Пловдивско Рено – бижу на търг за милиони

Колата е в перфектно състояние и едва на 6000 км.
31 яну 2017 14:45,
17
Пловдивско Рено – бижу на търг за милиони
Снимка: RM Sotheby's

Свикнали сме да виждаме класически автомобили, които се продават на търгове за десетки, стотици, а понякога и милиони евро. Но случвало ли се е да видим българска кола, която минава под чукчето на една от най-престижните аукционни къщи в света – RM Sotheby's? E, сега ще ни се случи.

Това великолепно Renault 5 Turbo 2 предстои да бъде продадено на търг, организиран от RM Sotheby's на 8 февруари в Париж. Познахме, че е българско само по пловдивската му регистрация. Автомобилът е от късната версия Turbo 2, която използва повече части от стандартното Renault 5 в сравнение с първите Turbo зверове. Въпреки това, едва ли в света има автомобил от тази серия, който е по-запазен и девствен от този.

В интериора се забелязват красиви уреди Jaeger, като на километража е изписано скромното число от 5984 изминати километра. За кола, която е построена през 1983, едва ли е нужно да споменаваме, че това е скандално нисък пробег, обричащ я на вечен интерес от страна на колекционерите. Според RM Sotheby's всичко това, в комбинация с изрядното купе, гарантира предполагаема цена в порядъка на 75 000 – 95 000 евро на търг.

Някъде зад предните седалки е монтиран 1.4-литровият 4-цилиндров двигател Cleon-Fonte, който е осъвременен с електронна инжекция Bosck K-Jetronic. В крайна сметка моделът разполага с мощност от 160 к.с., а теглото му не надхвърля 1 тон, което го прави перфектният пример за идеален хотхеч, който вероятно вече никога няма да имаме.

Този модел не трябва да се бърка с R5 Alpine Turbo, който представлява доста по-цивилна версия с надлъжен предно разположен мотор, предно предаване и без раздувките, които феновете обожават. Тук ще говорим за "истинското" Turbo.

Големият турбокомпресор Garrett T3 може да развълнува и най-консервативната монахиня, а тотално абсурдният характер на колата е подкрепен от независимо задно окачване с по два носача на колело – нещо, което сме свикнали да виждаме в много по-големи, спортни и скъпи машини, особено през 80-те. За сравнение днешните хотхечове – Ford Fiesta ST, например – имат торсионна задна греда, която прави двете колела доста зависими едно от друго. Жалко.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Пловдивтъргрено
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
34
 
! Отговори
Бончо Генчев преди 7 години
За феновете на немските тоалетни да видят колко струва в Германия рено 5 турбо и тогава да ми говорят,тук не сте критерий карате само немски *** щот нямаме пътища и пазара е за *** без вкус
13
5
 
37
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До МенЗа трите села бъркаш София със Смолян, селски... Или с Нови искър... София е град отпреди римско време.
12
2
 
38
 
! Отговори
подозрителен преди 7 години
А дали не е от серията 5-ци предназначени за Иран, която Рено ни пробута през 80-те години? Ни една нямаше парно, мой познат се набута с бая рушвети да си купи и след това проклинаше деня, в който се е сетил за тази марка. И досега като види Рено ги "благославя".
11
12
 
51
 
! Отговори
Мен преди 7 години
До АнонименПо-големи провинциалисти от кореняк-столичаните няма. 3 обединени села преди 100 години по случайност стават столица, и от място което тъне в прах, неграмотност и мизерия новата столица на България бързо трябва да заприлича на град. Кореняците *** разбира се няма как да бъдат променени, а през годините присъединявайки още шопски села просто положението става съвсем зле. Като съчетаем това с комунистическите ***, които взимат софииско жителство получаваме сегшния кореноплод
10
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
75 000 95 000 евро??? Това е подигравка!!!
9
12
 
37
 
! Отговори
Митю фитнесс преди 7 години
утре ше зимам страшно бмв тройка едно преателче миго ореди на добра цена за 7 бона от 2008 г с десна дерекция
8
3
 
69
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Ако верно е на 6000 км, що не са я врътнали по навик на 135 000?
7
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нормално да е само на 5000 километра, все пак и тя е била някога нов внос!след една горублянска автомивка ще изглежда съвсем като току що излязла от завода и притежавана от монахиня.
6
2
 
90
 
! Отговори
Майор Костов преди 7 години
Към дата 31/01/2017 МПС с ДКН PB2718PC и номер на рама VF1822000E0000188 няма активна застраховка "Гражданска отговорност" . МВР трябва служебно да отпише автомобила заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност".
5
3
 
49
 
! Отговори
ninja преди 7 години
в K-JETRONIC нищо електронно освен запалването няма, Мария ;)
4
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Откакто се е домъкнала в София.Всеки *** назначен в бг медия се превръща АВТОМАТИЧНО в експерт независимо чедо вчера е бил чобанин в НадуйУй-пловдивско.
3
41
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провинциалистите особено тези от пловдивските села все се опитват да *** комар в полет.Тази бракма 100% е ментосана. Всичко е "направи си сам".Трябва да си голям баламурник да купиш "антика" от бълг*арак.
2
24
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям комплекс ни тресе. Една българска табела на някакаква си кола в някакъв си аукцион и вече новина, надълго и широко описана.
1
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1те в днес са все-развити личности ха ха ха, всеки може да драска за всичко а дали разбира е без значение

Спонсорирани публикации