Европа дава над 1,7 млн. евро заради нелегалната миграция между България и Турция

МВР в Бургас е водещ партньор, участват Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели
28 ное 2023 19:27, Анисия Иванова
35
Европа дава над 1,7 млн. евро заради нелегалната миграция между България и Турция
Снимка: МРРБ

Над 1,7 млн. евро ще бъдат вложени в мерки за борба с нелегалната миграция в пограничния регион между България и Турция. Средствата се осигуряват по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027, съобщиха от МРРБ.

Днес в Бургас бе връчен договорът за изпълнение на съвместния проект между двете държави „Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията“, с който ще се повиши ефективността в ограничаване незаконното преминаване в граничната зона.

„В момента инвестираме в сигурността не само на трансграничния регион, но и на целия Европейски съюз. Целенасочено сме избрали чрез най-големия проект по програмата да финансираме най-приоритетните направления, да надградим съществуващите системи и да бъдем максимално подготвени в предотвратяване на незаконния трафик на хора“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева при връчване на договора по проекта на Кирил Ценкин, заместник-министър на вътрешните работи.

Областната дирекция на МВР в Бургас е водещ партньор в проекта, в който участват още дирекциите в Ямбол и Хасково, както и турските области Одрин и Къркларели. Продължителността на проекта е две години.

Общата цел на инвестицията е да се повиши капацитетът на националните системи за противодействие на миграцията в трансграничния регион чрез подобряване на функционалните и оперативни възможности на различните служби в двете държави.

С осигуреното европейско финансиране се предвижда полицейските управления в Бургас, Ямбол и Хасково да закупят общо 16 високопроходими специализирани автомобила, 5 микробуса и 2 пътнически автобуса. От турска страна средствата ще се инвестират в модерни устройства за проверка на документи на граничните пунктове, камери за полицейските патрули и високотехнологични системи за разпознаване на автомобилни номера.

За подобряване на подготовката на служителите се предвижда провеждането на специализирани обучения. Те включват повишаване на знанията по политиката на ЕС в областта на миграцията и управлението на кризи, а около 70 служители на правоприлагащите служби в Одрин и Къркларели ще преминат обучение по английски и български език. Предвидени са и съвместни обучения между българските и турските служби за усъвършенстване на координацията, обмяната на опит и добри практики, както и съвместни демонстрационни събития в двете страни.

На церемонията по връчването на договора за изпълнение на проекта присъстваха още генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, областният управител на Бургас Пламен Янев, директорите на ОДМВР в Бургас и Хасково – Емил Павлов и Иван Русев, заместник-директорът на ОДМВР-Ямбол Атанас Атанасов, заместник-областният управител на Къркларели Юсуф Гюлер и ръководителят на Управляващия орган на програмата Милен Обретенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
За 30 години, рекета по границите успя да се усъвършенства и легализира... от пакети цигари и кесийки семки, до милиони връчени под осквърнения ни национален флаг. Срам за продажна България.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези пари не стигат за бензина за седмица...Освен това ако искаха, да са го спряли отдавна.И най-важното е да благодарим на госпожа Меркел. Без нейното "добре дошли", това нямаше да се случи.
20
0
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 4 месеца
Пич, в ДС-комунистическа България така не е прието да се прави, ти не знаеш ли това ? В България всичко все още се ръководи от ДС, от земята до мафията и така ще продължава щом не се състоя ЛУСТРАЦИЯТА ! Символите на комунизма са бедност и наведени глави !
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не дадат право на хората които имат факти и съмнения за познати трафиканти на хора , да ги посочат при пълна анонимност и гаранция , че трафикантите няма да ги убият . Има много хора които знаят кои са трафикантите но си траят...
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом Тагаренко е намесен - парите вече са изчезнали !
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На кого ги дава Тагаренко ше ги изплюска за коледни бонуси :)))
16
0
 
0
 
! Отговори
Стигат ни , преди 4 месеца
Муджахидините идват и в мизерията им дават придобивки. Срещу съюза не ги приемат нито в бг нито в ГДР . Трето поколение. Хахаха
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 месеца
Има-няма.. колкото за Бугати ще стигнат парите..?!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да раздадат на всеки българин по една хубава сума и всички на смени да пазят границата от мигрантите, народът ще се замогне, а Европа ще си отдъхне..:))
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Гърция дават милиарди, а на Нас 1,7 млн.... Евала Киро и Асене
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Toвa e ckaнgaлнo, нa тия изoбщo нe им nyka зa rpaницaтa c Typция, a oщe no-мaлko зa нac...
11
0
 
9
 
! Отговори
Ива преди 4 месеца
Само Германия дава на година около 57 милиарден Евро на година за храни нелегалните.... обаче 1.7 Милиона за България - много пари бреее
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Урсула взема 1,7 милиарда от РБ - а сега давала 1,7 милиона :)))
9
0
 
11
 
! Отговори
He тpий, copocoиgинo преди 4 месеца
Koeтo oзнaчaвa, чe изoбщo нe cмятaт ga noмaraт зa миrpaнтитe, a caмo oтбивaт нoмepa .
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква е разликата между ЕС и Русия ли? Огромна! На ЕС парите за " оръжие" За Украйна СВЪРШИХА! А на Русия,нямат свършване,за да бомби УкроФашисткият режим в Киев!! И ще го Бомби още,колкото време е нужно!!!!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ше купят 16 жипки, 5 микробуса и 2 автобуса. У казармата има джугани и джипки - 3,5 милиона ше ги откраднат както Винкело крадна парите за оградата :)))
6
1
 
10
 
! Отговори
Само да вметна преди 4 месеца
По рентабилно би било за Европа,да Върне тези " мигранти" по " родните им места"! От колкото да " отпуск" излишни средства! И без това Колапса " икономически", така е налегнал ЕС,че нямам думи! Тези " санкции" на ЕС срещу Русия,се оказаха Пълен Крах Не за Русия,а за самият ЕС! Нямаш " петрол" ама Ще налагаш " Забрана" ,на този Който Го има да го Продава???-:) Смехотворно Не ми Трагично за ЕС! РС Сгреши още в момента,в който реши,да отреже " клона" на който седи като Икономика!-:) Русия няма ВИНА
5
1
 
8
 
! Отговори
хесапа къв е? преди 4 месеца
на украйна 10 млрд....на нас 1 млн. - украйна не е в ЕС, ние сме в ЕС!...такива са европейските ценности!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко са. Само за мен са ми нужни 1.5 млн. и остават едни 200 хиляди за другите. Много са малко и по-добре и те за мене.
3
1
 
2
 
! Отговори
ТИКВАТА ЗА 6 преди 4 месеца
До АнонименГОТОВ СИ ЗА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР, ВЗЕМАМ ТЕ.