Как да подобрим вагиналния имунитет?

Банският трябва да се сменя със сух след къпане
26 авг 2017 23:30, Иванка Гъркова
17
Как да подобрим вагиналния имунитет?
Reuters

Парене, сърбеж и дискомфорт в интимните части са сред проблемите, които притесняват жените през лятото. Защо се появяват тези симптоми и за какво трябва да внимават представителките на нежния пол и техните партньoри, отивайки на море или басейн. Това коментира пред Puls.bg д-р Елена Бангеева от ПСАГБАЛ "Света София" ЕАД.  

Д-р Бангеева, кои са най-честите вагинални инфекции, от които страдат жените през лятото?
 
Лятото е сезонът на слънцето, морето и почивките. То е и най-благоприятното време за развитието на вагинални инфекции. Гъбичните инфекции са едни от най-честите, те обичат влажната, топла среда , а лятото щедро им я предлага. Засилен е и интересът към басейните , а недобре хлорираните може да ни донесат неприятни усещания. Със затопляне на времето и почивките зачестяват и сексуалните изкушения. Другата голяма група е на бактериалните колпити с най-чест представител на бактериалната вагиноза, хламидия и други полово-предавани инфекции.
 
Каква е разликата между вирусните, бактериални и гъбични инфекции?
 
На първо място различните причинители и клиничната картина. Вирусните инфекции - например HPV, се разделят на две групи- доброкачествени кожно–лигавични изменения и предракови и ракови изменеия, като най-чести са представителите на HPV 16 и 18. Пациентите търсят лекарска помощ, когато се появят изменения по кожата и лигавицата на външните полови органи. Някой от вирусните инфекции са безсимптомни. Гениталният херпес, който също се причинява от вирус, протича с болезнени мехурчета и рани. 
 
Бактериалните инфекции се причиняват от различни видове бактерии и протичат най- често със засилено вагинално течение и дискомфорт. Рядко при тях има хронично, безсимптомно носителство. 
 
Гъбичните инфекции се причиняват от различни видове гъбични микрооргаизми. Важно значение при тях има асимптомното носителство и рецидивиращите форми, след локално лечение. Когато инфекцията е остра, се характеризира с течение, наподобяващо пресечено мляко и изразен сърбеж.
 
Кои са симптомите на бактериалната вагиноза? 
 
Бактериалната вагиноза е най-честата форма на вагинално заболяване. Тя е полимикробна инфекция. Основният причинител е анаеробният микроорганизъм- Gardnerella vaginalis, който намалява количеството и променя вида на лактобацилите и създава среда разтеж на анаеробни микроорганизми. Характеризира се със слаб до умерен вагинален флуор с наличието на специфична миризма, особено след полов контакт, парене и зачервяване, които нарушават личния комфорт на жената.
 

17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Тъпак преди 1 година
Много просто - подобрява се като къпем и чешем яко
7
0
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Вагиналния имунитет се подобрява като се доверим на аналния имунитет.Абе Днес БГ, вие новинарски сайт ли сте , или жълт да пишете такива простотии.Това новина ли е.Като няма новини измучете неща за Путин.Това винаги върши работа.
6
5
 
9
 
! Отговори
Гарантирано лекува преди 1 година
Прилага се лечение с междубедрен куромицин. Може и перорално или ***.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен10 Абе, пич, направо по 3 , един върху друг слагай! Не се знае къде е била преди това жена ти, опасно си е!!! Не се знае в кой басейн се е къпала, де, не друго.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много лекари не препоръчват басейните. Там е рай за тия бацили и микроби, но не се спазва. Ползването на презервативи си е от полза. Ричърд Гиър преди много години призова да се ползва презерватив и при постоянните партньори, но не знам дали се спазва.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как? Ами с безопасен секс.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече секс.
1
4
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
niamam takiva temi za obsujdane

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019