Какви са ползите на черния шоколад?

Влияе благоприятно на мозъка и сърцето
30 ное 2014 19:17, Анна Дантева
4
Какви са ползите на черния шоколад?
Източник: Reuters, архив

Изследователите констатират, че повечето жени, след като хапнат шоколад, чувстват едновременно вина и радост. Учените съветват да се насочваме към черния шоколад, когато се отдаваме на това удоволствие. Млечният съдържа повече захар и мазнини, докато белият няма никакви ползи за здравето. А какви по-конкретно ползи носи черният шоколад?

1. Мозък

Антиоксидантите в какаото се наричат полифеноли и могат да помогнат за повишаване притока на кръв към мозъка, като по този начин подобряват паметта и ума. 

2. Сърце

Епикатехинът е едно от съединенията, които са отговорни за горчивия вкус на какаото. То може да понижи нивата на кръвното налягане. Освен това, около 60 г черен шоколад седмично може да намали риска от инсулт с 20%. 

3. Енергия 

Същият този епикатехин може да разшири митохондриалната функция на клетките. Това означава, че може да помогне за допълнителен приток на енергия. Експертите обясняват, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голямо количество от стимулиращия химикал теобромин съдържа той.

4. Настроение

Мазнините в какаовото масло могат да отключат естествените ендорфини и малки количества анандамида – химикал в мозъка, подобен на марихуаната. Но не бива да се безпокоим – това е прилив на щастие, а не „напушване“. 

5. За по-тънка талия

Проучване установява, че хората, които консумират шоколад, са по-слаби, в сравнение с тези, които не консумират въобще. Разбира се, все пак не бива да прекаляваме със сладкото изкушение.

Още полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Наскоро обявихте че в шоколада имало много ***, което ако не си асматик е безвредно. Нямало как да се отстранят от пакетите зърна, ако с пестициди ще е още по лошо. Шоколадената индустрия бързо реагира - сега е почити изцяло от ***. Прави впечатление че не само в България не протестират, то ясно, но и в хитрия Запад?
1
2
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
obojavam...