Близо 400 хиляди българки страдат от остеопороза, но едва 4% се лекуват

На последно място сме по лекувани в Европа
Обновена: 20 ное 2018 18:31 | 20 ное 2018 13:13,
Близо 400 хиляди българки страдат от остеопороза, но едва 4% се лекуват

Остеопорозата е заболяване, което прави костите чупливи и увеличава риска от фрактури. Смята се, че е основна причина за инвалидизиране при възрастните хора. У нас близо 400 000 жени са с остеопороза според данните на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза (БМДОО). Едва 4 на сто от тях се лекуват, което ни определя последното място по този показател в Европа.

Според Световната здравна организация остеопорозата е третото социално-значимо заболяване в света - след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Данните сочат, че една на всеки три жени на възраст над 70 г. ще счупи кост поради остеопороза.

Болестта може да протича незабелязано и без никакви симптоми в продължение на години. Болката се появява едва, когато възникне фрактура, която често е причина за поставянето на диагноза за остеопорозата. Това е обменно заболяване на костта, което води до намаляване на костната маса. В резултат костите стават крехки и чупливи. Заболяването най-често засега жените в менопауза, поради настъпващите хормонални промени в организма. Мъжете също страдат от остеопороза, но в много по-малка степен.

Рисковите фактори за развитие на остеопорозата са полът, възрастта над 50 години, както и фамилната обремененост, обездвижването, продължителното приемане на кортикостероиди или щитовидни хормони.

Тестът за костна плътност е най-честият използван метод от лекарите при поставянето на диагнозата. Ранното проследяване на болестта и нейното специфично лечение може да предотврати усложнения и най-вече появата на тежки фрактури. Леченията действат или чрез потискане на клетките, които разрушават костите, или чрез стимулиране на клетките, които ги образуват. В някои случаи може да се комбинират и двата механизма.

За да насочи общественото внимание към това социалнозначимо заболяване и неговата ранна профилактика, биотехнологичната компания Amgen България провежда информационна кампания "Внимание, чупливо!". По този повод студенти от Националната художествена академия (НХА) ще изработят керамични чинии, посветени на кампанията. Творбите ще бъдат представени на специална изложба. Подробности за кампанията и заболяването можете да прочетете на Фейсбук страницата "Внимание, чупливо".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание