Приемането на еврото качило инфлацията в Хърватия само с 0,2%

Смяната на валутата не се отразила на потребителската кошница
84
Приемането на еврото качило инфлацията в Хърватия само с 0,2%
Снимка: Pixabay

Инфлационният ефект от приемането на еврото в Хърватия е бил повишение с 0,2 процентни пункта. Паралелни изчисления на Хърватската централна банка са показвали 0,4 процентни пункта инфлационен ефект, но реално е бил двойно по-нисък, съобщи гуверньорът Борис Вуйчич пред български депутати в Народното събрание. Той участва в извънредно заседание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, където представя опита на Хърватия за приемане на общата европейска валута, предаде БТА.

Вуйчич посочи, че спекулациите с високите цени, свързани с присъединяването към еврозоната, идват от т.нар. "възприятие за инфлацията", което произлиза от новините и отразяването на цените по отделни стоки, но статистическото измерване на отражението върху цялата потребителска кошница идва по-късно и показва по-ниска инфлация.

"Информационната ни кампания подкани гражданите да обменят своите куни в евро още преди да влезем в еврозоната. И постигнахме 60 на сто изкупуване още преди 1 януари 2023 г.", посочи Борис Вуйчич.

Той изброи различните етапи на подготовка, предприети преди въвеждане на еврото.

Сред тях попадат мерките за информиране и защита на потребителите, правна хармонизация, техническа подготовка, за да могат касовите апарати и пос терминалите да заработят в новия режим, подготовка на правителствения сектор.

Като значима стъпка Вуйчич посочи изграждането на нов модерен трезор, достатъчно голям, за да побере изтеглените от обращение куни. Такъв не е имало и е бил необходим нов. Той е построен от армията във военна база и е отдаден под наем на Хърватската народна банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Хърватияевроинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По стабилна валута от българския лев нема, нали има валутен борд, ама неистово искат да приемат еврото, не знам защо :)))
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяка смяна на валута води до загуба защото плаща разлика между курс купува и продава. В бъдеще не, но сега всички с лев ще загубат.
31
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите русофилстващи патриоти московски шпиони говорят за 200% покачване на цените заради еврото. Питайте постоянно девалвиращите копейки да ви обяснят как стоят нещата.
30
7
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
Копейките не харесват тази новина. Я бързо им пуснете сводка, как в безаналоговата пoмийнa яма БВП-то расте с 10% на ден. Да им се оправи настроението :)
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бг губи и суверенитет колко ще напечати. В ЕС бг е малцинство и другите ще решават вместо бг
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Исключително скъпо е събирането на старата валута и печатането на нова която ще е по-скъпа Еврото е бесмислена и скъпа операция която носи загуба на бг. Ако се обесцени ще е още по-скъпо да се смени с ново евро. Освен това смяната на лев в евро прави загуба за бг още сега защото е по сегашен курс 1 за 2 който не е изгоден за бг. Бг би спшечела само ако е по курс 2 за 1 или по висок. Или бг губи пак а ЕС печели пак.
27
3
 
13
 
! Отговори
puertoriko преди 2 месеца
преди 17 години бяхме приети в ЕС, от 1997 до 2007 ни убеждаваха че като ни приемат ще имаме стандарта на германия , 17 ГОДИНИ , още веднъж , СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ минаха , и за това време ЕС унищожи селското ни стопанство, животновъдството, всички животни бяха избити, производство НЯМАМЕ, младите избягаха защото няма нито СТАНДАРТ нито заплати като в германия , сега трябва да повярваме че еврото най накрая ще ни оправи , дааааааааааааа
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боже, на праид се обиждат вече в България
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя се е качила преди приемането за да излъжат, както в момента се случва и при нас.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
видиш ли хомоатлантик - само бой, бой, бой ! те мразят България! направиха ни колония, докато ни ограбват род, история и мечти!
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върнете рублата, кефира, кваса и пелмените
22
4
 
6
 
! Отговори
Хм.... преди 2 месеца
А наште копейки плашат с апокалипсис ако приемем еврото,нищо че спестяванията са им в евро а не в левове.
21
5
 
4
 
! Отговори
да преди 2 месеца
ами четете в редит да видите какво викат хроватите?Това са глюпостите на кирчо и кокорчо
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спрете да лъжете поръчкови ***.
19
3
 
12
 
! Отговори
Икарус преди 2 месеца
Почнахте ли с пропагандата? Цифрата от няколко милиона лева "информативна" кампания за еврозоната се завъртя из медиите. В нея явно са включени и консултантске екскурзии на хърватски банкери. Ние сме шаранчета вЕрваме ви. 60 милиарда е валутния борд. Добре ще ви дойде да ги усвоите.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те така и тока ще ни го увеличат тази година, само с 10 %.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
гаранция Франция
16
1
 
5
 
! Отговори
За еврогееца преди 2 месеца
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович обяви, че ще бъдат налагани глоби на търговците, които отказват да върнат старите цени, които са повишили неоснователно при конвертирането от куни в евро след влизането на страната в еврозоната на 1 януари. Сумите варират от 1 000 до 26 000 евро
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички копейки са вредни антибългари. Марш *** към Русия.
14
10
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Всички държави от Еврозоната са с по-висок стандарт от България,но неграмотните копейки упорито повтарят опорките за бедствията,които ни очакват при въвеждане на еврото..Направо да направят референдум за рублата.