Приемът на специални лекарства може да предотврати заразяването с ХИВ

Медикаментите могат да предпазят хората от заразяване, ако бъдат приети до 72 часа след контакта с вируса на СПИН
24 яну 2005 13:46,
Приемът на специални лекарства може да предотврати заразяването с ХИВ
Ако бъдат приети до 72 часа след контакта с вируса, лекарствата могат да предотвратят заразяването.
Американските здравни власти препоръчаха по-широката употреба на антиретровирусни медикаменти в САЩ, за да се предотврати разпространението на СПИН, обяви ВВС. В препоръките се казва, че хората, изложени на риска от заразяване с ХИВ, като жертви на изнасилване, наркомани или хора, практикували секс без предпазни мерки, трябва да получават такова лечение. Медикаментите могат да предпазят хората от заразяване, ако бъдат приети до 72 часа след контакта с вируса. Искането на Центровете за контрол на болестите е огромна промяна в политиката на САЩ по този въпрос.

В предишни препоръки, въведени през 1996 година, се казва, че само здравни работници, които може да са били изложени на риска от заразяване с ХИВ, трябва да получават антиретровирусни лекарства. Американските лекари описаха тази практика като необмислена и обявиха, че е нелепо държавата да не позволява на жертвите на изнасилване да получават такова лечение – нещо, което няколко други държави са позволили.

Опитите върху животни, както и върху жертви на изнасилване, показаха, че приемът на комбинация от лекарства малко след контакта с вируса предотвратява заразяването.

Говорител на Центровете за контрол на болестите заяви, че мащабът на ХИВ епидемията в САЩ, където всяка година се регистрират 40 000 нови случая на заразяване с ХИВ, означава, че трябва да се използват всички възможни начини за намаляване на нивата на предаване на вируса. Все пак, правителството няма да плаща за лекарствата, които трябва да се приемат в продължение на 28 дни.


Спонсорирано съдържание