Очите наистина са прозорец към душата

Какво издава погледа за мислите ни?
19 мар 2017 22:14,
2
Очите наистина са прозорец към душата
Източник: Reuters, архив

Човешкото съзнание е еволюирало да разпознава определени механизми за зрително приспособление като израз на емоционалното състояние на други хора. Често, притварянето на очите има за цел подобряване на зрителната дискриминация – възможността съзнателно или подсъзнателно да се определят и сравняват приликите и разликите между различни форми и обекти. Наблюдаващите този механизъм, обаче, инстинктивно възприемат и свързват зрителния контакт с притворен поглед като проява на отчуждаващи, дискриминационни чувства и емоции – подозрение, недоверие, отвращение и др. 

Изследване от щатския University of Colorado Boulder акцентира върху въпроса: как лицевите изражения могат да предават сложни емоцинални и умствени състояния?
 
По думите на психолога Даниел Лий, ръководител на изследването, в еволюционните науки е прието, че лицевите изражения се зародили със сензорна и сетивна функция за извършителя, но с тях се развили и коеволюирали разнообразни мисловни механизми. Те позволяват на наблюдателя да долавя признаци за поведението на извършителя, даващи възможност за по-бърза реакция в комуникацията и евентуално задействане на инстинкта за „битка или бягство“ - един от най-първичните инстинкти за оцеляване.
 
Широкото отваряне на очите усилва зрителната чувствителност, позволявайки на зрителните рецептори да бъдат стимулирани от по-голямо количество светлина. По-този начин по-лесно се долавят движение, особено в затъмнена обстановка, което е важно за избягването на опасности. Притварянето им, от друга страна, увеличава зрителната точност и яснота, позволявайки много по-прецизно да се отсяват важни детайли. 
 
Тези противоположни механизми на зрителното присобяване се свързват, на подсъзнателно ниво, с определени концепции за умственото състояние на извършителя им. 
 
Според изследването, по-притворените очи при комуникация се възприемат като израз на негативни умствени състояния, свързани със социалната дискриминация: враждебност, омраза, пренебрежение, агресия, недоверие, подозрение или отвращение. По-широко отворените очи, от друга страна се свързват с положителни настроения и чувствителност към информацията – радост, учудване, очакване, страх, любопитство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари