Здравната каса плаща 100% инсулиновото лечение

НЗОК заплаща на 100% най-модерното и скъпо лечение за диабетиците
26 юни 2008 11:02,
3
Здравната каса плаща 100% инсулиновото лечение
Снимка: Булфото

НЗОК заплаща на 100% най-модерното и скъпо лечение за диабетиците. Част от това лечение са инсулиновите аналози/аналогови смеси.

От 16 юни т.г. са в сила коригирани „Критерии за провеждане на инсулиново лечение при болни със захарен диабет”, съобщават от Касата.

Нов момент в Критериите е Декларацията за информирано съгласие за лечение с инсулинов аналог.

Декларацията е част от необходимите документи при кандидатстване за първоначално включване на пациента или за продължаване на терапията му с инсулинови аналози/аналогови смеси.

Целта на подписването на тази декларация е да се заяви в писмен вид съпричасност от страна на болните със захарен диабет към собственото им лечение със скъпо струващи продукти, които НЗОК подсигурява.

С декларацията пациентите потвърждават, че се ангажират да спазват определения от ендокринолога хранителен режим и двигателна активност, които са част от успешното и адекватно лечение на това социално значимо заболяване.

За да не се прекъсва терапията на пациентите, които след 1 август т.г. следва да получат протоколи за продължаване на лечението с инсулинови аналози и аналогови инсулинови смеси, специалистите ендокринолози трябва своевременно да насочат болните за изследване на гликиран хемоглобин и да предоставят резултатите в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Комисията в ЦУ на НЗОК следва да получи резултатите от изследванията не по-късно от един месец преди изтичане на срока на предходния протокол, придружен от данни за предишната стойност на гликирания хемоглобин.

Целта е, след като се сравнят стойностите на гликирания хемоглобин, да се преценят резултатите от лечението - което е в полза на пациента. За пръв път се преценява ефективността от прилаганата терапия и се търси качество на лечебния процес.

Децата до 18-годишна възраст, пациентите с алергия към конвенционалните инсулини и бъдещите майки (включително 6 месеца след бременността) ще продължат да се лекуват по начина, по който са лекувани досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
sisitkova преди 15 години
От Здравната каса се държат като лелки в детската градина. Само че диабетът е сериозно заболяване, което с дърпане на уши не се лекува. По-добре е да помислят как да осигурят обучение и терапевтична подкрепа за хората с диабет, и нещо конкренто - да осигурят минимум три безплатни тест-лентички дневно за измерване на кръвната захар!!!За незапознатите ще поясня: в момента здравната каса поема измерването на захарта за 2 месеца. Хората с диабет трябва да платят сами за тест-лентите си - това са над 100 лв на месец. Измерването на кръвната захар определя колко инсулин да се инжектира и помага за поддържането на оптимални нива на кръвна захар.
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ESTESTVENNO 4E 6TE GO PLA6TA TOVA E ZIVOTOSPASIAVA6TO LEKARSTVO......V ZIALSVIAT E TAKA...SAMO DETO V BALGARIA DIABETIZITE SA OTRITNATI OT OB6TESTVOTO.....A SEGA I ZIVOTA IM 6TE VZEMAT...............GLUPACI