Безсънието е причина за депресия

Швейцарски специалисти доказаха връзката между хроничното недоспиване и увеличаването на риска от депресия
7 апр 2008 10:14,
3
Безсънието е причина за депресия
Снимка: Булфото

Швейцарски специалисти доказаха връзката между хроничното недоспиване и увеличаването на риска от депресия, предаде ИТАР-ТАСС.

Анализирайки режима на спане и психичното състояние на 591 души, медиците от Цюрихския университет са достигнали до извода, че недостатъчното количество сън през нощта води до емоционални и нервни разстройства.Експертите са разделили безсънието на четири подтипа в зависимост от продължителността му: невъзможност за заспиване в течение на месец, в течение на две-три седмици, в течение на няколко дни, както и случайно безсъние.

При 40% от случаите нарушаването на съня се е трансформирало в хронично безсъние.

Медиците са установили, че безсънието от всичките четири подпита формира устойчива депресия. По-рано изследователите смятаха, че безсънието е само симптом на емоционално-психологическо нарушение, но в резултата на изследването те са установили, че липсата на сън води до развитието на депресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Cermit преди 16 години
Аз уикендите много рядко спя, но хич пък не съм депресиран, всичко си е до психика... просто приемаш нещата с усмивка и не се кахъриш за работи които не можеш да промениш... радвайте се на живота, баси!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Типично за моя милост. Много трудно заспиване, сутрешна умора, липса но концентрация, понижен имунитет, и като резултат - депресия.