Гингивит и парадонтоза – основни заболявания на венците

Как можем да се предпазим?
6 мар 2014 18:40,
4
Гингивит и парадонтоза – основни заболявания на венците
Източник: Reuters

Заболяванията на венците се изразяват в подуване, болка или инфекция на тъканите, поддържащи зъбите. Има два основни вида заболяване на венците – гингивит и парадонтоза. 

Гингивитът е възпаление на венците, при което те стават зачервени и подути. Много често при четкане започват да кървят. Дългогодишният гингивит се превръща в пародонтоза. Заболяването се дели на няколко типа и всички те засягат тъканите, поддържащи зъбите. 

С влошаване на заболяването се засяга и костта, която е отговорна за задържането на зъба, а ако не се лекува, може да доведе и до неговата загуба. Всъщност, вследствие на пародонтоза се губят повече зъби, отколкото заради кариеси. 

Повечето хора страдат от някаква форма на заболяване на венците, които се оказват и главната причина за загубата на зъби при възрастните. Развитието на заболяването обаче е много бавно, а може да бъде и забавено до степен, която да ни позволи да запазим по-голямата част от зъбите си.

Осовият причинител на тези заболявания е плаката. Тя се образува от бактерии, които всеки ден се натрупват на повърхността на зъбите. Много от тези бактерии са безвредни, но някои от тях се оказват причина за развитие на заболяване на венците. Експертите препоръчват да се стремим ежедневно да премахваме натрупаната плака, за да предотвратим и излекуваме тези заболявания. Това можем да направим като редовно четкаме зъбите си и ги почистваме с конец за зъби.

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
DiDi преди 10 години
До Анонимен - Прочетох, преди около две години в книгата на някакъв Руски професор Неумивкин или нещо подобно за миене на зъбите със сода и 3% кислородна вода /каша/. Понеже почти всички кътници на едната челюст ми изпадаха от парадонтоза и прогнозата беше, че историята ще продължава, реших да пробвам. Резултатите са фантастични. За първи път от много години насам всичко спря и венците ми са като на първолак. Един път на денонощието /аз вечер/ се мият зъбите с мека четка.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4 листенца Салвия Официналис(градински чай) сварени в 50гр.вода за 3 минутки са панацея за устната кухина.Премахва болки в гърлото,ринит,афти,възпалени венци,гласни струни,болки в ушите,а като влезе чайчето в стомаха бори язва и колит.
2
0
 
2
 
! Отговори
и аз съм в клуба преди 10 години
Джабурете се със студено пресовано слънчогледово олио, по 20 мин всеки ден след събуждане сутрин . Разтривайте венците всеки ден и през 6 месеца си чистете зъбния камък при зъболекар. Ако кървят и миришат венците , веднага на зъболекар да прави кюртаж на венците иначе губите зъбите по-рано.
1
4
 
0
 
! Отговори
zabobol преди 10 години
CHETETE ihodete na ZABOLEKAR-v BG e pochti bezplatno.