Морбили мори румънци! Родното МЗ: Няма страшно!

3200 са случаите на дребна шарка в Румъния, жертвите са 17
15 мар 2017 09:07, Петя Славова
16
Морбили мори румънци! Родното МЗ: Няма страшно!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Продължава да се разпространява епидемията от морбили в съседна Румъния. Към момента здравните власти там съобщават за близо 3200 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Още по темата

Към момента не съществува заплаха от разпространението на дребна шарка на територията на България, уверяват от здравното министерство.

Няма опасност от заразата на този етап във Видин, съобщиха за Bulgaria ON AIR от здравната инспекция в града.

Общопрактикуващите лекари в града са категорични, че се спазва стриктно имунизационния календар и вероятността от епидемия е минимална.

Министерство на здравеопазването изпрати указания до всички здравни инспекции за вземането на превантивни мерки за опазване на населението от морбили. Според последния доклад на европейския център за контрол на заболяванията в страните от ЕС най-висока заболяваемост се наблюдава при децата до 1 годишна възраст и тези от 1 до 4 години.

Най-висок процент от неимонизирани е сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане.

Във Видин медиците още чакат указанията от ведомството и твърдят, че неимунизирани са само децата, чийто здравен статус не позволява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
asd преди 7 години
100 човека сектанти се мислят за интересни и дават акъл за каквото хич не разбират, но ако някой вземе решение на база страха, който са му внушили ще ходят ли после да го лекуват? Осъзнават ли каква отоговорност поемат като се правят на интересни или пък са от онези, който печелят от алтернятивни еко-био измишльотини, суперскъпи.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
П.С. В америка имаше епидемия от коклюш преди известно време. Сред ваксираните. Ваксините не са толкова просто нещо, колкото ги мислите - вирусите еволюират, производителите сменят технологии или просто икономисват съставки. Не защитавам хората, които не си ваксинират децата, защото съм чела големи глупости от типа "Вкъщи се лекуваме само с хомеопатия" - да, намери си хомеопатичен бетаблокер или антиепилептик. Но не знаем каква е историята в Румъния.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам от къде я измислихте тая дума антиваксър, но нека направим разграничение. Да не си ваксирнираш детето срещу инфекциозно заболяване е чиста глупост. Да не го ваксинираш срещу грип, папилома, някои видове хепатит е въпрос на избор. Защото нали се сещате, че статистиката върви в двете посоки - както статистически човек може да получи усложнения от грип, така може да получи и алергична реакция към ваксина. А и ефективността на грипните е съмнителна. Така че трябва да се мисли.
11
0
 
7
 
! Отговори
Мари преди 7 години
Да му мислят майките, които са отказали ваксината!!!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето до какво води отказът от ваксини.Ако това се случи и в България, не забравяйте да благодарите на БГ Мама ;)
9
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 7 години
Правопис!
8
0
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Какво да му е страшното?След няколко месеца ще се изсипят по морските ни курорти и никак не е страшно,нали? Противниците на ваксините да си отдъхнат....
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От това няма страшно от българска институция ме е най-страх.
6
1
 
3
 
! Отговори
: )))))))))))))))))) преди 7 години
Пише се "жОрналист", не "жУрналист.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да купя малко одеяла от болните румънци, пък после да раздам на клетите нуждеащи се ''бежанци"... В тоя студ... човещинка е
4
0
 
13
 
! Отговори
Случаен преди 7 години
Не 'неимонизирани', а 'неимунизирани'
3
0
 
13
 
! Отговори
ТЧ преди 7 години
Аман от неграмотни журналисти!! НеимУнизирани се пише с У, не с О.
2
1
 
8
 
! Отговори
Стийв преди 7 години
Родното МЗ Няма страшно кораба бавно и сигурно потъваНай-близката суша е на 150 метра под водата
1
3
 
34
 
! Отговори
Тролл преди 7 години
Чакам вълна от антиваксъри , вегани и обикновенни сектанти да се изкажат по въпроса.