Да ги ожалиш - китайските супербогаташи обеднeли

В азиатската държава има 1,4 млн. милионери в долари
Обновена: 27 сеп 2012 14:57 | 27 сеп 2012 12:29, Бойчо Попов
68
Да ги ожалиш - китайските супербогаташи обеднeли
Млад китаец току-що си е купил Ferrari 458 Spider от магазин в Шънджън. Снимка: Ройтерс

Който пита в Китай за Рупърт Хугеуерф, вероятно ще срещне свити рамене и повдигнати вежди. Китайското му име Хужун обаче е добре познато на мнозина в страната. Още по-известен той е с годишния си доклад за богаташите. В понеделник роденият в Люксембург Хужун представи в Шанхай последния списък на най-богатите хора в Китай. Неговото заключение: супербогаташите на Народната република са станали малко по-бедни, пише Die Zeit.

A че въобще има толкова много супер богати в Китай, е феномен. Защото богаташите в страната не са имали много време, за да натрупат състояние - едва през 2000 г. в страната е имало само няколко хиляди доларови милионери, а днес техният брой е 1,4 милиона. Само в САЩ има повече свръхбогати.

Сега обаче китайската икономика отслабва. Същевременно цяла поредица структурни мерки доведоха до това, че богатите китайци загубиха част от състоянието си.

Така например от класацията става ясно, че половината от 1000-те най-богати китайци са понесли финансови загуби през отминалата година. Средностатистическото състояние е „само" 860 млн. долара – с девет милиона долара по-малко в сравнение с миналата година. 37 от най-богатите дори са загубили повече от половината си богатство.

Като цяло броят на доларовите милиардери във втората по големина икономика в света е намалял с 20 до 251 души.

И още интересни данни – броят на милиардерите, които са натрупали състояние с недвижими имоти, е спаднал значително. Вместо това в списъка отново доминират милиардери, които са се замогнали чрез индустрията. Това показва също така, че държавата е разпознала проблема с растящата социална неравнопоставеност и взема мерки поне в някои сектори. Особено срещу излезлия от контрол сектор на недвижимите имоти ръководството е действало през последните две години и е предприело редица ограничения, за да наложи запор на супер спекулантите.

Все пак и индустриалците днес притежават по-малко, отколкото преди година. Причината: загуби на китайския финансов пазар, но също така и проблеми в отделни браншове, като например при соларната индустрия, текстила и търговията на дребно.

Загубил е например основателят и мажоритарен собственик на китайския производител на строителни машини Sany Лиан Уънгън. По-рано тази година той купи и германската компания Putzmeister. Строителството в Китай вече не е толкова бурно, търсенето на строителна техника също пада. С предполагаеми активи за около 7,3 млрд. долара Лиан вече не е най-богатият, е е на пето място.

Шефът на производителя на напитки Wahaha Джун Цинхоу пък е спечелил доста. Неговото състояние се оценява на над 12 млрд. долара. Милиардерът планира глобална експанзия и така обявява война на световния лидер Coca Cola. На второ място в списъка е Уан Дзиенлин, който с концерна си за забавления Dalian Wanda и богатство от над 10 млрд. долара започва да развива кино бизнес и в САЩ.

Между другото: въпреки бързо увеличаващата се средна класа в Китай - около 300 млн. сега имат стандарт на живот, сравним с този на европейците - броят на супер бедните в Народната република все още огромен. 128 млн. души според материал на China Daily разполагат с по-малко от 2300 юана на година. Това е почти един долар на ден - по-малко от 1,25 долара, които ООН определя като долната граница за сумата, която човек се нуждае, за да оцелее.

Доходът на тези хора не се появява в нито една годишна класация.

Още подобни любопитни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: икономиката на Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше жив Мао щеше да им откъсне буржоазните главички и да ги даде на кучетата.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименВсъщност това е точно 1 промил от населението!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОБРЕ АЙДЕ ТОГАВА СЛЕД КАТО ИМАШ ИНЖИНЕРНА МИСЪЛ АЙДЕ НАПРАВИ КОЛА ТОГАВА.... ИЗМИСЛИ МОДЕЛ И ПОЧВАЙ.. НАЕМИ СИ ЕКИП(БЪЛГАРСКИ) И НИ НАКАРАЙТЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ВАС И ЧЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПОХВАЛИМ ПРЕД СВЕТА С НЕЩО ОРИГИНАЛНО ИЗМИСЛЕНО В БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИ... АМИ ПРОСТО КИТАЙСКИТЕ ЛАПТОПИ СА НАЙ ЕВТИНИ И НИЕ ТОВА МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ... ДА НЕ СЪМ ЛУД ДА ПРЪСНА 2,3 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗА СОНИ СЛЕД КАТО МОГА ДА СИ ВЗЕМА ЛАПТОП ЛЕНОВО ЗА ПО 700-800 ЛЕВА... НЕ ЛИ Е ТАКА?
44
2
 
1
 
! Отговори
Смешници ! преди 11 години
Лаптопът ми може да е произведен в Китай,но концепцията и замисълът съвсем не е от там.Румънската дачия е създадена от французи като възможен вариант за на някакъв модел рено.След това идват мениджърите и икономистите махат от това и онова и започва да се произвежда в завод собственост на фирмата рено.. и така.Роувър ще ме извиняват с моделът си от 1970-та година с нова пластмаса по таблото.Лада Самара беше по добра от тоя кошляк.Относно Сталин и Б-52 няма да коментирам защото сте пълни невежи.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ РУМЪНСКАТА ДАЧИЯ ДА НЕ БИ ДА СИ ГИ МИСЛЯТ ТЕ МОДЕЛИТЕ А? ВСИЧКО ИМ Е ОТ РЕНО... ХОРАТА ИМАХА НУЖДА ДА ПОЧНАТ ОТ НЯКЪДЕ И ПОЧНАХА МНОГО УСПЕШНИ БИХ КАЗАЛ... ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА СЪЗДАДАТ СОБСТВЕНО ШАСИ И МОДЕЛ(НЕ КОПИРАНО ОТ РЕНО) ТАКА ЧЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ТЕЗИ НЕЩА
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИЕ ЗА 20 ГОДИНИ КАКВО НАПРАВИХМЕ? НИЩО..... ЕДНА ГОЛЯМА ДЕМАГОГИЯ И ПАРОДИЯ НА ВСИЧКО!!! ЕДНО ВРЕМЕ РОУВЪР ИСКАХА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ КОЛИ В СЛИВЕН И КВО СТАВА... НАШИТЕ ГИ ИЗГОНИХА БИЛИ НЕЗНАМ СИ КАКВИ НЕ БИЛА ПРЕСТИЖНА МАРКА И ТЕМ ПОДОБНИ ТЪПНИ... АБЕ КАКВАТО И ДА Е МАРКА ТАКА СЕ ОТВАРЯТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА И ХОРАТА ЩЕ БЪДАТ ЗАЕТИ... АКО ЩЕ И ВАРТБУРГ ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА..... ТО ЯВНО НА НЯКОИ ТИКВИ НЕ ИМ Е ИЗГОДНО ПО ЛЕСНО ДА Е СЕ ЛАПАТ ПАРИ НА ГОТОВО И ТВА Е... НЯМА ОПРАВИЯ ПРОСТО
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ КОПИРАЛИ НЕ КОПИРАЛИ ТИ ТЕЯ РАБОТИ СИГУРНО ГИ ПИШЕШ ОТ КИТАЙСКОТО СИ ЛАПТОПЧЕ,ТАБЛЕТЧЕ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ТАМ НАЛИ? ДОБРЕ ХАХ ИСКАМ ДА ТИ КАЖА ЧЕ ЛАДА СЪЗДАДОХА ПЪРВИЯ СИ МОДЕЛ С ШАСИТО НА ФИАТ(ТОЕСТ СА КОПИРАЛИ) ЗА ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ТВОРИШ ТИ ТРЯБВА ОСНОВА ОТКЪДЕ ДА ПОЧНЕШ(ЛИЧИ СИ ЧЕ СИ НЕВЕЖ,ПОНЕЖЕ НЕ ГИ ЗНАЕШ ТЕЗИ НЕЩА) КОЛИТЕ ГРИЙТ УОУ СА ПОДОБЕН СЛУЧЕЙ ПЪРВО СА ПОЧНАЛИ С ШАСИТА НА МАЗДИ,ТОЙОТО И ДРУГИ НО СЕГА КАКТО ВИЖДАШ ДИЗАЙНА СИ Е ТЯХЕН(МАКАР ЧЕ ОЩЕ ПРИЛИЧАТ НА ДАДЕНИ КОЛИ)
40
0
 
4
 
! Отговори
А преди 11 години
Какво са измислили? Тоя *** въпрос как не те досрамя да го зададеш? И вземи почети малко за "Überseechinesen", ако знаеш немски. На български за съжаление няма достатъчно литература.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 55:ТИ КВО СИ ИЗМИСЛИЛ? ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.... АЙДЕ НАПРАВИ ЕДНО БОЛТЧЕ ЧЕ ДА ИМАШ ПРЕТЕНЦИЙ... СЯ КОЙ БИЛ КОПИРАЛ ТО ВСЕКИ КОПИРА БЕ..... ВСЕКИ НАРОД КОПИРА ОТ ДРУГИ И КВО ОТ ТВА? ПРАВЯТ ЛИ НЕЩО ХОРАТА? ПРАВЯТ!!!! УЧАТ ЛИ? УЧАТ!!! ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ПРАВИ НА МНОГО ИНТЕРЕСЕН АМИ ВЗЕМИ ДА НАПРАВИШ НЕЩО ЗА ТЕБЕ СИ
38
1
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
По принцип, когато си изостанал, така се почва. Първо копираш и с течение на времето започваш да измисляш свои начини. Не знам защо, българите си мислят, че да копираш нещо е много лесно. В СССР, при нареждане на Сталин да се копира американския бомбардировач Б25, се създават цели нови отрасли и пройзводства. Китайците правят нещо много добро - копират технологии, но държат на своите традиции и ценности. Ние направихме обратното и сега само вече можем да щракаме с пръсти в чалга ритъма.
37
0
 
5
 
! Отговори
А до 54 преди 11 години
Вие си мислите, че знаете всичко за Китай. Но не знаете нищо. Няма как да знаете без да сте били тук.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И добре де след като не спират да учат и са страшни гений какво са измислили освен да копират нещо европейско американско или руско?Хайде сега безумни прехласвания кви били.Ако са много такива квито ги изкарвате отдавна да са най-добрата страна за живеене.Годишно милиони китайци се напъват да живеят в САЩ,Европа,Русия и така нататък.Чудно чудно защо милиони не се напъват да живуркат в Китай.Нали хората там са тъй умни а животът е прекрасен?Хах..
35
0
 
0
 
! Отговори
do 47 преди 11 години
Качества безспорно много ценни,но проявени под заплахата от жестоки закони.Всяко живо същество изправено пред дилемата смърт или нещо си постига чудеса в желанието си да постигне второто.Но,какво става когато израстнат до степен над това всеки втори закон да е или смърт или 1 милион години затвор?
34
0
 
2
 
! Отговори
А преди 11 години
Бейда е Пекинския университет... в Пекин:Д
33
0
 
0
 
! Отговори
А преди 11 години
Абсолютно вярно :Д Няма тън-мън !:Д
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА НЯМАШ ПРЕДВИД БАЙДУ А НЕ БЕЙДА... АЗ ТАКЪВ ГРАД БЕЙДА НЕ СЪМ ЧУВАЛ... ЧУВАЛ СЪМ БАЙДУ КОЙТО Е В ПРОВИНЦИЯ ВЪТРЕШНА МОНГОЛИЯ :)
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ИМЕННО И АЗ ПОЗНАВАМ КИТАЙКИ-СТУДЕНТКИ И СЪМ ИМ ВИЖДАЛ И ОБЩЕЖИТИЕТО В ЕДНА СТАЯ 7-8 МОМИЧЕТО(КОЕТО РАЗБИРАСЕ А ИСТИНСКА РАДОСТ ЗА ОЧИТЕ) УЧИ СЕ МНОГО ЗДРАВО И НЯМА ХЪН МЪН ТАМ.... РАБОТАТА Е МНОГО СЕРИОЗНА
30
0
 
1
 
! Отговори
А преди 11 години
Ами не мога да сравнявам, но аз съм много доволна от Бейда. За съжаление съм тук само за един семестър. :(
29
4
 
4
 
! Отговори
А преди 11 години
Не ми стигнаха буквите, затова продължавам с нов коментар. Младите хора в Китай смятат, че страната им се развива толкова бързо, защото "учат от сутринта до късно вечер". Това ги стимулира. Ще има да ги стигате китайците... Тук бедните хора са много и са много по-бедни от бедните българи. Но този народ има нещо, което ние никога няма да придобием - оптимизъм, дисциплина, жилавост, устойчивост. Много ви здраве.. и учете китайски :)
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още ли не са те прибрали ?

Спонсорирани публикации