Какви са ползите на черния шоколад?

Влияе благоприятно на мозъка и сърцето
30 ное 2014 19:17,
4
Какви са ползите на черния шоколад?
Източник: Reuters, архив

Изследователите констатират, че повечето жени, след като хапнат шоколад, чувстват едновременно вина и радост. Учените съветват да се насочваме към черния шоколад, когато се отдаваме на това удоволствие. Млечният съдържа повече захар и мазнини, докато белият няма никакви ползи за здравето. А какви по-конкретно ползи носи черният шоколад?

1. Мозък

Антиоксидантите в какаото се наричат полифеноли и могат да помогнат за повишаване притока на кръв към мозъка, като по този начин подобряват паметта и ума. 

2. Сърце

Епикатехинът е едно от съединенията, които са отговорни за горчивия вкус на какаото. То може да понижи нивата на кръвното налягане. Освен това, около 60 г черен шоколад седмично може да намали риска от инсулт с 20%. 

3. Енергия 

Същият този епикатехин може да разшири митохондриалната функция на клетките. Това означава, че може да помогне за допълнителен приток на енергия. Експертите обясняват, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голямо количество от стимулиращия химикал теобромин съдържа той.

4. Настроение

Мазнините в какаовото масло могат да отключат естествените ендорфини и малки количества анандамида – химикал в мозъка, подобен на марихуаната. Но не бива да се безпокоим – това е прилив на щастие, а не „напушване“. 

5. За по-тънка талия

Проучване установява, че хората, които консумират шоколад, са по-слаби, в сравнение с тези, които не консумират въобще. Разбира се, все пак не бива да прекаляваме със сладкото изкушение.

Още полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Наскоро обявихте че в шоколада имало много ***, което ако не си асматик е безвредно. Нямало как да се отстранят от пакетите зърна, ако с пестициди ще е още по лошо. Шоколадената индустрия бързо реагира - сега е почити изцяло от ***. Прави впечатление че не само в България не протестират, то ясно, но и в хитрия Запад?
1
2
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
obojavam...