Косата ни е здрава, когато....

Нормалната загуба на коса често се бърка с косопад
21 авг 2016 10:21, Анна Дантева
2
Косата ни е здрава, когато....
Източник: Reuters, архив

Косопадът е често срещано явление. Друго нещо, което ни идва наум, щом установим честа загуба на коса, е, че тя е слаба и увредена. Ако косата е чуплива, това признак за проблем ли е или е въпреки това тя е здрава? Специалистите в областта на дерматологията поясняват кои са характеристиките на здравата коса.

 
По отношение на загубата на коса, е важно да не забравяме, че тя има своя цикъл на растеж. Той се състои от фаза на растеж, фаза на почивка и фаза на отделяне. Нормално е да губим около 50 – 100 косъма дневно и не бива да бъркаме тези естествени процеси с косопад или изтощена коса. 
 
Освен фазата на растеж на косата, всеки отделен кичур има своето характерно темпо на растеж – около 1 – 1,25 см месечно върху черепа и 1,5 – 2 см в областта на врата. Доброто темпо на растеж е признак за здрава коса.
 
Еластичността е следващият признак за здрава коса. Еластичността „измерва“ доколко един косъм може да се разтегне и след това в каква степен се връща в първоначалното си състояние. 
 
Здравата коса се разтяга, без да се къса, и лесно се връща обратно в началното си състояние. 
 
Сред най-явните характерни признаци на здравата коса е нейната плътност и мекота, както и естественият ѝ блясък. 
 
Здравето ѝ спокойно може да се постави под въпрос, когато установим, че тя е суха. В тези случаи косата изглежда безжизнена, груба и без блясък. Когато косата задържа влагата, тя не се изсушава и можем да бъдем сигурни, че е здрава.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бой.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авторката и.. Подслушваш, чужди разговори. Охо... Следиш... Подслушваш. Какво ли ще причиниш още на тези хора?