Създадена е ваксина срещу рака на шийката на матката

Американска фармацевтична компания обяви, че една от експерименталните й ваксини е 100% ефикасна срещу вирусът HPV и неговите разновидности, причиняваyr рак на шийката на матката.
7 окт 2005 18:00,
Създадена е ваксина срещу рака на шийката на матката
Медицинска сестра инжектира ваксината срещу рак на шийката на матката. Снимка: TV5

Американската фармацевтична компания Мерк обяви вчера, че една от експерименталните й ваксини е 100% ефикасна срещу вируса HPV и неговите разновидности, причиняващи рак на шийката на матката, съобщи TV5.

Изследването, което продължава и в момента и е все още на ниво клинично изпитване, обхваща 12 167 сексуално активни и напълно здрави жени от 16 до 26 години. На половината от тези жени са инжектирани три дози от Гардазил, а на останалите – инжекция-плацебо.

След 17 месеца в организма на нито една жена от първата група не се е развил рак, докато изследванията на 21 жени от втората са били положителни. Клиничните опити се провеждат в още 33 страни с участието на 25 000 жени, обясниха от компанията, която възнамерява да поиска позволение от федералните власти за пускане на ваксината на пазара.

Днес Мерк представи резултатите от изследването на Американската асоциация по инфекциозни болести.

Ракът на шийката на матката е на вторият причинител на смърт сред различните видове ракови образувания. Доказано е, че половината от сексуално активните жени се заразяват в определен момент с “вируса на семейството” HPV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание