Ще станем ли седалище на Евроагенцията по лекарствата?

Шансовете са 50 на 50, прогнозира проф. Илко Гетов
5 сеп 2017 21:55, Екип на Bloomberg
13
Ще станем ли седалище на Евроагенцията по лекарствата?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шансовете на София да стане седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са 50 на 50. Столицата ни има много сериозни предимства, сред които е съотношението на ефективност на разходите – т.е. съотношението между похарчени средства и постигнати резултати.

Това коментира председателят на българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на госта в студиото голямо предимство е и планираното седалище на агенцията в „София Тех парк“, намиращ се на 10 мин. Както от центъра на града, така и от Летище София, нещо, което няма аналог в никоя европейска столица.

„Това да има европейска агенция в София е въпрос на престиж, на национална гордост. Знаете, страните членки на ЕС в които няма европейска институция се броят на пръстите на едната ръка. България член на Съюза от 10 години, като следва да приютим подобна агенция“, посочи проф. Гетов.

Шанс за българската фармацевтика, но ни за бизнеса като цяло

Освен безспорното положително влияние, което би оказало приемането на ЕМА в българската столица, председателят на Българския фармацевтичен съюз изведе и други сектори от бизнеса, които биха спечелили от това – хотелиерите, туризмът като цяло, авиопревозвачите и др. „Очаква се това да доведе до над 35 хил. посетители от цял свят на година, което би резултирало в много добър приход за бизнеса и държавата“, изтъкна той. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама агенция и по лекарствата ли има в ЕС ? Та тоя съюз е съставен само от асоциации, агенции и НПО- та, къде са свободните хора и фирми ?
10
0
 
2
 
! Отговори
лупи преди 6 години
Ако има справедливост в този ЕС, то правото за Агенцията по лекарствата се пада на България. Та кой друг, освен най-болната нация в съюза, заслужава да е седалище на агенцията по лекарствата.
9
1
 
4
 
! Отговори
Ама, преди 6 години
Защо да не станем,бе? Я разгънете листовката на някое лекарство. Един метър дълга със многобройни странични реакции. Една болест ще лекуваш,десет други ще си докараш. Не разбирам тогава,какво лекуваме? Лично аз,придобих три допълнителни проблема от качествени лекарства,единия от които е язва на стомаха.Химия,убийствена химия.
8
0
 
2
 
! Отговори
куката преди 6 години
Може би бихме могли, ама на дали! Корупция, далавери, лекарствен бос с конска мутра, който товари цените на произведените от него лекарства в РъБъ за да продава по-евтино в чужбина и пр.! Следствие на това плюс некадърно и крадливо управление и смрадлива полическа класа едва ли биха били привлекателни за един интелегентен европеец!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съотношението на ефективност на разходит , демек с малко пари много утрепани, сега на България и трябва здравеопазване, образование, адекватно правораздаване, сигурност, закрила за децата,бедните и възрастните, налагане на закона над корупцията и орг. престъпност, градоустройствени планове, инфраструктура, възраждане на земеделието, развитие на туризма, а не да е седалище на тва и онова, лампи нямаме по улиците! на свинче - звънче. А да не забравя и 240 бесилки.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво направи държавата за да дойде тази институция в България? Пълен срам,колкото и олимпиадата дойде в София, толков и агенцията ще я преместят тук. Презентацият на България била едва няколко страници пълни с глупости. Сигурно още сега сме на последно мато.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, съвсем наскоро имаше статия по отношение на нашото представяне на кандидатурата на, което е ужасно непрофесионално, та как точно 50 на 50, май като *** - или ще стане или не, но уви не е така, когато се мери шанс, нашия е нейде към 0-та.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Anonymous 3Ще командироват на големи заплати бюрократи от ЗЕ, докато обикновения българин едва свързва двата края.
3
6
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Дори да стане София седалище на ЕА по лекарстствата, за обикновения българин няма да има полза.Но това ще е рай за фармацевтичната мафия.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво, но няма да стане! Страните-кандидатки са твърде много и с доста по-добър икономически статус. Преместването на точно тази агенция в София означава текучество на кадрите, работещи в нея, а това колко агенции има Франция например е без значение. И точно там е най-вероятно да бъде новото седалище. Обяснението ще бъде мотивирано с икономиите от пътуванията на ЕП между Брюксел и Срасбург.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости. Виждали ли сте как другите градове-кандидати са се рекламирали, какъв план са изготвили, какво предлагат? Шансът ни е около 1 : 100 000