Фотоволтаична централа за собствен ток - 20 хил. лв., изплаща се за 7 г.

Това е и най-прекият път за модернизация на българската енергетика
1 фев 2023 18:30, Анисия Иванова
61
Фотоволтаична централа за собствен ток - 20 хил. лв., изплаща се за 7 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2018 година очакваме България да постави в законодателството си европейската директива за възобновяемата енергия, а в момента страната ни е в наказателна процедура, че не сме я приложили. Приемането на регулация, която отговаря изцяло на европейските правила, в българското законодателство ще бъде стимул за българските домакинства да участват в цялата система на производство, потребление и продажба на електрическа енергия. Една фотоволтаична централа за собствено потребление, която може да задоволи нуждите на домакинство на 100% за 12 месеца, по наши изчисления струва около 20 хил. лева и би могла да се изплати за около 7 години. Това каза Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

През 2022 година инвестициите в зелена енергия са достигнали 500 млрд. долара в световен мащаб и това показва, че новата, модерна енергетика на света се базира именно на енергията, произведена именно от възобновяеми източници, каза гостенката.

"Жестоката агресия срещу Украйна и войната, която Путин започна срещу украинския народ даде сериозен стимул за инвестициите във възобновяеми енергийни източници, като устойчив способ за постигане на енергийна независимост на Европа от доставките на руски енергийни източници. Това обаче съвпадна с един продължителен период на политика на европейския континент, но и не само. САЩ при администрацията на президента Байдън се върна към Паржкото споразумение за климата, има и големи инвестиции в Канада, в Южна Америка. Да не забравяме огромните вятърни ферми, които се изградиха в Северно море, а и в залива на Ню Йорк", изброи гостът.

Българската регулация и законодателство трябва да се хармонизират с европейската регулация. Създаването на зони за незабавно присъединяване на мощности от възобновяеми енергийни източници, облекчаване на всички административни процедури, съкращаване на сроковете, преминаване към уведомителен режим, предвидимост на средата за самите инвеститори, добави Русенова.

"Убедена съм, че ще имаме 100%-ов ръст през 2023 спрямо 2022 година в България от гледна точка на инсталирани нови мощности и нови инвестиции. Това не са само инвестиции в конкретни енергийни обекти, но и в съоръжения за присъединяване, които подобряват и модернизират цялата електроенергийна мрежа в страната. Това е и най-прекият, пазарният път, за модернизация на българската енергетика и откъсването ѝ от нейната зависимост от руски енергийни ресурси", смята тя.

Относно правилата за инсталиране на фотоволтаични системи у дома гостенката каза, че тази част от Плана за възстановяване и устойчивост трябва да стартира възможно по-скоро, защото е ориентиран към домакинствата.

По думите й в рамките на програмата по Плана за възстановяване и устойчивост параметрите позволяват с малка фотоволтаична централа от 10 киловата едно домакинство в еднофамилна къща да задоволи на 100% потреблението си на електрическа енергия за 12 месеца.

Част от препятствията, за да могат домакинствата да изграждат собствени фотоволтаични централи, бяха премахнати, след като бе приета промяна, въвеждаща уведомителен режим, каза Меглена Русенова, но подчерта, че в следващото Народно събрание трябва да се приемат допълнителни промени, които да позволяват произвежданата енергия не само да се потребява, но и да се продава.

"Една фотоволтаична централа за собствено потребление, която може да задоволи нуждите на домакинство, по наши изчисления струва около 20 хил. лева. При настоящите цени на електроенергията за домакинствата тази централа произвежда електроенергия за около 2800 лева годишно. Ако за 12 месеца разходите на домакинството са точно за 2800 лева, то централата би могла да изплати инвестицията си за около 7 години. Икономическият смисъл вече е много ясен. Очакваме и да се изпълни ангажиментът и за либерализацията на цените на електроенергията и за домакинствата, което ще направи още по-сериозен стимула за всеки да се намали разходите за електроенергия чрез собствено производство".

Русенова допълни, че ще има възможност за създаването на регулация за т.нар. енергийни кооперативи (няколко домакинства да си доставят заедно енергия от фотоволтаична или вятърна електроцентрала), ще има възможност всяко домакинство да продава енергията, която не е консумирало от собствената си централа.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Ако всеки даде по 20000 и се построи ядрена централа, чийто ток няма да се краде от партийни приватизатори, то тогава всеки може да си потребява ток на воля без да мисли за сметки. Живеем в свят на тотална лъжа и заблуда с цел ограбване и подчинение.
44
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 1 месец
" Очакваме и да се изпълни ангажиментът и за либерализацията на цените на електроенергията и за домакинствата, което ще направи още по-сериозен стимула за всеки да се намали разходите за електроенергия чрез собствено производство" - разбирай цената за домакинствата да литне във космоса, за да може да е по-изгодно да си направиш фотоволтаик. А за тези които не могат да си направят --- оня лаф за бедните дето го д..хали. А и да не зарбавя сигурно няма никакъв личен интерес момата, ама никакъв.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези небивалици от тази жена. Сметките нещо не и се отдават. Поредната лъжа в която искат да ни вкарат. Ботериите после какво ги правим и какво е екологичното в тях. Вече няма, кой да се връзва на тези измами. Далавера имаше за тези с ВЕИ, защото държавата задължи НЕК да им изкупува тока на космически цени, но то беше за богоизбрани, а това няма да е така.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената на "зелената" инсталация е силно завишена. Пак оставяте поне 300% марж на печалбата за фотоволтаичните фирми, съответно има и корумпирани цифри в предположението за потребление енергия от домакинствата. Така че да фалшифицира резултат за 7 годишно изплащане. Изплащането ще е на практика безкрайно, тъй като преди реално да се случи, ще има провал на ефективността на компоненти, а също и дефекти от планирано остаряване точно след краят на гаранционният период.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юнаци, изтрили сте ми коментара с проста сметка, която показва, че за по-малко от 15 години подобна инсталация не може да се изплати, а батериите издържат максимум 5-6 години, като те са най+скъпото нещо от инсталацията. Браво на вас! Нещо фактите не ви харесват ли?!? Ще го скриете това от света ли, като теиете коментара?!? Хахаха :-) Сякаш е някаква голяма тайна. :-)
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво ревете и лъжете, бе! Отворих статия за панелите в бъгларската википедия и не видях да пише, че не работят като е тъмно!!!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 46 - Легндата твърди, че по тъмно се произвежда още повече, отколкот при ясно време.... брат - сам ли си лайкваш комнтите?
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 39:Точно зимата в ясно време се произвежда най-много ток. Прочети малко за фотоволтаичните инсталации. ;)
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нашата фирма правим и монтираме фотоволтаици. Има голямо търсене. За миналата година направихме инсталации с обща мощност 30 MW. През 2023 ще има двойно повече работа.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изплаща се за 7 години ама друг път. За да стане това, трябва да са налични следните условия - минимален брак, високи, СПОНСОРИРАНИ изкупни цени на тока и евтина поддръжка. И без друго мирише на изгоряло, еврожендаргей съюза дали ще може да субсидира тая недомислица в условие на тежка рецесия? Да не говорим, че като ударим чертата на вложената енергия в панелите и тока, който би трябвало да произведат за живота си, сметката може и да не излезе на плюс.
35
3
 
14
 
! Отговори
бандереовец преди 1 месец
в украйна затварят светлината в буркани и вечер си светят в метрото. абе ЕС защо не им прати фотоволтаик, ами дизелови генератори.. газа и нефта в украйна от русия ли е ?
34
4
 
4
 
! Отговори
Мулти-мулти-милионер преди 1 месец
Возят ме в кола, де пише, че гори 25 на 100, имам самолетче, дето гори колкото вие няма да изгорита за 11 живота. Споко - аз съм си палтил въглеродните такси! А вие?
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средно давам по 1600 лева за ток. 20000 лева, в едн хуабво фондче, ще ми връщат по 8-10% и ще се трупат. Ще си ги сложа там.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-яко е, да се прибереш зимата, вънка да пада снежец, ти да пуснеш подовото на ток, дето идва от соларните ти панели ... А чакай, то слънце няма тогава. Пхееейййй! Набутаха с с 40 бона за панелки!
31
0
 
8
 
! Отговори
сопол преди 1 месец
фотоволтаик само за собствени нужди с батерии и без да се вържеш към НЕК. сега поне ако зимата няма далавера, поне лятото тока от климатика
30
2
 
17
 
! Отговори
хахахахах преди 1 месец
Отделно за тези 7 години КПД-то и на панелите и на батерията падат с до 50%..... И както каза един по долу аз за 10 години не мога да изразходя толкова енергия колкото ще ми е инвестицията. Да не говорим, че в Англия са и субсидирани както електрическите коли и пак не излиза на далавера!
29
1
 
11
 
! Отговори
хахахахах преди 1 месец
Тая не е добре с главата! Първо трябва да уточни за тези 20к лева какво е включено и с какви параметри! То така и баба знае да говори небивалици! Включен ли е пакет станция за съхранение на енергията, от какъв тип, с какви параметри, какъв вид са панелите, инсталацията включена ли е..... Само да вметна, че това е цената на пакет слънчеви панели, станция за съхранение и монтаж в Англия, където хората са доста по заможни!Не виждам тука някой да се юрка да инсталира (не само заради малкото слънце).
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35 - Ама така, щеспестиш 3000 лева! Ще си се набутал само 17 ... със маханте 19000 лева.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И докато се изплати, заминава за скрап... Аз за 10 години ще изхарча около 12 000 лева ток, ако карам като сега..
26
1
 
5
 
! Отговори
сопол преди 1 месец
мощноста на панелките е сметната при монтиране на екватора, при 25 часа слънцевалеж