Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша

В Полша призоваха: "Яж ябълки срещу Путин!"
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 10:50, Елка Василева
194
Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша
Снимка: БТА

Русия забранява от днес вноса на плодове и зеленчуци от Полша, обяви руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Забраната е въведена заради нарушаване на изискванията за сертификация, както и заради открити карантинни обекти в продукцията, поясни помощник-ръководителят на службата Алексей Алексеенко.

Полша е най-големият световен износител на ябълки и основен доставчик за руския пазар. Забраната може да доведе до поскъпване на ябълките от ниския ценови клас в руската търговска мрежа, тъй като 50 процента от тях идват от Полша, посочи говорителка на търговска верига „Метро“.

Полските плодове и зеленчуци в руските магазини са между 3-4 и 15 процента от предлаганите според годишното време и реколтата. Планира се те да бъдат заменени с увеличаване на дела на руската продукция, както и на вноса от Азербайджан, Беларус, Сърбия, Израел, Турция, Аржентина, Бразилия, Иран, Китай и Таджикистан.

След като по-рано тази седмица руските власти обявиха намерението си да въведат забраната, Европейската комисия заяви, че ще "проучи внимателно" основанията за налагането й и ще вземе необходимите мерки.

Според полското земеделско министерство руската забрана е отговорът на Кремъл на санкциите на ЕС срещу Русия. В комюникето се допълва, че това е "политически натиск", упражняван от Русия.

В Туитър пък бе започната кампания под надслов: "Яж ябълки срещу Путин!", която приканва поляците да посрещнат с чувство за хумор ембаргото. Кампанията, подкрепяна от много журналисти, политици и знаменитости, е насочена основно към подпомагането на полските земеделци, които са жертва на руското ембарго.

В акаунта на кампанията в Туитър #jedjablka десетки поляци публикуват снимките си, на които се вижда как ядат ябълка или пият ябълков сайдер. На други снимки поляци представят ястия с плода.

Росселхознадзор съобщи вчера, че може да забрани вноса на цялата растителна продукция от страните членки на Европейския съюз заради редовното откриване на карантинни обекти в европейските доставки.

От днес Русия забранява също така вноса на слънчоглед, соеви зърна, царевичен грис и обезмаслено кюспе от Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми, като няма какво да правят, ще го местят по крачолите.Ако забранят и украинците да работят в Русия, Порошенко съвсем ще го закъса, а Обаго ще трябва да приема украинци приоритетно със зелени карти.Какво ли ще стане, ако БРИКС се стабилизира? Дали някой ще посмее да нападне някоя държава от този съюз и да му прави цветни революции?
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам, сега поляците ще си го преместят в другия крачол...
121
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Поляците основната храна за деня ще бъде ябълката е все пак е здравословна, но зависи колко пъти са я третирали с химикали!Какво ли още са руснаците подготвили на другите членки от европейския съюз. На американците въобще не им пука естествено те си имат ГМО
120
2
 
9
 
! Отговори
До Пешко №115 преди 9 години
Не съм свършил. Нещо за Стамболов се пънеш да кажеш. За мен той е една от най-гнусните фигури в българската история. Апостол, а не е чул турски куршум да пищи!Бъдещият русофоб е получавал от руския щаб рубли като преводач. Зверствата в Русе, убийствата на хора като Олимпи Панов, с когото са били като братя, поставя началото на българските политически репресии. Да унижава и хвърли в затвора Капитан Петко Войвода - не е ли връх на нищожеството! Женкар и рушветчия, заслужил си е сабята на макетата.
119
3
 
13
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До Пешко 115Петя, наистина не знам от кой пол си,, затова ще те наричам Петя. Русофил съм до мозъка на костите си. Това значи, че обичам България и нейното достойнство ми е много скъпо! Защото само неблагодарниците плюят срещу Русия и, за щастие, у нас са малко. Всекидневно гледам *** муцунки седят по кафенетата с по едно лаптопче и заработват насъщния. За този ден. Не въртят големия бизнс, не пишат статии, не правят диаграми. Просто като червейчета гризат, ерозират обществото ни с глупости.
118
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Za kade si be Rusnako kade si tragnal sreshtu celiya svqt agresor takuv ami i tvoite avtonomni oblasti tragnat s orujie v ruka da se otdelqt ot Ruskata federacia shte gi umorish s gaz nali kakto napravi tova v Dagestan 350 malki de4itsa bqha izbiti
117
1
 
2
 
! Отговори
xxx преди 9 години
Iabalkite bili dobri za premahvane na vkusa v ustata, sled frenska lubov. Da hapvat poveche poliacite.
116
4
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Как же демократические Европа или США? У нас-то здесь тоталитарная диктатура. Министр матом не ругается, посольства не громим, и главное, здесь запрещают скакать! Как вы выдержите?))
115
3
 
8
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Автор нашумевшего документального фильма Украина.Ру, а сегодня ещ и главный редактор одноимнного портала, журналистка Ална Березовская готова принять своих старых киевских друзей, бегущих от мобилизации к врагу и агрессору. - Забавно, что мои старые киевские друзья, которые не пропускали ни одного вече на Майдане, плакали за небесной сотней, проклинали всех имеющих другую позицию, писали мне смс типа прощай предательница, сейчас поголовно звонят и просят помочь скрыться от мобилизации в Крыму или Москве)). Отвечаю всем: готова помочь. Только ребята, а почему вы к врагу бежите? Как
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев может остаться без горячей воды до 15 октябряПоезд куев-Москва проверять на вшивость !!!...;))-Когда я побывал за границей, в гейропе, я понял, что мы самая богатая нация. Мы можем лить воду из крана не глядя на счтчик, мы можем не выключая отопления открывать форточки зимой, мы можем включать отопление летом!
113
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за разлика от нас,които сме вързани с каишка към ЕС-господаря и той ни направлява,Русия е свободна да внася каквото иска откъдето иска.Именно това не могат да простят Сащ и Ес,че Русия е свободна да не се съобразява с тяхните желания и "демократизъм", но да му мислим ние!
112
2
 
35
 
! Отговори
да живей преди 9 години
Хайде наште! Изнасяйте за Русия домати,краставици,пипер,консерви,залейте им пазара и с плодове от Кюстендил,сливен,Да, ама ги нямаме,ние,които изнасяхме великолепни плодове и зеленчуци на цяла Европа станахме вносители,благодарение на продажници,които унищожиха земеделието,овощарството,зеленчука,хранителната промишленост.Да живей Костов,Жельо Желев,Петър Стоянов и всички американско-юдейски слуги на прехода,унищкожили прехраната на народа , апосле и самия народ
111
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Полша вече са регистрирани смъртни случаи от преяждане с ябълки.Експерти са на мнение, че вината е изцяло на Путин! Ще бъде сезирана ЕК, която се очаква да излезне със становище до края на годината! Вероятно на Русия ще бъдат наложени нови санкции, с цел опазване на мира и прираста на населението.Прочети още на: dnes.bg/world/2014/08/01/gryckite-iznositeli-biiat-trevoga-zaradi-rusiia.234270#comment-newest
110
0
 
6
 
! Отговори
Боил преди 9 години
До АнонименЯсно че си много начетен,като Петка и Чапаев от класичният виц.Не знам дали знаеш какъв е дефицитът на бюджетът на Полшаза 2013г в средата на 2014г.Предполагам че добре начетен си прочел главата"виртуално счетоводство"и нещо повече,си я разбрал.Както се казва,на книга всичко е възможно!
109
0
 
27
 
! Отговори
До 126 преди 9 години
От "кухата българска лейка": Няма нужда да отивам в САЩ, зная как харчи американецът. Зная и как живее средният американец- във фургон някъде в пущинака, или в къща от дървени летви, за която е теглил кредит и която ще изплаща доста години, отнасяна с лекота от ураганите или пожарите. Американците не могат да ни простят, че тук жилищата са наша собственост. Много усилия ще положат за да се промени тази даденост и да заприличаме на тях. Ще видим, вече успяха да ни приучат да ядем ГМО ***.
108
1
 
34
 
! Отговори
ник преди 9 години
Поляци,яжте ябълки срещу Путин!Скоро и вурста,ще ядете
107
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След година-пет, като Руснаците сами почнат да си произвеждат?Ко праим тогава?
106
1
 
23
 
! Отговори
fire преди 9 години
И кой мислите че печели от криза между Европа и Русия? САЩ естествено. На тях не им пука дали и Европа ще бъде засегната. Колкото повече конфликти има- толкова по-добре. Продажници
105
1
 
32
 
! Отговори
Боил преди 9 години
До всички хейъъри,*** и друга ***,запознат съм много добре с производството на плодове и зеленчуци в Полша.Това са големи частни стопанства и са тясно специализирани.Там работят наемни работници от Украйна , Беларус и местни.Износът за Русия е над 1 милярд ЕВР.Заети над 150000 работници+3-*** средно членове на семейство и около 500000 дребни стопани.Това е потенциялна армия безработни.Това чака и Нас и други земед.страни,а Русия-имаш пари ,всеки ще ти продаде!светът е голям
104
2
 
4
 
! Отговори
Сашето преди 9 години
До ПешкоОт известно време не мога да преценя дали си много *** или си 15 годишен ***.

Спонсорирани публикации