С кои полезни храни не бива да прекаляваме?

Могат да се окажат и вредни
18 яну 2020 11:45, Михаела Лазарова
5
С кои полезни храни не бива да прекаляваме?
Снимка: istock

Знаем, че ежедневното ни меню трябва да е съставено от полезни и здравословни храни. Понякога в желанието си да се храним максимално здравословно, прекаляваме с консумацията на някои храни, които въпреки че имат редица ползи за здравето, могат да се окажат и вредни, ако ги консумираме в по-големи количества. Вижте с кои трябва да внимавате.

Ядки

Ядките са сочени за суперхрана. Те са богати на важни хранителни елементи, като протеини, фибри и здравословни мазнини. Поради високото им съдържание на протеини и мазнини, прекалената им консумация може да доведе до стомашни неразположения и наддаване на излишни килограми. Дори и да спазвате диета, бъдете внимателни с това какво количество ядки консумирате на ден.

До 50 г ще ви заредят с енергия, ще ви осигурят ситост. Също така, дори и да не спазвате диета, избягвайте пакетираните овкусени ядки, тъй като съдържат много натрий, някои от тях са и пържени.

Плодове

Ежедневното ни меню трябва да включва полезните и вкусни плодове, защото те ни осигуряват витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Редовната консумация на плодове намалява риска от редица здравословни проблеми. Въпреки това трябва да внимаваме в какви количества ги консумираме, особено тези, които са по-захарни, като мандарини, банани, фурми, ананаси, манго, грозде, нектарини... Тъй като са с висок гликемичен индекс, могат да повишат нивата на кръвната захар и инсулина, да увеличат риска от напълняване.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ядкикалорииплодове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Несъгласен преди 4 години
То бива пренасия дедо е ял само здравословни храни пък почина на 89 я слезнете на земята вече.
2
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
Статията иска да ви каже ,че е хубаво и да ядете и вредни храни, не само полезни, щото ще фалира фармацията.
1
0
 
12
 
! Отговори
Супер кюфте преди 4 години
Яжте супер кебапчета. Те са от чисто месо... от соя.