Кои са най-полезните мазнини за отслабване?

Мазнините са много нужни на метаболизма ни
15 сеп 2020 07:50, Илияна Николова
1
Кои са най-полезните мазнини за отслабване?
Снимка: istock

Много диети за отслабване предлагат намаляване на приема на мазнини. Мазнините често биват сочени като виновници за наднорменото тегло. Съществуват обаче различни по вид и структура мазнини, някои от които могат да се нарекат диетични, защото са полезни и от съществено значение за изграждането на клетките и процесите в клетъчния метаболизъм. Без полезни мазнини тялото ни би изгубило важни компоненти от здравето си, което би попречило не само на отслабването, но и на поддържане на нормален здравословен ритъм. 

 
Полезните мазнини са важни за сърцето, кръвоносните съдове, нервната система, мозъка. Те са незаменима част от обмяната на веществата и правилното делене на клетките. Ограничаването на мазнините не трябва да пада под 20% от общия дневен прием, съветват диетолози. Според сайта livestrong.com, мазнините трябва да заемат между 20 и 35% от менюто за деня, въглехидратите около 65%, а протеините трябва да са между 10 и 35% в зависимост от индивидуалните особености на метаболизма, здравословното състояние и физическата активност. 
 
Кои са някои от най-полезните мазнини, които трябва да присъстват в ежедневното ви меню?
 
Авокадо 
 
Авокадото съдържа някои от най-полезните мазнини. То е богато и на много фибри, което прави усвояването на храната по-улеснено за храносмилателната система. В една порция авокадо (около 1/3 от плода) се съдържат приблизително 9 грама полезни мазнини и 4,5 грама фибри. Това е абсолютно здравословна комбинация, която да консумирате често. Можете да добавите авокадо към всяко хранене под различни форми – към сандвичи, салати, предястия, сосове и гарнитури. 
 
Сьомга 
 
Сьомгата съдържа мастните киселини омега-3. Те са чудесни за вашата талия, както и за подобряване на сърдечносъдовото здраве. Тези мазнини спомагат за подобряване на устойчивостта на лептина, което подобрява липидния профил при хора с наднормено тегло. Това сочат данни от изследване от 2015 година, публикувано в Today’s Dietitian.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коремните мазнини.От тях става най-вкусна сланина.