Ябълките и къпините могат да намалят риска от немощ

10% от хората над 65 години са засегнати от това състояние
27 май 2023 12:18, Елка Василева
5
Ябълките и къпините могат да намалят риска от немощ
Снимка: архив, БГНЕС

Растителните храни с флавоноли могат да допринесат за намален риск от немощ, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на американски учени.

Флавоноидът кверцептин, който се съдържа в ябълките и къпините, е с най-силно подобно действие.

С всеки допълнителни 10 мг флавоноли дневно, колкото осигурява средно голяма ябълка, рискът от немощ намалява с 20 процента.

Това състояние най-често се характеризира с мускулна слабост и обща умора. Около 10 процента от хората над 65 години са засегнати от него. При хората над 85 години броят им се увеличава между 25 и 50 процента.

Сегашните препоръки за предотвратяване на мускулната слабост акцентират на приема на протеини. Според учените от Медицинския факултет към Харвардския университет полезни са и много други храни.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
(БТА, Христина Терзиева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Па я още не съм станал прасе да ядем ябълки! Дай пържолите и не се е..в.й!
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
THANKS,АНОНИМЕН 2! СЕГА РАЗБРАХ,ЧЕ МЕРИ АДМИНА НИ СЛАГА МИНУСИТЕ...
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За сведение на немощната джурнализкя, "кверцетин" се пише без П.
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДА,ТАКА Е МЕРИ, НО ТЕЗИ НА СНИМКАТА ОСВЕН СКОМИНА И ЯЗВА НА СТОМАХА ИЛИ ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА,ИЛИ АЦИДОЗА ДРУГО НЯМА ДА ПРЕДИЗВИКАТ. А ДАЛИ "КВЕРЦЕПТИН-ът" ДАЛИ НЕ Е QUERCETIN ПРЕВЕЖДАНО КАТО КВЕРЦЕТИН ?!...