Произвежда се повече фалшиво сирене, отива в детски градини, училища...

Не минава през магазинната мрежа и се открива по-трудно
Обновена: 10 юли 2019 09:15 | 10 юли 2019 09:12, Боряна Павлова
209


За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха", настоя микробиологът д-р Сергей Иванов.

Още по темата

"Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", допълни още микробиологът.

В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, сочат още данните на министерството на храните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че основната причина за увеличаването на количествата на ментетата у нас, е евтината цена. И посъветва хората да не правят компромиси със здравето си.


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
12
 
! Отговори
65 преди 1 година
Вземаш кашкавал от 10лв. и от 17лв.Правиш сандвич запечен.Едната филийка се запича чудесно ,а другата прилича на потопен хляб в мазнина.Лошото ,трагично в случая е,че този от 17лв е боклука.Тъй че ние потребителите сме обречени да ядем отрови,които въпреки всичко горкият ни организъм приема.Иначе цигарите,алкохола и тревата били бича на живота?Не че аплодирам тези три неща.Но от отровната храна няма отърване.Да не говорим с плодовете и зеленчуците каква гавра е.Нещата са извънконтрол.
173
0
 
12
 
! Отговори
Сирене без брак преди 1 година
Аз съм работила във една от водещите фирми за сирене и трябва да ви кажа, че масово брак в продукцията просто няма. Голяма част от сирената с изтекъл срок на годност се събират от магазините, смесват се с новата продукция и химикали и се пускат в продажба с нов срок на годност и така до без край...А вие си правете сметката какво слагат и какво ядем
172
5
 
9
 
! Отговори
Братан преди 1 година
Ами не яжте сирене,нека го изхвърлят на боклука и да търпят загуби,тогава ке видим кон боб яде ли или магаре в гърне пърди ли...Ако няма кой да го купува бая ще се замислят производителите...или може би сме пристранени като наркомани,а ?...към сирена и разни други блаженства...все едно ще умрем ако не ядем кирливите им продукти. Наказателен вот към тези продукти,и всичко ще се оправи. Ама така е...алчен гуъз кокали саре !!! Сакън да не изпуснат авантата бай-Ганьовците.
171
3
 
11
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 година
Много неинформирани хора пишат и дават мнение. В България има качествени продукти, но за да стигнете до тях е нужно да се отдели време, култура на пазаруване и да иска да отдели пари. Истината, е че повечето хора говорят за качествено сирене и като се влезе в магазина се взима сирене за 5 лева кг. Това е и причината да се произвеждат толкова имитиращи продукти. Докато клиента не стане взискателен и не започне да пазарува с разум нещата няма да се променят (занимавам се с производство на млечни).
170
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни хора на държавна заплата и служба, са виновни за допускането на това национално ,,отровителство''.Най-лесната работа е да влезеш в магазин,дец. градина или училище,да направиш проби,и да отнемеш Лиценз за Производство. Запорирането на предприятията стават след решение на комисия,в случай на нарушения с намесва ДАНС,защото това тровене на хора,а не на кучета.Но за да се изпълни това нещо се иска топки,трябва да се бръкне в джоба на Мафията,чиито платени шафран.тии са наблъскани във властта.
169
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядем имитация, защото" истинското" сирене е по голяма имитация от палмовото сирене. А и палмовото сирене е по вкусно от "истинското". Специалистите да кажат ,защо е така.
168
0
 
11
 
! Отговори
komitata преди 1 година
в планетата на маймуните има само статистика-то не бе наредби стандарти "стара планина "смяна н а номнклатури и дотук нищо освен една болна нация . Между другото в ЕС има свръх производство и всички *** които там не могат да с е продават идват тук в страната н а чудесата и ниския стнадарт решава проблема -промоции в големите вериги до дупка
167
1
 
33
 
! Отговори
123 преди 1 година
А защо няма проверки. Държавата е съучастник в измамата защото бездейства. Каквото пише на етикета такова трябва да е и съдържанието. Който лъже с етикета в затвора.
166
0
 
21
 
! Отговори
Някой преди 1 година
При 10 пъти свиване а сектор животновъдство в различните му подразделения през последните 30 години, какво очаквате?
165
2
 
30
 
! Отговори
Блейки преди 1 година
Какво стана с Стара планина,мошен-ици чист продукт на върба.Сраснахте се с мафията
164
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затуй са с правите,тъпи мозъци
163
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 165
"С двете ръце съм оротив да се набутат в ЕС защоти всичко като хубава храна там ще се опорочи."
А защо сиренето на запад е истинско, приготвено от 100% пълномаслено мляко? Плиткоумието избива даже и през най-дебелата тенекия!
162
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
може и да ви звучи неприятно, но хубаво сирене кашкавал извара има само в Македония. Купувам си по тенекия и знам че ям истинско сирене. С двете ръце съм оротив да се набутат в ЕС защоти всичко като хубава храна там ще се опорочи.
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 163
"Кефите се да сте вулгарни, ама хайде да си шепнете в къщи, не ме кефите тук"
Децата отдавна пораснаха и не смучат за разлика от 90% българи в България! Щом не те "кефи" изплуй го на секундата.
160
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кефите се да сте вулгарни, ама хайде да си шепнете в къщи, не ме кефите тук
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Серж, ти си будната съвест от нашия клас от МГ Гео Милев Плевен.
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Балканска култура 146
Надай се Минке на пиян
Тати каза че шЪ ти купи кУлело, ама някой друг път.
157
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас 155
Гласувай за Тикви, Сайдери, Вуерки и "Чифте пищови" пък продължавай да се ужасяваш, "умнико".

Взели сте еедин чук и се биете по главата вече 10 години а после се питате що ви боли
чутурата прасзна.
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** го връткт като "балък на вход".
155
2
 
5
 
! Отговори
Лайнярия над Нищото преди 1 година
Пак заповядайте...…...