Недоволство на военните в Мали заради въстание на туарегите

Туарегите, подкрепяни преди от Кадафи, се борят за независимост
Обновена: 22 мар 2012 14:57 | 22 мар 2012 10:44, Елка Василева
3
Недоволство на военните в Мали заради въстание на туарегите
Военните в Мали превзеха президентския дворец в столицата на страната Бамако. Снимка: Reuters

Военните в Мали превзеха президентския дворец в столицата на страната Бамако и повечето правителствени учреждения. Те обявиха, че въвеждат комендантски час, съобщи Франс прес. Комендантският час се въвежда за неопределено време.

Военни се появиха по местните телевизии и радиа, като обявиха, че се прекратява действието на конституцията, а правителството и останалите държавни институции се разпускат.

Те заявиха, че властта преминава към „Национален комитет за възстановяване на демокрацията и възраждане на държавата“.

Метежниците заявиха готовност да предадат властта в Мали на ново правителство, което ще бъде избрано на избори. За дата на изборите не се съобщава, посочва РИА Новости.

Снощи армията на Мали обкръжи двореца на президента, а тази сутрин военните поеха изцяло контрола над двореца. Военните заявиха, че са задържали редица министри, включително този на външните работи. Не се съобщава обаче нищо за съдбата на президента Амаду Тумани Туре.

Асошиейтед прес посочва, че военните са недоволни от реакцията на властите на въоръженото въстание на племената на туарегите в северната част на Мали. Според тях кампанията по потушаването му се провежда лошо, войниците изпитват недостиг на хранителни продукти и боеприпаси. Освен това военните искат по-голямо внимание от страна на властите в Мали към семействата на военнослужещите, загинали при потушаването на въстанието на туарегите.

Туарегите от организацията „Национално движение за освобождение на Азавад“ се борят за независимост на региона Азавад в пустинята Сахара, който е разположен в североизточната и източната част на Мали, северната част на Буркина Фасо, западната и северозападната част на Нигер, както и югоизточната част на Алжир и югозападните райони на Либия.

По данни на местните медии по-рано движението на туарегите е било подкрепяно от покойния либийски лидер Муамар Кадафи, който беше убит по време на революцията през 2011 г. Последната вълна на насилие от страна на сепаратистите била форсирана от уж влели се в техните редици бивши привърженици на Кадафи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бамако Како с военните шега не бива
2
9
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Франция ще оправи работата.
1
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** работа.