Доматите могат да съхранят мозъка

Пазят и от рак на простатата
30 юни 2015 20:10,
10
Доматите могат да съхранят мозъка
Източник: Reuters, архив

Макар да бъдат поставяни редом до зеленчуците, доматите всъщност са плодове, чиито вкус не подхожда особено на плодовете. 

Един средно голям домат – приблизително 123 г, съдържа 22 калории; 0 г мазнини; 5 г въглехидрати, включително 1 г фибри и 3 г захар, и 1 г протеини. 

Червеният плод е богат източник на витамините A и C и фолиева киселина. Той съдържа и широк набор от полезни хранителни вещества и антиоксиданти, измежду които алфа-липоева киселина, ликопен, холин, бета-каротин и лутеин. 

Според някои изследователи алфа-липоевата киселина може да бъде от полза за контрола на нивата на глюкозата в кръвта, подобрява вазодилатацията и предпазва от развитие на диабетна ретинопатия. Изследователите твърдят, че алфа-липоевата киселина още може да съхрани мозъка и нервната тъкан. 

Ликопенът е антиоксидант, който придава червеният цвят на плодовете. Холинът подпомага съня, когнитивната функция и паметта, както и за мускулите. Съединението е полезно още за поддържането на структурите на клетъчните мембрани, както и за процеса, свързан с предаването на нервните импулси. Подпомага усвояването на мазнините и намалява хроничните възпалителни процеси в организма.

Тъй като са отличен източник на важния витамин C и други антиоксиданти, доматите помагат за елиминирането на свободните радикали в организма, за които се знае, че имат принос за развитието на раковите заболявания. 

Най-характерното съединение в доматите – ликопенът, се свързва с понижен риск от развитие на рак на простатата. Това се посочва в данните на няколко проучвания. Изследователите заключават също, че сред младите мъже хранителният режим, богат на бета-каротин, също може да има защитен ефект срещу рак на простатата.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незнам колко са полезни, но ако продължават да ги продават на 1.50 ще си ги слагат в ........... буркани.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз оня ден ядох риба с гени на домат. Страхотна беше, все едно скумрия в доматен сос...
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди два дни имаше информация в други сайтове за испанец, умрял от ГМО домат, защото имал алергия към морски храни, а доматът бил с гени на риба. Лекари в Испания са потвърдили, че е починал от силна алергична реакция.
3
0
 
13
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
Дрън дрън, може би истинските домати са полезни, но едва ли тези в магазинната мрежа. За тези които не знаят, доматът е плода с който са правени най- много експерименти да се модифицира генно! Приятно хапване, супер са, ама тези от градината пред къщи!
2
0
 
6
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Няма лошо всички ние и особено по-старото поколение си спомня за прекрасните плодове и зеленчуци които произвеждахме. Въпроса ми обаче е за кои домати по-точно става въпрос за тази пластмаса по магазините или за градинските които надявам се колкото се може по-вече българи да могат да си разрешат и консумират .
1
0
 
13
 
! Отговори
ГД преди 8 години
Особено пластмасаняците, които масово се продават.