджери, лекари, адвокати, полицай и политици. БГ е обречена и ще станем по-зле от Сомалия.
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
простия народ се управлява по-лесно, факт! знаем какъв е плана на запада за БГ, план няма и само ще ни използват.
128
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Ху* преди 1 година
И мислите че това е лошо ? Само изчакайте тия млади некадърници да станат достатъчно възрастни да създават семейство и заменят вече възрастните работещи които бяха възпитани на труд и отговорност от "лошия социализЪм"... Имам познат работещ в голяма болница . Той веднъж ми каза така - Единствено възрастните лекари и сестри си гледат съвестно работата, ама един по един се пенсионират . Новите които идват са ***. Некадърни, незнаещи, с високо самочувствие .ВЪВ ВСЯКА ПРОФЕСИЯ е така ...
127
2
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Няма да имат. Когато вкъщи ги занимават само с Еврофутбол, чалга-фолк и носталгия по комунизма, как да стане?
126
0
 
10
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 1 година
Чудесна новина! Да се залепи на всички врати и прозорци на МОН, за да им се напомня всеки ден каква са я свършили през последните години. Хубаво е и господата депутати да си прочитат всеки ден, че да не изпуснат курса към тотално сриване на образованието в БГ.Срам и позор за цялата управляваща пасмина, която за малко над 30 години преход ни докараха до тук.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат да , днес един мекотелест ми направи фреш от портокал с корите.
124
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост родителите на днешните деца в голяма част също са базово нефункционално грамотни, та камо ли децата им да са по-грамотни от тях. Само се замислете, като ходите в новите домове на младите семейства, в колко от тях сте видели книги или пък сте чули собственизите им да четат е-книги. Сигурно процента не е повече от 20%, та нормално е статистиката и за децата да е такава. Все пак това са неща, които в същността си се възпитават от семейството. Но мама и тате предпочитат да слушат чалга.
123
0
 
8
 
! Отговори
Пояснение преди 1 година
Защо тогава се е получило така- защото на управляващите не им трябват умни глави , а работливи ли? Като добавим и как пишат оценките в училище, се допълва картинката.
122
11
 
4
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Не може всички да имат еднакви умения.Моите внуци са факири на компютъра.Най малкия на 4 години има смарт часовник и комуникира с мама и тати.Тато искаше да ни изкара всички с еднакви умения , но не се получи. Тогава беше рай за некадърните и мързеливите.Вземи го там на работа ,да не маа крачоли по улиците.Можещите и способни хора не бяха доволни и псуваха на ум , да не чуе комшията доносник.