Може ли РСМ да затвори български клубове заради имената им?

Според доц. Ташев това е тоталитарен закон
30 ное 2022 13:20, Петя Славова
28
Може ли РСМ да затвори български клубове заради имената им?
Снимка: БГНЕС

РСМ затваря българския клуб "Иван Михайлов", ако не смени името си. Това е възможно след промени в законодателството в страната след стрелбата и атаките по културните клубове.

Още по темата

Хората от клуба в Битоля са сигурни, че няма да сменят името, а аргументите им са, че това сдружение съществува от три години и половина и не може закон със задна дата да има действие.

Това коментира пред Нова тв доц. Спас Ташев, Институт за населението и човека към БАН. Според него, подобен закон е тоталитарен и никъде в европейски държави няма подобен закон.

"Те не са в Европа, но имат желание да са там", каза доц. Ташев. По думите му, този клуб може и изобщо да не работи, защото е бил пален и изрази мнение, че не имената на клубовете създават конфликт, а самите клубове.

"Смятам, че името на клубовете няма никаво значение. Дори само да се казваха "Български клубове", пак щеше да има същите проблеми", каза още доцентът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не им обръщайте внимание и ги пратете в европейските съдилища.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те си смениха името на държавата, сега за имената на клубове ще правим проблеми.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русизмът тръбва да бъде изхвърлен от балканите. За да има мир и приятелство между България и Македония, русизмът трябва да понесе поражение в двете държави. Бъде ли изтласкан русизма, ще изчезне и създадения от тях македонизъм по естествен начин. Протест срещу русизма и Путин, който се опитва да промени българската история и се опитва да обвърже българската писменост с македонизма. Руското ВМРО и в двете дътжави да бъде забранено. Възраждане ДПС, БСП и ГЕРБ също.
23
4
 
3
 
! Отговори
До ВНУК преди 1 година
В България Цар Борис III е спасил българските евреи, защото българският народ се е възпротивил на изпращането им и царят е имал силен довод пред Хитлер, а в Македония НИТО ЕДИН не се е надигнал в защита на евреите!!! Поне да бяха написали петиция до царя да може да се оправдае пред Хитлер, а не е имало нито един глас..., НО сега само претенции имат посръбчените кратуни!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми спасихме си евреите, защото цар Борис отказа да ги изпраща в Германия. В Македония немската военна окупационна власт се разпореждаше какво да се прави. Да не говорим, че когато спасихме нашите евреи цяла България беше залята с протести, което помогна на царя да легитимира отказа си. Да сте чули поне ЕДИН протест в Македония срещу изселването на евреите. Не сте чули, защото македонците дори не протестираха. Нито ЕДИН македонец не посмя да излезе в защита на евреите. Сега царя им бил виновен.
21
1
 
4
 
! Отговори
Василий ІІ-Император преди 1 година
Известна е подарената от император Андроник II Палеолог-1282-1328 г. на предстоятеля на Охридската автокефална архиепископия плащаница, за употреба при благослужението в църквата Света София (Охрид). На императорския дар е извезан надписът: Пастирю на Българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог . Историчарите да четат Византийските и турски архиви...
20
0
 
4
 
! Отговори
Цар Самуил преди 1 година
След падането на България под византийска власт през 1018 г. с указите на император Василий II от 1019 г. Българската Патриаршия е понижена в ранг и обявена за Българска автокефална архиепископия със седалище в Охрид, последната българска столица и тогавашно седалище на българския патриарх. Българската народност на предстоятеля ѝ и правата ѝ са определени с две Грамоти на император Василий II за правата на Охридската архиепископия. В изворите от периода ХI-ХII в. се споменава като Българска архи
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сюлейман паша няма нищо общо с цар Борис 3. Айде без манипулации.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
президента ше дава мандати сега ако завали сняг може и да няма мандати
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
български клуб роналдо
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северните мякедонци скоро ще ядат какалашката на ЕС...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има по стотина човека дежурни ТЪПАНДЖИИ от двете страни на границата, които захлебват от ОМРАЗА...е точно те искат да има нонстоп проблеми между двете държави!
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A ако Турция отвори културен клуб Сюлейман паша в Кърджали, вие, "патриоти" как бихте реагирали? Хипотетично питам.
13
8
 
8
 
! Отговори
Внук преди 1 година
Провокация е да се слагат имената на противоречиви личности. Ние удобно проглушавате ушите на света с факта , че сме спасили евреите си.Браво.Но удобно пропускаме факта,че по времето на Втората световна война евреите от Македония са изпратени в лагерите на смъртта.Защо цар Борис III не се е застъпил за тях.?Вече са били негови поданици.Сега техните наследници като гледат името на царя сърцата им плачат.Някой има интерес да ни насъсква едни срещу други.
12
2
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До ВМРО НА ТРИ МОРЕТА Именно, но служебният гълъб каза е тук за малко и няма да прави нищо че да не ядоса някого....ей такива са всичките. Не са политици, а са ***!
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борис 3 е "най-демократичния цар на Европа". Това го е казал навремето още Дънов. Още с влизането на бълг. войски там финансира изграждането на български училища и започва подготовка за строеж на жп линията София - Скопие. Погледнете филма как са посрещани българските войски там - с духова музика и цветя. Но на сърбоманите това не им харесва и го оплюха несправедливо.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо трябва да измисляме ново име само защото на Мицковски така му харесва? Това е номер утре ще измисли нещо ново та клубовете да седят затворени. Чудя се защо се занимаваме с тях. След като след 1945та година избиха много българи, други загубих живота си в Голи оток там останаха предимно бо-клуците подчинени на Тито.
9
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
има интерес, да ни надъхват един срещу друг с РСМ!
8
1
 
5
 
! Отговори
Taню преди 1 година
До ined Нарочна провокация, откъдето и да го погледнеш. Като реципрочните клубове на макетата по джумаята - разни шовинистични нпо-та седят зад тях