Спасиха мъж от тежка инфекция на мозъка след уникално усложнение

От носа му изтичала гръбначно-мозъчна течност
24 мар 2023 12:12, Стела Стоянова
4
Спасиха мъж от тежка инфекция на мозъка след уникално усложнение
Снимка БГНЕС

36-годишен мъж е спасен от тежка инфекция на мозъка със сложна хирургична манипулация, съобщиха от пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“.

Проблемът е уникален – вследствие на предишна черепно-мозъчна травма през носа му започва да изтича – гръбначно-мозъчна течност, но това не е било идентифицирано веднага. Интервенцията е извършена от директора на болницата и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов. Именно той прави едни от най-тежките и трудни операции в областта на УНГ-заболяванията у нас.

Случаят започва преди година, когато мъжът е намерен от близките си с неясно съзнание. При прегледите е установена тежка инфекция на мозъчните обвивки от бактериален произход. След излекуване в Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги“, той е насочен за допълнителна диагностика в Клиника по УНГ болести. Мъжът е диагностициран от д-р Александрина Топалова-Шишманова, която открива риноликворея – състояние на изтичане на гръбначно-мозъчна течност през носа.

Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно отделение. Преди около година, когато започва изтичане на водниста течност от лявата страна на носната кухина, посещава УНГ специалист. Лекуван е с медикаменти, но без никакъв ефект. За съжаление, състоянието е останало недиагностицирано до момента на настъпилото усложнение, коментираха от УНГ клиниката на „Св. Георги“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
12
 
2
 
! Отговори
Вие хора ли сте преди 1 година
В същото време полицаи в Бобов дол изтезават хора с удари с честоти в главата за да получат Мозъчен Инсулт, това не е Държава, а някакъв Франкенщайн !Мирослав Германов
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на екипа! Все пак в България е рядкост някой да си свърши работата.
2
23
 
5
 
! Отговори
Гейтс преди 1 година
Ковид коктейлите работят.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на екипа!