Д-р Венцислав Грозев: Лекарите се превърнаха в донори!

Обсъжда се отпадане на лимитите от основния здравен пакет
Обновена: 16 окт 2015 13:02 | 16 окт 2015 12:47,
4
Д-р Венцислав Грозев: Лекарите се превърнаха в донори!
Д-р Венцислав Грозев. Снимка: БЛС

Д-р Венцислав Грозев е председател на Българския лекарски съюз от май месец тази година.

Роден е през 1958 г. Завършил е Медицинския университет в Плевен през 1983 г., през 1991 г. взема специалност по обща хирургия. По-късно придобива още няколко специалности - по изгаряния и пластично-възстановителна хирургия, лапароскопска хирургия и спешна хирургия при масов травматизъм. Автор и съавтор е на повече от 70 публикации в списания и сборници от конференции и конгреси.
 
Д-р Грозев, наближава краят на годината и очевидно портфейлът за здраве за 2015 г. няма да стигне. Българският лекарски съюз иска актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, здравният министърт д-р Петър Москов пък твърди, че дефицит нямало. Каква е истината?
 
Твърдението на Надзорния съвет и други структури към Националната здравноосигурителна каса, както и на Министерството на здравеопазването, че недостиг в бюджета няма, не отговаря на ситуацията, в която се намираме в момента. Дефицит ще има и само в болничната помощ той ще стигне 65 млн. лв. заради т. нар. надлимитна дейност.
 
Ако тръгнем да говорим и за медицинските изделия, при които липсата на средства се очертава около 80-100 млн. лв. и факта, че Здравната каса заплати дейности за 2014 г. с предвидени за 2015 г. пари и преведе 80 млн. лв. от собствения си бюджет към министерството – ето няколко цифри и причини, обособяващи недостига.
 
Отдавна Касата не е завършвала календарната година без дефицит. Защо парите за здраве никога не стигат?
 
От много време се въртим в този порочен кръг дейности от предходната година да се заплащат с бюджета от настоящата. Разбирате, че при това положение, общественият фонд винаги стартира първото тримесечие с едни непредвидени в разчетите разходи.
 
Българският лекарски съюз е наясно, че се работи в рамките на Постановление 57 от март месец, което лимитира дейността на болниците, но ето тук се изправяме пред другия парадокс – лекарите не могат да отказват медицинска помощ на гражданите и когато са я дали, това се счита за извънреден труд, който не се заплаща. За нас това не е нормално.
 
Освен това около 25% от тази надлимитна дейност, е в поряръка на спешност, което очертава една сума от порядъка на 20-25 млн. лв. от този дефицит, за който вече споменах. Това също не е нормално. Не може спешната помощ, която е гарантирана на 100% от държавата за всички граждани, да не бъде заплащана. Тя е отчетена, приета, но не е фактурирана – сиреч болниците няма да получат пари за нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ми писна също, да цензурирате думата "ц*и*г*а*н*и", защото това е дума от бълтгарския речник и я има на всички езици и не е обидна, това е определение за етническа принадлежност.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам здравната ми осугоровка да влиза в частен фонд, който да плаща на болниците и джипито ми, в случаите, когато имам нужда от медицинска помощ, писна ми болниците и държавата да ми ограбват, парите за здраве и като отида на лекар да ми мрънкат за направления, да не мога да ползвам повече от 2 на месец и да трябва да си плащам часни прегледи и изследвания, защото ми се полагало веднъж на 5 години ПКК и т.н. Не искам с моите пари да се лекуват *** и джипиту да ми изписва неслучили се лечения