Сушата в Европа: Недостигът на вода ще е "новото нормално"

Много западни държави налагат ограничения
10 авг 2022 19:36, Нели Христова
79
Сушата в Европа: Недостигът на вода ще е "новото нормално"
Снимка: БГНЕС

Най-тежката суша в Европа от десетилетия засегна домове, фабрики, фермери и товарни превози по целия континент. Експертите предупреждават, че по-сухите зими и лютите лета, подхранвани от глобалното затопляне, означават, че недостигът на вода ще се превърне в "новото нормално".

Европейската обсерватория за суши на ЕС е изчислила, че 45% от територията на блока е получила предупреждение за суша до средата на юли, като 15% вече са в червената зона, което накара Европейската комисия да предупреди за "критична" ситуация в множество региони.

Условията се влошиха, тъй като повтарящите се горещи вълни се движат през континента. Във Франция министър-председателят Елизабет Борн миналата седмица активира кризисен отдел за справяне със сушата, описана от Météo-France като "най-лошата в страната от началото на отчетите през 1958 г.".

Повече от 100 френски общини нямат течаща питейна вода и се снабдяват от камиони, каза министърът на зеления преход Кристоф Бешу, добавяйки: "Ще трябва да свикнем с епизоди от този тип. Адаптирането вече не е опция, то е задължение."

С влажност на почвата, която е най-ниската регистрирана някога, и валежите през юли, които са с 85% по-ниски от обичайните, ограниченията на използването на вода, включително забрани за миене на коли и напояване, са в сила в 93 от 96-те континентални департамента на страната, като 62 са класифицирани "в криза".

На фона на покачващите се цени на храните след нахлуването на Русия в Украйна, френският министър на земеделието предупреди, че реколтата от царевица вероятно ще бъде с повече от 18% по-ниска от миналата година, докато синдикатите на фермерите казват, че недостигът на фураж за едър рогат добитък в резултат на сушата може да доведе до значителни недостиг на мляко през есента и зимата.

Миналата седмица електрическата компания EDF беше принудена да намали производството на един от своите ядрени реактори в югозападна Франция поради високите температури на водата в река Гарона и издаде множество подобни предупреждения за реакторите по поречието на Рона.

Водните резерви на Испания са най-ниските за всички времена от 40% и намаляват с темп от 1,5% седмично поради комбинация от увеличено потребление и изпарение, според правителството, в това, което вероятно ще се превърне в най-голамата суша от последните 60 години.

Страната е получила по-малко от половината от очакваните си валежи за времето на годината през последните три месеца, с ограничения в сила от Каталуния на североизток до Галисия на северозапад, както и западна Естремадура и Андалусия на юг.

Повечето водни ограничения са наложени на домашни потребители, като селските власти често не са склонни да обуздаят често незаконната експлоатация на все по-оскъдния ресурс от страна на фермерите, въпреки че селското стопанство представлява девет десети от потреблението на вода в Испания.

Възраждането на туризма след пандемията също доведе до ръст на потреблението с цели 10% в градове като Барселона, където – ако скоро няма валежи, а такива не се прогнозират – вероятно ограниченията ще бъдат наложени следващия месец.

"Проучванията за изменението на климата предупреждават, че сушите ще бъдат по-интензивни, по-чести и по-продължителни", казва Нурия Ернандес-Мора, съосновател на New Water Culture, пред The Guardian. "Това ще бъде новото нормално и въпреки това продължаваме да одобряваме увеличеното използване на ресурс, който нямаме и който става все по-оскъден."

Тази година също се очаква да стане най-горещата и най-сухата, регистрирана някога в Италия. "Вече не знам какво трябва да направим, за да превърнем климатичната криза в политическа тема", казва Лука Меркали, президент на Италианското метеорологично дружество. "Няма подобни данни през последните 230 години, които да се сравняват със сушата и жегата, които преживяваме тази година. След това имахме бури... Тези епизоди нарастват по честота и интензивност, точно както се прогнозира в климатичните доклади през последните 30 години. Защо продължаваме да чакаме това да стане приоритет?"

Едно от най-ярките проявления на кризата е пресъхналата река По. Дебитът на най-дългия воден път в Италия е спаднал до една десета от обичайната стойност, докато нивото на водата е с 2 метра под нормалното. В началото на юли правителството обяви извънредна ситуация поради суша в пет северни региона, ограничавайки питейната вода. Селата около езерото Маджоре се снабдяват от камиони.

Тъй като в региона няма продължителни валежи от ноември, производството на ориз за ризото в долината на По, което представлява около 40% от селскостопанската продукция на Италия, е застрашено. Производителите предупредиха, че до 60% от реколтата може да бъде загубена, тъй като оризовите полета изсъхват и се осоляват, като рекордно ниските нива на водата позволяват повече морска вода да навлезе в делтата.

Кризата не е само в Южна Европа. Нивата на водата също са паднали до опасни ниски нива на Рейн, жизненоважен северозападен европейски воден път, използван за транспортиране на нефт, бензин, въглища и други суровини, който свързва индустриалния център на Германия с големите пристанища Ротердам и Антверпен.

Нивото на реката в понеделник вече беше по-ниско, отколкото в същия момент през 2018 г., когато тежка суша в крайна сметка спря транспортирането на стоки за 132 дни. Някои кораби работят с 25% капацитет, за да избегнат засядането, увеличавайки разходите за превоз.

Сушата удари германските водни пътища точно когато товарните кораби трябва да превозват увеличени количества въглища, за да обслужват електроцентралите, които канцлерът Олаф Шолц активира отново в отговор на ограничените доставки на природен газ от страна на Русия.

В столицата Берлин властите регистрираха спад на нивото на водата в многото езера, захранвани от река Шпрее. В южния град Нюрнберг изсъхнали градски дървета се поливат от общински закрити плувни басейни, затворени заради пестенето на газ.

В Швейцария млечната промишленост беше най-силно засегната: властите във Фрибург, Юра и Ньошател трябваше да отворят ливадите в долините, които обикновено не се използват за паша, до септември, тъй като пасищата по-високо в планините вече бяха твърде сухи.

Доминик дьо Буман, председател на кооперацията за производство на сирене във Фрибург, каза пред вестник Le Temps, че производството на сирене и мляко вероятно ще бъде засегнато. "Може да се предвиди спад и може дори да се окажем с недостиг на грюер", каза той.

В кантон Обвалден, близо до Люцерн, армията трябваше да транспортира вода с хеликоптер от езерото Сарнен до жадните крави в село Кернс.

Миналата седмица Холандия официално обяви недостиг на вода. Правителството все още не е въвело ограничения върху потреблението на домакинствата, но помоли хората да помислят внимателно дали трябва да измият колата си или да напълнят детския си басейн.

Междувременно в съседна Белгия синоптиците съобщиха за най-сухия юли от 1885 г. насам. Въпреки забраната на фермерите да изпомпват вода за посевите, нивата на подпочвените води във Фландрия са изключително ниски, което води до изсъхване на торфищата, а това поражда загриженост за дивата природа, включително бекаса.

Каналите и реките също са в лошо състояние: местните власти съобщават, че много риби са умрели, тъй като единствената вода, останала в някои водни пътища, е промишлени или канализационни отпадъчни води. Тринадесет общини в Ардените забраниха на хората да пълнят плувни басейни.

Учените казаха, че влошаването на климата може скоро да доведе до зачестяване на летните засушавания в Западна Европа, като екстремни горещини, които се случват веднъж на десетилетие, се случват на всеки две или три години, освен ако правителствата по света радикално не намалят въглеродните емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
до дедо преди 1 година
Статистиката (преди ковида още) показва най - висока продължителност на живота не на село а в градовете, включително и броят на столетниците е най -голям отново там, не на чистия въздух. процъфтяват села които са близко до градове - 2 часа е много далеч, това все едно от София до Пловдив. последно време е хит панелката в даден момент да се продава и с кредит или без да се строи къща в по-краен градски квартал, тези приказки за чудесния живот в българското село са история за болшинството села.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички трябва да бягат към Германия, Швейцария и Лихтенщайн, където тревата не случайно е толкова зелена, защото цялата територия е подгизнала от подпочвена и надпочвена вода. А не като Сахара, река Нил и всичко останало - пясъци.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кекеАбе ти ходи легни на влажно и под 2м пръст до колегите ти избиратели на БСП, па за другото не се тревожи. Вие достатъчно насрахте пейзажа. От тук ти усещам миризмата на стара кожа и пръст.
60
2
 
7
 
! Отговори
кеке преди 1 година
Да му мислят младите и тия, дето се множат. Това е бъдещето на Европа и на планетата. Намаляване на годните за обитание зони и многомилионни климатични мигранти, които ще ги заливат. Ама вие си се утешавайте, че целия световен научен елит, който говори за това от години, има някакви скрити цели и реално няма проблем. Каквото ви помага да спите нощем.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес.бе-ге, какво ви става? Какви са тези глупости които пишете напоследък? Митрофанова какви идиотщини ви е заръчала да пишете? Да стягаме куфарите и към Рассия, а?То само там има вода, хляб и перфектните климатични условия, особено в Сибир. Още малко ще кажете, че слънцето ще намали количеството си на термоядрено гориво с което руснаците го снабдяват. Клоуни такива.
58
1
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
П.П....Младите семейства дойдоха именно заради "сардините в панелките" и ковид пандемията!И още много такива семейства ще има по селата из страната!Има комшии с коли - ако нещо се случи винаги има кой да се отзове....Не си мислете, че за единият зъболекар и единият пин код града е предпочитан пред селския живот!!!
57
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
До Отговор....Областният град е на 14 км. от селото - има автобус за училище за децата.На зъболекар ходим 2 (два) пъти в годината и ще се "прежалим" да отидем до града!Селото привлече 12 МЛАДИ семейства с малки дца или чакащи първа рожба - много "нормални разговори" можем да водим!Има 3-4 циGански семейства, но работливи - косят, кастрят дървета, помагат!!!!Още нещо?
56
4
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До ДедоДобре го казваш - има ли на село лекар и зъболекар - няма, има ли на село училище и детска градиа и деца с цвят на кожата като твоя , за да играят с твоето като порастне - няма, има ли на село хора като тебе с които да водиш нормален разговор а не разни самотници - няма, като станеш на 70 и нещо и почнеш да забравяш пина за дебитната си карта или откъде да си пуснеш тока, ще има ли кой да ти помогне - не.
55
4
 
2
 
! Отговори
Безмислена статия преди 1 година
Какво ме вълнува че нямали вода - ние имаме в изобилие - всичките свлачища които се активизираха последните месеци са все заради изобилните валежи - верно не на всякъде, но вода в България като цяло има, земеделието реве защото правителството на Бойко Борисов затри микро язовирите и не могат сега да напояват - най вероятно ще се окаже че лично Кирчо е врътнал кранчето им (Д.Добрев ще покаже по потник от хасковското поле, снимка на ксерокс с Кирчо и Лена и кранчето на некой такъв язовир)
54
2
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
По селата е ПЪЛНО с вода - от чешми, кладенци или потоци.Ама народа се вре като сардини в панелки и "ново строителство", зарязва дядови и бащини двори и после защо има режим на водата и на тока?Който има акъл и си е взел къща на село НЕ Е СБЪРКАЛ!Почвата е дащна - каквото хвърлиш, захваща!20 кокошки из двора,няколко заека в кошарата - който има акъл ГЛАДЕН И ЖАДЕН НЯМА ДА ОСТАНЕ!Ама всичкото е "на Софията"!!!
53
1
 
11
 
! Отговори
Ние преди 1 година
Не искаме да сме Европа тя ни убива!Масовите пожари и суша се предизвикват умишлено за всяване на вина на народа,че ние я унищожаваме.Колкото и да е жега не може да се запалят места където почти не стъпва човешки крак.Абсолютно никакво разследване от страна на пожарникари и мвр.ПАК МЕДИЙНА ЛЪЖА И ХАНМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА.ЯЖТЕ МИ Х...***.ОВЕ БАЙДЪНОИДНИ.КОНСПИРАТИВНИТЕ ТЕОРИИ СЕ ОКАЗАХА ИСТИНА!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ново нормално ги гони *** политици. По всякакъв начин гледат да останат на власт и да тъпчаст хората.
51
1
 
8
 
! Отговори
Сети преди 1 година
Е, има някои, не били вярвали. А аз това лято по старозагорско един дъжд като дъжд не съм видял. Няколко капки или порой за 5 минути и половин час след това все едно нищо не е било. Без дъждове подпочвените води е въпрос на време да се изчерпят Кажете ако мислите иначе
50
1
 
9
 
! Отговори
Сети преди 1 година
Ванга го е предрекла преди 40-50 години... Както и изчезването на пчелите и меда. Много ми се искаше да не е вярно:(
49
2
 
4
 
! Отговори
Н2О преди 1 година
Който си е имал вода пак ще си има. Който няма - дгд или да си плаща.
48
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
На село горе в Родопите, има вода от десетки чешми около селото и в най-големите жеги.
47
7
 
9
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Комунисти, Фашисти.... ***! Умирате също като монархиите. Нагли сте и времето вече е друго. Илюзорната свобода която проповядва САЩ също е на привършване. Свобода да имаш оръжие.... Бъдете себе си. Демокрацията е крива защото е отражения ще на общоството. Затова и ние българите страдам, защото гр. общество Няма. Комунизъм, мутри.... това превръща хората в оцеляващи... Моето си е мое-чуждото е общо... И някой ми обяснява че с другарите от мАсква ще сме добре... Стамболов за вас!!!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали нали пръскат някакво вещество в небето и то предизвиква валежи. Що не го правят това. Нали има ХААРП-ове на няколко места в света. Какъв е проблема.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суша а? Перфектно за ***, няма да се къпят, няма да ги вали дъжт, ще се усмърдяват яко и ще събират кир за зимата
44
19
 
5
 
! Отговори
Край преди 1 година
България е сред най-бедните на води страна в Европа. Помня потоци от които вече няма нито капка даже и пролетно време. Проблема с водата е реален.