Промени по ноктите - кога става въпрос за болест?

Промяната в цвета може да се дължи на гъбички
14 юли 2017 20:58, Eкип на Puls.bg
0
Промени по ноктите - кога става въпрос за болест?
Reuters

Заболяванията на ноктите, наричани още онихопатии, са свързани често с локално въздействие на определен дразнещ фактор. Най-често това са някои патогенни (болестотворни) микроорганизми – микотични причинители, Candida albicans, плесени и други. Различни химични фактори – силна киселина или основа, инцидент с алдехидни съединения, някои хлорни препарати и други могат да причинят локални промени по ноктите, които не винаги са обратими. 

При голяма част от системните заболявания се наблюдава и засягане на ноктите в различна степен. Възможни са случаи, в които проявата на промени в цвета, формата или структурата на ноктите да бъде един от първите симптоми на някое общо или кожно заболяване. Под общи или системни заболявания се има предвид някои неврологични, ендокринни, чернодробни патологии, както и отравянето с различни химични елементи или съединения, хронични белодробни и сърдечни заболявания и други.
 
При някои кожни заболявания също се наблюдава засягане на нокътната плочка. Пример за такива са псориазисът, дисеминираният лупус, атопичен дерматит, плоският и червеният лишей, склеродермията и други.
 
Появата на белезникави петна по ноктите най-често е следствие на смутена кератинизация, която може да бъде резултат на наличието на хронично чернодробно заболяване – цироза или анемия. Жълтеникавият оттенък на ноктите може да се отдаде гъбични причинители, както и на продължително използване на лакове за нокти.
 
При псориазис също може да има пожълтяване на нокътната плочка, но освен това са характерни и някои по-специфични промени – появата на малки, но дълбоки вдлъбнатини по повърхността, както и наличието на бледо жълти петънца (наподобяващи капки парафин – като напръскани със свещ). Ноктите са лесно чупливи, задебелени, а кожата под върха на нокътя се лющи.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари