На мазут е топло и вредно

Над 2,5 милиона души годишно умират от заболявания, причинени от замърсяване на въздуха
12 яну 2009 11:38,
8
На мазут е топло и вредно
Снимка: БГНЕС

През последната седмица много от ТЕЦ-овете преминаха на мазут. Това ще се отрази благоприятно на температурата в домовете, но каква е цената, която ще платим заради замърсяването на въздуха?

Според изследвания, проведени от Световната здравна организация, повече от 2,5 милиона души годишно умират от заболявания, причинени от замърсяване на въздуха.

При над 1,5 милиона от потърпевшите заболяванията са провокирани от замърсяването на въздуха в работните или жилищните помещения.

Изследване на Бирмингамския университет посочва, че по света има повече смъртни случаи, свързани с качеството на въздуха, отколкото от автомобилни катастрофи. Най-честите заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, са астма, бронхит, сърдечна и белодробна недостатъчност и алергии.

Последствията от замърсяването на въздуха могат да варират от биохимични и психологични промени до затрудняване на дишането, хриптене, кашляне и съвкупност от дихателни и сърдечни затруднения.

Тези нарушения водят до увеличаване на употребата на медикаменти, посещения на спешните отделения и в някои случаи преждевременна смърт. Замърсяването на въздуха влияе основно на дихателната и сърдечносъдовата система на човешкото тяло, но има и негативни последствия върху всички органи и системи на организма.
 

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
не бе приятел подготвят ни психологично че ще ограничат колите!ще вдигнат цената на петрола за да не се кара толкова...газ няма...
6
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 15 години
1 е напълно прав. Сърбите имат една много точна поговорка, цитирам ..."и *** у дупе и душу у райу" не може!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
inc преди 15 години
Това журналистите сте много гадно племе! Българина бил сред най-черногледите на света. Ами ще бъде като в съзнанието му се насажда само песимизъм. Вижте заглавията и водещите новини - навсякъде всеки ни обяснява как ще умрем, кое ще ни убие най-бързо и т.н. На журналистите само бедствия им дай за да си пълнят квотите. А ако няма бедствия - те си ги съчиняват! Ей ги на сега - въртяха и докараха, че мазута стана масов убиец - бедствие спасявайте се! Преди няколко дни - газта спира; потреблението на ток скача жиците се топят, стълбовете падат, спасявайте се!; преди 2 седмици - сняг умори родината (20 санта, мнооого нещо) туристи и селяни бедстват, жиците се топят от пренатоварване, спасявайте се ... Аман!
4
0
 
0
 
! Отговори
Всичко това е относи преди 15 години
Прди 20 години тецовете па работеха на мазут, тогава мазута май е бил екологичен. Да по-мръсно е с мазут но по-топло и по ефтино а това май не изнася на зазовата мафия. А кремиковзи на *** не замърсява. Циркаджии
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да вчера се качиш на Витоша, като погледнеш надолу е тъмно мазно петно! А горе си е слънчево!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nai-vrednoto ne6to v Bg sa depytatite i tehnite *** nedoklateni do 9-to kolqno
1
0
 
0
 
! Отговори
Вие знаете ли какво преди 15 години
Мазута убивал? Ама Вие вече знаете ли какво искате? Като Ви спряха парното, студено ни е, като Ви го пуснаха с мазут, мазута ще ни убие, а сега де. Какво искате я уточнете се и пишете, или искате топло или чист въздух, няма нещо средно.