Хомеопатия срещу алергична хрема

Засегната е лигавицата на горните отдели на дихателните пътища
8 апр 2017 14:04, Eкип на Puls.bg
8
Хомеопатия срещу алергична хрема
Reuters

Световната седмица на хомеопатията 3-10 април 2017 (WHAW) е посветена на здравето на хората в активна възраст. Над 45 държави от цял свят се включват в провеждането на Седмицата на хомеопатията като информират обществеността за възможностите на хомеопатията в конкретна област на медицината. По случай 13-то издание на WHAW у нас се провеждат редица инициативи, насочени към лекари и към широката аудитория, организирани от Асоциацията на лекарите хомеопати в България. 

 
По повод Световната седмица на хомеопатията засягаме една особено актуална тема – борбата с алергичния ринит. Известно е, че през последните десетилетия честотата на алергичните заболявания расте, същевременно, не може да не се отбележи, че при терапията им хомеопатията има своите постижения.
 
Как се развива едно алергично състояние и какво можем да направим, за да си помогнем? 
 
Благодарение на имунната система разполагаме с уникален механизъм за защита от чужди вещества, които трябва да бъдат отстранени или обезвредени. Това се случва ежесекундно, ден след ден и то абсолютно незабележимо за нас. Тази уникална наша система, наречена „имунитет“ интелигентно се справя с всякакви проблеми. Например, при висока запрашеност на въздуха ние отреагираме с кихавици, хрема и кашлица. С право включваме нашите защитни механизми - механични и имунологични, т.е проявяваме една нормална и задължителна реакция на защита. При някои хора обаче се отключва същата реакция на организма спрямо чужда за него, но всъщност безвредна субстанция. Например мнозинството от нас с радост, желание и удоволствие вдишваме ароматите на събуждащата се природа, но други възприемат тези, по принцип, безобидни субстанции като „сериозна заплаха“ и хвърлят „армията“ на имунитета в една реално ненужна битка. В тези случаи говорим за хиперреактивност на базата на повишена чувствителност – това всъщност е алергията.
 
За да се развие една алергия е необходимо да има агент (алерген), чувствителен (сенсибилизиран) организъм и време. При първия контакт с алергена не възникват оплаквания, едва при повторни и/или чести срещи с него се изявява болестната реакция. Започва активно отделяне на хистамин и др. биоактивни вещества, които са „виновниците“ за неприятните оплаквания. 
 
При сезонната алергична хрема е засегната лигавицата на горните отдели на дихателните пътища – най-вече на носа. Затова се отчитат и тези симптоми: запушен нос, хрема, кихане и сърбеж, които силно влошават ежедневието на болния. 
 
Конвенционалната медицина признава алергиите за трудно лечими. Защо? Защото така трябва да повлияем тази имунологична реактивност на пациента, че организмът да продължи да бъде „нащрек“ и да е готов за всяко предизвикателство, но да може да не „стреля“ безмислено при мними опасности. Т.е имаме нужда от подходяща модулация на неговата имунологичната реактивност. Хомеопатичният медикамент е специфичен модулатор на функциите на болния организъм. Затова и хомеопатията е една отлична терапевтична възможност при тези състояния.  
 
Кои са предимствата на хомеопатията при лечението на сенната хрема?
 
Основното предимство е, че хомеопатията предлага не само ефективно лечение в острата фаза на болестта, но въздейства и профилактично. Както вече споменах, тази терапия подобрява реактивността на организма, намалява броя на рецидивите и възможността за усложнения. Сред големите плюсове на хомеопатията е липсата на токсичност и странични ефекти, лекарствата не могат да сенсибилизират приемащия ги и не предизвикват зависимост. Хомеопатичното лечение може да се провежда за продължителен период от време, както самостоятелно, така и съвместно с друг вид медицинска терапия. Освен това хомеопатичните медикаменти са лесни за прием и затова много подходящи за лечението на деца и бебета.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
А кога е световната седмица против наглите измами, каквато представлява хомеопатията.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хомеопатията е измама и шарлатанство.
6
3
 
6
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 7 години
за ХризопразНито съм негpамотен, нито съм пpо3 а не съм и беден и съм в добро здраве, благодаря.Ти си прочел/а само книги по хомеопатия и познанието за света стига до фейса и бгмама. (и/или си измaмник, злоупотребяващ със лековерността и необразоваността на хората)
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хомеопатия = доказана измама
4
1
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
А ти какви книжки си чел? Астрология за напреднали може би?
3
6
 
9
 
! Отговори
Хризопраз преди 7 години
Неграмотност = простотия = бедност = лошо здраве.Тия 2-мата под мен не са прочели една книга през живота си, тръгнали хомеопатията да коментират
2
5
 
9
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 7 години
Седмица на хомеопатията? месец против ваксините? година на иcлямската забpадка? десетилетие на веган-включването?Вие виждате ли се какво рекламирате? В българия хомеопатичните "лекарства" са разрешени само защото не вредят на здравето (щото няма нищо в тях). Полезни са за тези които ги произвеждат, разпространяват и предписват.Лекари които предписват хомеопатия вместо лечение трябва да се разделят с лиценза си незабавно и за винаги.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хомеопатия = чисто шарлатанство.