Кои храни се усвояват по-лесно от организма?

Те са вкусни и полезни
Обновена: 29 сеп 2022 18:58 | 29 сеп 2022 18:58, Михаела Лазарова
4
Кои храни се усвояват по-лесно от организма?
Снимка: Istock

Някои храни са по-трудно смилаеми от други. Съставът на различните храни ги прави различно усвояеми от тялото. Ето защо дори една храна да е считана за здравословна и полезна, тя може да предизвика храносмилателни проблеми, ако се консумира в голямо количество или в комбинация с друга трудно смилаема храна.Процесът на храносмилане отнема между 24 и 72 часа в зависимост от храните, които сте консумирали. Някои храни се храносмилат дори по-дълго, а хранителните им елементи се оказват предизвикателство за храносмилателния тракт. Това може да предизвика дискомфорт, подуване, газове, запек, диария.

Ако страдате от гастрит, язва, различни проблеми с червата, консумацията на трудно смилаеми храни може да е още по-голямо предизвикателство за стомашно-чревния тракт.

Защо някои храни са по-лесно смилаеми от други?

Всяка храна съдържа макроелементи – протеини, мазнини, въглехидрати и фибри в различни количества. Един от тези макроелементи има най-голямо влияние върху степента на трудност на храносмилането и това са фибрите.

Фибрите са нутриент, който организмът не може да усвои. Те остават почти непокътнати до напускането им на тялото. Наличието на фибри, видът им и концентрацията им до голяма степен определят дали една храна ще бъде трудно смилаема или лесно усвоима. Фибрите оказват влияние върху работата на червата и това колко време храната прекарва в тях. Това, от своя страна, влияе върху това колко бързо се разграждат и усвояват другите храни в червата, според mindbodygreen.com.

Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Най-общо казано храните с разтворими фибри образуват гелообразно вещество в червата и стомаха, което забавя храносмилателния процес. Неразтворимите фибри ускоряват храносмилането и преминаването на храната през дебелото черво.

Въпреки че и двата вида фибри имат своето незаменимо значение за храносмилателния процес, ако имате затруднения с разграждането и усвояването на храната, продуктите с по-ниско съдържание на фибри може да са вашето решение. Те се храносмилат значително по-лесно от богатите на тези вещества храни.

Кои са най-лесните за храносмилане храни?

Бял ориз

Белият ориз е рафиниран и пречистен от по-голямата част от фибрите в състава му. Това го прави значително по-лесен за обработка и усвояване от всички останали видове пълнозърнест ориз. Тъй като фибрите са трудни за храносмилане, ако имате някакви стомашно-чревни проблеми, белият ориз може да ви помогне.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Като изключим преди 2 месеца
Повечето които причиняват рак на дебелото черво,никой! Хляба поскъпва а ядем РАДИОАКТИВНОТО ЖИТО от най-ниската цена.ПРОСТО ЕСЕС ВЛАГА МИЛИАРДИ ДА НИ ИЗБИЯТ А НАЩЕ *** ПОЛИТИЦИ ЗАМРЪЗВАТ И СТАВАТ МАЗНИ КАТО ДОЙДЕ НЯКОЯ БРЮКСЕЛСКА ЗЕЛКА ТУК!СРАМ МЕ Е ДА ЖИВЕ В ТАЗИ НЕОФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПОДПЛАТЕНА ОТ ЕЛИТА,, ЕСЕС".ПЛЮЙТЕ СИ ПУТИН ДО КАТО ВРАГА Е ЗАТ ВРАТА ВИ
1
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Суджук със бира идеално върви :)))