Спорт за бистър ум

Физическата активност намалява риска от когнитивни нарушения
27 ное 2012 12:10,
3
Спорт за бистър ум
източник: Reuters

Редовната спортна дейност може да подобри не само здравословното и физическо състояние, но и мозъчната функция.

 
Според научни данни от скорошно проучване, мозъчната активност може значително да се увеличи само след 4 месеца активно спортуване.
 
Специалисти са на мнение, че физическата активност може значително да намали риска от когнитивни нарушения и спад в умствения капацитет.
 
За целта доброволци на възраст около 50 години, с наднормено тегло, водещи заседнал начин на живот, са включени в 4-седмична фитнес програма. Участниците са подложени на интензивни тренировки, включващи упражнения с велоергометър, бягаща пътека, гребен тренажор и други фитнес уреди.
 
В началото и края на проучването изследователският екип прилага различни тестове, оценяващи когнитивната функция на доброволците, здравословните им данни и капацитета на тялото към физически дейности.
 
Окончателните резултати показват, че участниците не само са подобрили телосложението и здравословното си състояние, но са увеличили и умствения си капацитет.
 
Достатъчни са най-малко 150 минути от умерена до енергична физическа дейност седмично, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания и инсулт, обясняват специалисти.
 
Ползите от спортуването и физическото натоварване са добре познати. Подобрявайки настроението си и физиката, респективно помагаме и на функцията на мозъка, допълват те.
 
Резултатите от проучването са представени на Canadian Cardiovascular Congress.
 
Подобен научен труд, публикуван в сп. Neurology, показа, че физическите упражнения могат да помогнат значително за подобряване състоянието на паметта при страдащи от болестта на Алцхаймер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Миризлив кец преди 11 години
Бах ! Интензивни тренировки, как ли пък не.Някоя и друга разходка пеш действа идеално за освежаване след многото часове прекарани на компютъра
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повечето спортисти са такива "интелектуалци", че си представям какви щяха да бъдат, ако не спортуваха.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро утро