Кафето пази от рак на кожата

4 чаши дневно могат да предпазят от развитието на меланом
Обновена: 27 яну 2015 17:03 | 27 яну 2015 17:03, Анна Дантева
3
Кафето пази от рак на кожата
Източник: Reuters, архив

Само една чаша кафе на ден може да помогне за намаляване на риска от рак на кожата, сочат данните на ново проучване. 

А количеството от четири чаши кафе дневно могат да предпазят от развитието на меланом – най-опасната и агресивна форма на кожен рак. Той обикновено започва от бенка и може да бъде „отключен“ от слънчева светлина. Споменатото количество се отнася за шварц кафето.

В продължение на десетилетие изследователите от отдела за научни изследвания към Здравното министерство в САЩ наблюдават 450 000 мъже и жени. Средната възраст на доброволците в началото на проучването е 63 години, когато никой от тях не е засегнат от онкологичното заболяване. Към края на проучването диагностицираните с него са близо 3000.

Учените установяват, че тези, които консумират кафе – 90% от участниците, са по-малко склонни да развият заболяването. Според данните колкото по-голямо е количеството от ободрителната напитка, толкова по-малък е рискът от заболяването. 

Тези, които пият по четири чаши кафе дневно, са с 20% по-малко застрашени от злокачественото кожно заболяване, в сравнение с тези, които не пият кафе изобщо. Анализи от предишни проучвания разкриват, че кофеинът има свойството да унищожава увредените от UV лъчите клетки, като оставя здравите невредими.

Учените обясняват, че резултатите не са окончателни и са необходими допълнителни проучвания върху ефекта на кафето и по-специално върху това на кофеина по отношение на развитието на меланом. 

Данните са публикувани в списанието на Националния онкологичен институт в САЩ.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката "Хранене" на Puls.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Май Меню Майстора преди 6 години
Сега остава да напишете и, че цигарите са изключително полезни за здравето. Лудите, лудите - те да са живи....
2
0
 
5
 
! Отговори
Айде,бе преди 6 години
Спонсорирана статия!Пийте качествен зелен чай!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Проктър & Гембъл преди 6 години
Майко мили...Какви ли не вече глупости се опитват да измислят. А знаете ли какво причинява кафето на мозъка?!? Да не говоря за други части от човешкото тяло...Пффф без коментар