Взрив от хранителни отравяния в социални домове

Взривът е микробиологично потвърден с изолиране на инфекциозния причинител Салмонела ентеритидис при 4 деца
20 авг 2008 10:42,
3
Взрив от хранителни отравяния в социални домове
Снимка: БГНЕС

В Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – Бургас е постъпила информация за регистриран епидемичен взрив от хранително заболяване в Дом за деца с умствена изостаналост „Св. Стилиян Пафлагонийски”, с. Кошарица, общ. Несебър, обл. Бургас.

Взривът е микробиологично потвърден с изолиране на инфекциозния причинител Салмонела ентеритидис при 4 деца, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

За периода 12.07. – 06.08.2008 г. са заболели 8 деца на възраст от 3 до 18 години. Те са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на Многопрофилна болница за активно лечение – Бургас.

При проведените микробиологични изследвания на контактните лица – деца и обслужващ медицински персонал, са доказани двама здрави заразоносителя на Салмонела ентеритидис сред домуващите.

Взети са проби за микробиологично изследване от храни, кухненски инвентар, трапезна посуда и дезинфекционни разтвори. Връчени са 5 предписания, с които са разпоредени необходимите профилактични и противоепидемични мерки и са съставени 4 акта за административни нарушения.

През седмицата са регистрирани 2 случаи с диагноза Гастроентероколит в Дом за медико-социални грижи за деца в гр. Добрич при деца на 5-месечна възраст. Регистрираните случаи са микробиологично потвърдени с изолиране на инфекциозния причинител Ешерихия коли О 20.

Заразните заболявания възникват на 07.08.2008 г. Проведени са профилактични изследвания на контактните лица – домуващи и персонал. Взети са проби за микробиологично изследване от повърхности, ръце на персонал и дезинфекционни разтвори. Епидемиологичното проучване продължава.

През седмицата е възникнал и епидемичен взрив в Дом за деца и младежи с умствена изостаналост, с. Крушари, обл. Добрич. През периода 08.08. – 15.08.2008 г. са заболели 12 лица на възраст от 4 до 22 години.

При едно от тях е изолиран инфекциозния причинител Шигела зоней. Разпоредено е микробиологично изследване на контактните лица – домуващи и персонал. Взети са проби за микробиологично изследване от храни, ръце на персонал, дезинфекционни разтвори, повърхности и др.

Връчени са предписания на директора на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост, с. Крушари и общопрактикуващия лекар, обслужващ домуващите за предприемане на необходимите профилактични и противоепидемични мерки с цел ограничаване на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
ами персонала , като си носи прясното в къщи - ясно е , че за децата остава помията ...
1
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
ne moje da bude! kak opredelihte tolkova tochno vidovete? da ne govorim, che shigella ne moje da bude dobre razlichavana ot Escherichia dori na rodovo nivo.......i vsichki tezi izsledvania, za da sa tolkova tochni i nedvusmisledni stuvat adski mnogo pari-nesto neestestveno za durzavata, koiato niama pari za obrazovanie v oblastta na mikrobiologiata!!!!