Затлъстяваме! Едва 25% от децата ще се преборят

Един на всеки четири тийнейджъри е с наднормено тегло
17 май 2017 20:12,
13
Затлъстяваме! Едва 25% от децата ще се преборят
Снимка: архив Reuters

Затлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства в редица части на Европа, като се смята, че един на трима тийнейджъри е с наднормено тегло или затлъстял, сочат резултатите от изследване, цитирани от ДПА.

Недостатъчната физическа активност и лошите хранителни навици, както и икономически фактори, са виновни за това нарастване, се казва в доклад на Регионалното бюро на Световната здравна организация /СЗО/ в Копенхаген. Изследването обхванало 27 страни между 2002 г. и 2014 г. В 16 от тях, по-специално в Източна Европа, било наблюдавано увеличаване на затлъстяването. Изключенията са свързани с 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания, посочва БТА.

Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, са увеличен риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни болести.

60% от времето, което тийнейджърите прекарват в будно състояние, се отличава с липса на физически упражнения и заседнал начин на живот - гледане на телевизия, игра на видеоигри, сърфиране в интернет, други занимания с компютър.

Освен това младите хора в Европа често консумират бързи закуски и подсладени напитки, като прекарват по-малко време в семейни гощавки в сравнение с предишни поколения.

"Повечето млади хора няма да преодолеят проблема, свързан със затлъстяването - четирима на всеки петима тийнейджъри, които са затлъстели, ще имат същия проблем, когато станат възрастни", заяви Жоау Бреда от Регионалното бюро на СЗО за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също съм минала по този път, от бабините манджи и висенето пред телевизора, но успях да сваля над 20 кг без особени инвестиции- изхвърлих хляб, сладко и т.н, започнах да си правя упражнения в стаята, видяни от интернет ( за това не в нужна фитнес зала!) , да се разхождам много, особено една лятна ваканция, през която отслабнах най- много. С училище също не е невъзможно да се комбинира- половината ми съученици тренираха по някой спорт полу- или професинално и не им пречеше.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами храната е пълна с ***, децата са свърхнатоварени и по цял ден в училище, съответно нямат време за движение, нямат и желание, защото в малкото си свободно време висят на компютъра, няма места за спорт, спорта е платено занимание, а не всеки родител може да отдели пари, няма къде да се кара колело безопасно, нямат физическо в училище... Още да изброявам ли?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това важи за богата европа, за бедна България (народа имам предвид, не овластените крадци) със 100 евро пенсия напрао надебеляхме
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен е виновна държавата. Имам един съсед, който в двадесет и първи век, дойде в града да става държавен хрантутник, с Благоевградски москвич,с *** яйца на задното стъкло,ушите му светеха и слаб като ***. За три месеца заглади косъма, а след година прилича на всичките си колеги, с шкембе,като на матиз задницата и нагъл та знае ли се. Три которника спира пред блока,даже стана ловец и рибар. По цял ден дреме в един опел, а отскоро е в корейска талига. Децата му са точни копия,даже и умни
3
13
 
2
 
! Отговори
Балиго преди 6 години
Целият проблем идва от увеличаването на броя на рибарите; оттам идва увеличението на мазнините в храната.За да се оправи държавата, трябва да се треснат гигантски допълнителни такси на рибарите и така държавата ще събере предостатъчно пари за пропаганда на здравословното хранене.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак трябва да догоним братята хамериканци.
1
5
 
15
 
! Отговори
Споко преди 6 години
Споко бе нали ще ставаме Хамериканци. Тук в САЩ само 60% от децата са толупи. Трябва да се следват тенденците все пак.