Готвят 2,2 мегавата нови енергийни мощности до 2024 г.

Планът за развитие на ЕСО предвижда поетапното изграждане на каскадата "Горна Арда"
Обновена: 27 мар 2015 14:17 | 27 мар 2015 13:18, Деляна Петкова
13
Готвят 2,2 мегавата нови енергийни мощности до 2024 г.
Снимка: архив, БулФото

2,2 мегавата нови енергийни мощности ще бъдат изградени на територията на страната в периода 2015 - 2024 година. По-голямата част от тях - 1,49 мегавата, ще бъдат от възобновяеми източници.

Това е предвидено в плана за развитие на Електроенергийния системен оператор, разгледан днес на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В плана не са предвидени два нови блока в ТЕЦ Марица Изток 2, защото няма издаден лиценз от енергийния регулатор, но се предвижда поетапното изграждане на каскадата "Горна Арда".

Нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" може да бъде въведена в експлоатация най-рано през 2025 година, уточняват от ЕСО. Още от тази година обаче ще се извършват дейности за подобряване на активната работна мощност на работещите блокове в централата.

Блок 4 в ТЕЦ Русе ще бъде използван за студен резерв, предвижда още мрежовият оператор.

От Министерството на енергетиката определиха предвидените мерки като напълно реалистични и изпълними. От Националната електрическа компания (НЕК) пък припомниха, че преди около година мрежата беше прехвърлена от НЕК към ЕСО. Константин Балев от държавната енергийна компания посочи, че плановете предвиждат плавно увеличение на инвестициите по мрежата и към 2024 година те ще бъдат 1,5 пъти повече, отколкото са сега. Това не е изненадващо, защото съоръженията са строени през 60 и 70-те години на 20 век, допълни Балев.

Общо необходимите разходи за изпълнение на плановете на ЕСО са в размер на 1,2 млрд. лева през следващите 10 години, става ясно от плана. От компанията очакват част от тях да бъдат покрити с европейско финансиране и други привлечени външни средства, сред които и от Плана Юнкер, коментира пред журналисти изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов.

Необходимите инвестиции за 2015 година са 76 млн. лева, а до 2024 година те ще бъдат вече 131 млн. лева, е видно още от плановете на мрежовия оператор.

ЕСО предвижда до 2024 година да бъде изградено дистанционно управление без постоянен дежурен персонал. За целта ще бъде изградено видеонаблюдение и система за пожарна безопасност за 3,5 млн. лева. За развитие на телекомуникационната инфраструктура и апаратура ще бъдат отделени общо 12 млн. лева.

Нереалистично е кабелите да се полагат под земята в районите, засегнати от бедствия в момента. Става въпрос за пресечена месност и горски масиви и полагането на кабели не само е скъпо, но и невъзможно в тези терени. В момента ЕСО работи по поддръжка на просеките, като тези дейности се извършват ежегодно, каза още директорът на дружеството Йотов.

В момента тече процедура за сертифициране на ЕСО като независим мрежов оператор от страна на Европейската комисия и това налага приемането на нов десетгодишен план за развитие, въпреки че в момента има действащ одобрен план за развитие до 2020 година, уточни председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова.

Още икономически новини четете в Investor.bg


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще плаща за ВЕИ мощностите- ще се върнем към свещите и дърветата май?!!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очевидно е че енергийния данък ще се увеличава - при толкова излишни мощности строим нови!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само тец Варна, който ликвидираха наскоро имаше 1260 MW капацитет..
5
0
 
11
 
! Отговори
rumen72 преди 5 години
ало днес БГ, оправете си статията 2.2мегавата та това е една малка ВЕЦ
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахо

FYI: Инсталираната мощност в Кокаляне е 22.4 MW
3
0
 
9
 
! Отговори
хахо преди 5 години
***...колегата е прав че това е генератора на парова централа в средно предприятие....За седение на неграмотните но иначе триещи коментарите в сайта .... 200мегавата е един среден котел с генератор в средностатистически ТЕЦ....2.2 мегавата е мощност за някой пършив вец някой вероятно като кокалянския....
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мега или гега
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес, бг! Проверете си информацията! 2,2 мегавата е смешно малка цифра. Това се равнява на генератор на парна централа в някой завод. Да не би случайно да са гигавати. Просто питам:-)