Очите наистина са прозорец към душата

Какво издава погледа за мислите ни?
2
Очите наистина са прозорец към душата
Източник: Reuters, архив

Човешкото съзнание е еволюирало да разпознава определени механизми за зрително приспособление като израз на емоционалното състояние на други хора. Често, притварянето на очите има за цел подобряване на зрителната дискриминация – възможността съзнателно или подсъзнателно да се определят и сравняват приликите и разликите между различни форми и обекти. Наблюдаващите този механизъм, обаче, инстинктивно възприемат и свързват зрителния контакт с притворен поглед като проява на отчуждаващи, дискриминационни чувства и емоции – подозрение, недоверие, отвращение и др. 

Изследване от щатския University of Colorado Boulder акцентира върху въпроса: как лицевите изражения могат да предават сложни емоцинални и умствени състояния?
 
По думите на психолога Даниел Лий, ръководител на изследването, в еволюционните науки е прието, че лицевите изражения се зародили със сензорна и сетивна функция за извършителя, но с тях се развили и коеволюирали разнообразни мисловни механизми. Те позволяват на наблюдателя да долавя признаци за поведението на извършителя, даващи възможност за по-бърза реакция в комуникацията и евентуално задействане на инстинкта за „битка или бягство“ - един от най-първичните инстинкти за оцеляване.
 
Широкото отваряне на очите усилва зрителната чувствителност, позволявайки на зрителните рецептори да бъдат стимулирани от по-голямо количество светлина. По-този начин по-лесно се долавят движение, особено в затъмнена обстановка, което е важно за избягването на опасности. Притварянето им, от друга страна, увеличава зрителната точност и яснота, позволявайки много по-прецизно да се отсяват важни детайли. 
 
Тези противоположни механизми на зрителното присобяване се свързват, на подсъзнателно ниво, с определени концепции за умственото състояние на извършителя им. 
 
Според изследването, по-притворените очи при комуникация се възприемат като израз на негативни умствени състояния, свързани със социалната дискриминация: враждебност, омраза, пренебрежение, агресия, недоверие, подозрение или отвращение. По-широко отворените очи, от друга страна се свързват с положителни настроения и чувствителност към информацията – радост, учудване, очакване, страх, любопитство.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

20 идеи за маникюр за къси нокти
20 идеи за маникюр за къси нокти

20 идеи за маникюр за къси нокти

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)