Кино вълна от Балчик

Фестивалът в Двореца започва
23 юни 2008 15:00, Петя Славова
Кино вълна от Балчик
Лого: Международен Фестивал за Късометражно Кино В ДВОРЕЦА

Още един фестивал даде заявка, че между киното и морето отдавна се е появило странно приятелство – до някъде без думи, друг път твърде шумно.

Вече за шеста година фестивалът в Балчик отваря врати за своите гости и участници.

Неговият директор е Цанко Василев, с когото още днес ще ви запознаем лично.
 
Този път форумът започва по – рано, от  23 юни. Идеята е фиестата (лятна и кино) да приключи на 30 юни, с един друг празник – Джулай морнинг.
 
Така че, ако още не сте тръгнали за морето, то имате още малко време.
 
От миналата година фестивалът се провежда изцяло в Двореца.
 
За малко повече от седмица на морския бряг ще се прожектират около 500 филма, а вечер всички участници и гости ще се събират на плажа, където опънати фестивални шатри заформят купон на брега на морето.
 
Прожекциите продължават и там, ако някой иска да гледа още кино.
 
На 6-ото издание на фестивала идват участници от около 70 държави.
 
Панорамата обхваща всякакво късометражно кино – игрално, документално, анимационно кино, музикален и рекламен видеоклип. Изричното условие е дължината им да не е повече от 45 минути.
 
Ще се прожектира и пълнометражно кино, като филмите са селектирани от тазгодишната панорама на Европейските копродукции.
 
В конкурсната панорама участниците ще се състезават за голямата награда, която е 10 000 евро.
Наградата за победителя в студентската надпревара ще подпомогне следващия му филм с 2500 долара.
 
Както всяка година журито е международно. Оценяващите са Бил Шаптър (САЩ), Антоний Дончев (България), Сергей Лаврениев (Русия), проф. Румяна Петкова и проф. Марияна Евстатиева-Биолчева.
 
По традиция се организират и различни уъркшопи. Ще се оформят работни групи, в които ще се разисква как се прави късометражно кино.
 
В първите четири дни от фестивала работилницата за кино ще се води от Хенър Уинклър.
 
Официалното откриване е днес от 17.00 часа. За първата вечер са предвидени филмите „Габра 2”, Животът от една гледна точка”, Камък”, „ Лимончело”, „Две в едно”, „Много е лесно” и „Такси?”
 
Ако все още не си убеден, знай, че от тази година форумът в Балчик вече е част от осемдесетте най-добри международни филмови фестивали за документално кино...

Спонсорирано съдържание