48-годишен в мозъчна смърт стана донор на трима

Чакащите за бъбрек и черен дроб у нас са над 1000
16
48-годишен в мозъчна смърт стана донор на трима
Снимка: архив, БулФото

Пациенти, нуждаещи се от черен дроб и бъбреци, бяха спасени с органите на 48-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в болницата във Велико Търново след инсулт.

Това е четвърта донорска ситуация от началото на тази година в областната болница във Велико Търново, съобщиха от там.

Близките са дали съгласието си органите на 48-годишния мъж да бъдат трансплантирани на нуждаещи се пациенти.

В края на миналата седмица черният дроб е бил трансплантиран в болница "Лозенец", а бъбреците - в "Александровска болница", предаде БНР.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации, чакащите за нов бъбрек и черен дроб у нас са 1067 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕСПЕКТ! И голям поклон на тези хора, в най-голямата си болка решили да помогнат. И защо, защо на такива точно семейства се случва да си отиде човекът на 48 години?!?!
15
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До от славянинискам да те видя една минута на апарата за диализа при помпа 250 и колко ще си ербап след това. не съди, за да не бъдеш съден, каскет.
14
1
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
А аз как да повярвам на лекарите че са направили необходимото да ме спасят ?
13
1
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Хубави коментари . Научих нещо ново . Белите дробове се подаряват , другото се ползва за както се намери за добре ... То като цяло аз все още се мъча да повярвам че живота е несправедлив ...
12
0
 
5
 
! Отговори
до 11 от славянин преди 6 години
Като ти чета ''проникновените'' писания разбирам, че ти си този, който нищо не разбира и както ти казах по-долу - не вижда по-далеч от джоба си и търбуха си! На мен преди двадесет и няколко години едни лекари ми ''предсказаха'' съдбата поради определени заболявания, аз им казах да имат много здраве и днес съдбата ми определено не е тази която тогава те ми предсказаха! Не съм се лекувал с мен и лимон, а със определени езотерични методи за които ти хабер си нямаш защото бисери на *** не се дават
11
1
 
4
 
! Отговори
@славянин преди 6 години
Да, и няма болест от която да не можеш да се оправиш с мед с лимон. Чели сме ги тия изказвания, виждали сме такива хора. Човешката глупост е безкрайна, но природата е мъдра и периодично прочиства плявата. Пий си меда и лимона и не се обяснявай за неща от които нищо ама НИЩО не разбираш. Само не смей да вменяваш вина на хора, които всеки ден се борят за едната глътка въздух. Защото Вселената нищо не забравя.
10
1
 
4
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 6 години
А и едно са вродените заболявания, друго са придобитите - няма как да си скапеш сърцето, черния дроб, белите дробове, бъбреците, или който и да е друг орган, ако живееш един грамотен природосъобразен живот! А животът наказва точно когато живееш против неговите естествени закони! Мен житейският ми опит точно на това ме е научил, за разлика от теб явно!
9
1
 
9
 
! Отговори
От 2 преди 6 години
И само да си продължа мисълта - Бъглария, която толкова щедро дарява белите дробове на Западна Европа дори не е член на Eurotransplant. Т.е. ние им даваме органите, които няма какво да правим (защото здравеопазването ни е съсипано и трансплантации на бял дроб просто няма кой да направи), но те не са длъжни да ни изпращат ненужните за тях органи. Това да ви се вижда справедливо? На мен не. Но е факт. А ако на някой му потрябва транплантация на бял дроб - 200 000е в Германия. Това ни е държавата.
8
3
 
6
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 6 години
Вродените заболявания човек си ги е заслужил, ама какво да обяснявам на човек, който не вижда по-далеч от джоба си и търбуха си!?
7
1
 
7
 
! Отговори
@славянин преди 6 години
Вземи изпий една студена вода и ходи да спиш, защото пишеш глупости. За такива глупости, живота те наказва с това да се научиш по трудния начин. Не си го причинявай и не си го пожелавай. Аз пиша от опит, ти пишеш от чиста простотия. Никой не си "скапва" органите. Има ужасно много вродени или придобити заболявания, които те оставят без определени органи. И никой с нищо не е виновен. Освен може би тъпата ни здравна система, която не полага достатъчно грижи за да не се стигне до там твърде рано.
6
2
 
4
 
! Отговори
до 4 от славянин преди 6 години
А ти задавал ли си си въпроса защо въпросните хора са стигнали до такова състояние - със скапани до отказ вътрешни органи!? Като си го зададеш и още по-важно като си отговориш, ще разбереш защо такива хора живеят в такива страдания, а относно ''пълноценният живот'' който те живеят - ще трябва доста да се просветиш по проблема!
5
0
 
4
 
! Отговори
АнонимнА преди 6 години
Дълбок поклон! И Уважение!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славянин - когато ти вдишаш и усетиш, че се давиш, и всяко движение е мъка, и всяко елементарно действие те оставя изтощен като след цял ден копаене на нивата, ще разбереш защо хората си трансплантират органи, защо прибягват до супер-рисковани, болезнени и отвратителни лечения и защо се борят със зъби и нокти за някаква нормалност в живота си. Не смей да коментираш неща, които не разбираш. По света се правят постояно трансплантации и хората живеят пълнценен, щастлив и смислен живот след това.
3
3
 
4
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Човек със трансплантиран чужд орган доживот е на имуносупресори, които му скапват и без това по принцип скапаната ни имунна система и трябва да живее като в стъкленица и да се пази и от най-малката инфекция която може да го прати на оня свят! За мен е върховна глупост да искаш да живееш такъв инвалиден живот!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещастници, пак ли изнесохте белия дроб?! Извинявам се на роднините на донора ако четат и им изказвам искрените си благодарности за благородния жест, с който в най-тежкия си момент са подарили живот на някого. Поклон! Но просто ми е много мъчно, че всичките бели дробове заминават на някъде, а толкова хора в България имат нужда от тях. Просто не е честно! Не стига, че хората с редки болести не получаваме и частица от лечението на европейците, а и последният ни шанс - органите, отиват при тях.
1
8
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
А нещо да кажете за донора - от кво се е свършил?