Води ли историческият комплекс от Холокоста до липса на обективност за Газа?

Може да бъдат заглушени легитимните критики към израелските политики
23 ное 2023 18:37, Стела Стоянова
70
Води ли историческият комплекс от Холокоста до липса на обективност за Газа?
Снимка БГНЕС, архив

Фразата "Никога повече" е основен принцип на политическата идентичност на Германия след ужасите на ръководения от нацистите Холокост над еврейското население в Европа. Но войната между Израел и Хамас отвори ожесточен дебат за истинското значение на фразата, разделяйки мненията на последователите на доминиращата германска интелектуална традиция.

Писмо, публикувано в "Гардиън", изправя няколко видни германски и международни фигури, повлияни от Франкфуртската школа на неомарксистката "критична теория", срещу нейния най-изтъкнат жив член - Юрген Хабермас. Те твърдят, че "Никога повече" трябва да означава и да останем нащрек за възможността случващото се в Газа да се превърне в геноцид.

В изявление, публикувано на 13 ноември, Хабермас изтъква, че принципът "Никога повече" трябва да доведе преди всичко до ангажимент на Германия да защитава живота на евреите и правото на Израел да съществува.

94-годишният философ, който понякога е определян като съвременен наследник на философите от Просвещението, тъй като пише по темите за властта и справедливостта, твърди, че военните ответни мерки на Израел след атаките на Хамас от 7 октомври са "принципно оправдани". Според него оприличаването на последвалото кръвопролитие в Газа на геноцид е отвъд границите на приемливия дебат.

"Въпреки цялата загриженост за съдбата на палестинското население, стандартите за преценка напълно се изплъзват, когато на действията на Израел се приписват геноцидни намерения", се казва в изявлението, което е подписано и от политолога Райнер Форст, адвоката Клаус Гюнтер и изследователката на мира Никол Дейтелхоф.

В отговор на това в писмото се повтаря осъждането на Хабермас на нападението на Хамас и вземането на заложници, но се изразява загриженост относно "очевидните граници на изразената солидарност" от философа и неговите съавтори.

"Загрижеността на изявлението за човешкото достойнство не се разпростира адекватно върху палестинските цивилни граждани в Газа, които са изправени пред смърт и разрушение", се добавя в него. "Тя също така не е приложена или разширена към мюсюлманите в Германия, които изпитват нарастваща ислямофобия. Солидарността означава, че принципът на човешкото достойнство трябва да се прилага за всички хора. Това изисква от нас да признаем и да обърнем внимание на страданията на всички, които са засегнати от въоръжен конфликт."

"Обезпокоени сме, че не се споменава спазването на международното право, което също така забранява военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, като колективно наказание, преследване и разрушаване на гражданска инфраструктура, включително училища, болници и места за поклонение", се казва още в писмото.

Макар че "не всички подписали писмото страни смятат, че правните стандарти за геноцид са изпълнени" от ситуацията в Газа, авторите пишат, че всички те "са съгласни, че това е въпрос на легитимен дебат".

В неделя група експерти на ООН заявиха, че има "доказателства за нарастващо подстрекателство към геноцид" срещу палестинския народ. Израелските официални лица отхвърлят това.

Пълният списък на повече от 100 поддръжници на писмото включва няколко учени, които или са излезли директно от Франкфуртската школа, или работят в Нюйоркското ново училище за социални изследвания, което смята, че работи в рамките на същата традиция на критичната теория.

Сред подписалите са още икономистът Адам Туз, историкът на правото Самюел Мойн, както и философите Амия Шринивасан и Нанси Фрейзър.

Франкфуртското училище, основано през 1923 г., прилага марксистката теория във философията и социалната теория, за да осмисли възхода на фашизма от привидно либералните европейски общества. Хабермас, бивш асистент на Теодор Адорно, заема по-оптимистична позиция от основателите на институцията, като се стреми да изгради интелектуална рамка за демократични общества, функциониращи в рамките на пазарния капитализъм.

Писмото на философа отразява силния междупартиен произраелски консенсус в германската политика. Изявленията от типа "насам-натам" идват на фона на предложението за резолюция, внесено на 7 ноември от трите лявоцентристки и либерални партии от коалиционното правителство на Олаф Шолц, в което се предлага да се разреши екстрадирането на лица, които не притежават германско гражданство и разпространяват омраза срещу евреите, както и да се отнеме финансирането на културни институции, които подкрепят движението за бойкот, дивестиции и санкции (БДС).

Критиците се опасяват, че подобна резолюция ще доведе и до заглушаване на легитимните критики към израелските политики. В Берлин градският сенат обмисля да спре финансирането на културния център "Оюн" в квартал Нойкьолн в германската столица, след като директорите на центъра според съобщенията са отказали да отменят мирно бдение на лява еврейска група.

Филип Олтерман, „Гардиън“/ БГНЕС
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
До Диана55 - прод. А това изобщо не е решение на еврейския въпрос! Аз допускам, че богати евреи по света подкупват също разни общности да манифестират солидарност с тях в Израел /като например декларираната готовност на група в Индия да се борела срещу тероризма като били готови да се биели на страната на евреите/, но голямите демонстрации срещу антисемитизма са в Англия, Франция и САЩ, което говори за явно нежелание на някои сили нещата тук да се променят, което втоматично НЕ води до решение
54
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
До Диана - прод. Разбира се, това не е единствената причина за днешните "антисемистки" изстъпления по света. Може би по-важна причина е да "бетонират" присъствието на евреите в Палестина, отстранявайки ги от своите земи и осигурявайки някакво освобождение на Йерусалим от мюсулманите/нещо толкова бсурдно, колкото може да бъде защото евреите не са християни и дори днес вече са забранили християнството в Йеруслим/. Излиза, че днешните им поддръжници фактически са заинтересовани от прогонването им!
53
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
До Диана Не казвам, че преследването на евреите тогава е било нещо хубаво,но то явно си има своите причини,които днешните еврейски "защитници" предпочитат да отминават въпреки допирните точки на събитията от тогава в днешна Палестина..Евреите нищо не са научили от този Холокост и продължават да тормозят хората по същия начин явно точно благодарение на тези техни "защитници",които и днес си затварят очите пред истината защото са видяли, че манипулацията им "работи": подтиска германците!
52
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Определено преследването на евреите от нацистите през ВСВ днес се използва от определени кръгове за манипулиране на германците..Известно е, че непосредствено след края на ВСВ евреите са подготвяли отмъщение като са искали да отровят питейната вода в милионен германски град.Те дори били приготвили отровата, но по пътя й за Германия с нея "се случва нещо" и тя не стига до крайната точка на пътуването..Това отмъстително отношение не потвърждава наличие на комплекси при евреите дори тогава..прод.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РЕВОЛЮЦИЯ И ТЕРОРИЗЪМ СА ЕДНО И СЪЩО ! КОИ БЯХА АКТИВНИТЕ БОРЦИ В БЪЛГАРИЯ ? КРАДЦИ НА МАНДРИ И БИВШИ КРИМИНАЛНИ, ОБУЧЕНИ С ПАРИ ОТ МОСКВА ЗА ПОДРИВНА ТЕРОРИСТИЧНА ДЕЙНОСТ ! ЗАТОВА СИНОВЕТЕ И ВНУЦИТЕ ИМ ОКРАДОХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, КРИМИНАЛНИ КАТО БАЩИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ СИ ! И ЗАТОВА СА НА СТРАНАТА НА РУСКИТЕ И ПАЛЕСТИНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ !
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Палестинците да отидат за няколко години в образователните лагери за Уйгури в Китай, там ще ги оправят.
49
0
 
7
 
! Отговори
Факти преди 5 месеца
В Ирландия - три деца намушкани с нож, едното е момиче на 5 години. Ирландската полиция не можела официално да съобщи националността на извършителя. От кога да защитаваш националната сигурност стана "крайно дясно" и "расистко"?
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре е да бъде прочетено от Денков, Пеевски, Тагарев. За сведение.
47
3
 
7
 
! Отговори
Диана преди 5 месеца
Не мисля, че евреите имат някакъв комплекс изобщо, камо ли пък и от далечния Холокост! Според мен, някои сили злоупотребяват с миналото за да внушават комплекси на днешните германци...Евреите, според мен, са просто хора без душа - всичко в тях е подчинено на някакви техни цели за някакъв успех, кариера, налагане над другите...Те не приемат Исус и неговата теория за авторитет защото е от беден произход, т.е. "неуспешен" в техния свят, например..Засега душата е обект на изсл. само от религията
46
2
 
7
 
! Отговори
Еврейски спасител преди 5 месеца
"""Фразата "Никога повече""" в пълна сила ще се отнася към процеса на спасяването на българските евреи от Хитлер. Дядо ми лично е подслонил в дома си, хранил и укривал цяло едно еврейско семейство в края на втората световна. С оглед на случващото се днес аз никога не бих повторил неговата постъпка. Всеки един евреин трябва много сериозно да се замисли върху моя коментар. Ама мнооого сериозно.
45
0
 
6
 
! Отговори
дИво мИнджев преди 5 месеца
Либералносоросташките пропагандни медии ореваха орталъка за изфабрикуваните и измислени жертви в Буча, а сега мълчат като партизани на разпит. Що така бе, продажници двулични?!
44
2
 
4
 
! Отговори
Обективно погледнато преди 5 месеца
Ако е вярно че до момента в Газа има убити 6000 деца, мислите ли че техните родители, братя и сестри (понеже арабските семейства са големи) ще изпитват нещо друго освен нечовешка омраза към ционисткия окупатор и че няма с удоволствие да вземат оръжие при първа възможност? Или да се опашат с взривове и да се гръмнат на някое обществено място с евреи? Дори в съотношение 1:15 на убитите в конфликта в полза на Израел, евреите ще свършат първи. И при 1:100 резултатът ще е същия. Израел изчезва.
43
3
 
7
 
! Отговори
ПРОСТО Е преди 5 месеца
Докато съществува понятието окупирани територии мир няма да има. Вън евреите от Газа!
42
3
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 5 месеца
"мюсюлманите в Германия, които изпитват нарастваща ислямофобия"Егати статията, егати превода. Иначе на всеки е ясно че евреите са окупатори, фашисти и убийци.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи по медиите съобщиха че в Газа над пет хиляди деца са избити. Ама то това не е геноцид явно. Щом миличкия израел избива хора ,то няма проблем.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещата са много прости в случая, или подкрепяш Израел или си против тях! Неомарксиските розови пеперудки, накратко либерастите както винаги усложняват нещата на макс, хем били за Израел във война, хем тя трябвало да се води едва ли не, така че никой да не пострада!? Е каква е тази война тогава? Очевадно е че между евреи и палестинци има непреодолима омраза, тоест единственото решение на конфликта е геноцид - някоя от враждуващите страни трябва да напусне спорните територии завинаги.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Холокост наистина е имало като са планирали след евреите и други народи да минат през газовите камери.Само че прекалено много се набляга на миналото,използва се за пропаганда,даже се подменят исторически факти и това пречи на реалната оценка на настоящето.Всичко това води до унищожаване на бъдещето.Тези където са на по 100 г. като Бай Дрън искат да ни завещаят свят,изпълнен с войни и на прага на трета ядрена война.
38
13
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
За да се разреши проблемът Хамас трябва палестинците да се изпратят до Китай и да бъдат настанени в образователните лагери заедно с уйгурите. След 5 години ще станат примерни цивилизовани граждани.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До тъnyмер-Мисленето НЕ Е от силните ти страни!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Bogи...