8 храни за контрол на кръвната захар

Хапвайте ядки
18 авг 2020 07:54, Михаела Лазарова
0
8 храни за контрол на кръвната захар
Снимка: Istock

Диабетът е нелечимо заболяване, което при нездравословна диета, недостатъчно движение и най-вече неконтролиране на кръвната захар може да влоши много сериозно здравословното състояние. Храната, която приемаме, е от значение за поддържането на стабилни нива на кръвна захар. Някои храни имат нисък гликемичен индекс, съдържат фибри и не са богати на захари, което ги прави идеални в контрола на диабета и превенцията му. Ето кои са те.

Мазни риби

Рибите с богато съдържание на полезни мазнини и мастни киселини са най-полезните. Сред тях са сьомга, херинга, аншоа, скумрия, сардини, пъстърва. Тези риби съдържат омега-3 мастни киселини, които са полезни за контрола на кръвната захар, инсулина, помагат за здрава сърдечносъдова и нервна система, намаляват риска от инсулт и инфаркт.

Зелени листни зеленчуци

Листните зеленчуци са много полезни, питателни, богати на фибри, витамини, антиоксиданти, минерали и съдържат много малко калории. Те са бедни на въглехидрати, което позволява по-лесното контролиране на кръвната захар. Витамин С в тях допринася за потушаване на възпаленията, причинени от диабета в тялото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари