Протестният вот "Не подкрепям никого" - на боклука

Около 180 000 гласа няма да бъдат отчетени на парламентарните избори
22 фев 2017 07:22, Василия Пейчева
25
Протестният вот "Не подкрепям никого" - на боклука
Снимка: Архив, Булфото

Около 180 000 гласа ще отидат на боклука заради последните промени в Изборния кодекс, направени преди президентските избори. По искане на Реформаторския блок през октомври бе решено протестният вот, изразен с квадратчето "Не подкрепям никого", на парламентарни избори да не се брои.

Тезата на депутати от групата на Кунева и Лукарски беше, че ако тези гласове се зачитат като активност, както е на президентски и местни избори, бариерата ще се вдигне над 4%. Опасенията им бяха, че партии като РБ ще останат извън парламента.

Правилото ще бъде приложено за първи път на извънредните избори на 26 март. Ако се запази активността от президентския вот, това означава, че гласовете на 4-5% от избирателите няма да бъдат отчетени, коментира проф. Михаил Константинов пред "Труд".

Той обясни, че това са около 180 000 гласа, т.е. толкова, колкото са необходими за влизането на една партия в Народното събрание. Тежестта на един мандат по неговите изчисления ще е около 13 000 – 14 000 гласа.

Друг сериозен проблем на предстоящите избори за нов парламент ще са преференциите.

"С преференциите в столичните три многомандатни райони позициите могат да стигнат 600 и това ще затрудни комисиите", прогнозира проф. Константинов.

Членове на комисии разказват пред изданието, че преференциите се нанасят на огромни листинги, на които ще има въпросните 600 позиции. Те не скриха радостта си, че машинното гласуване пропада.

Разказаха, че не можели да си представят как ще обработват данните от устройствата, които излизали върху дълга лента, на която се отбелязвали и преференциите. Разчитането на данните и нанасянето им в протоколите щяло да забави неимоверно много излизането на резултатите.

Има и още един риск свързан с обработването на резултатите – повторението на ада "Арена Армеец" от 2015 г. Засега намеренията са бюлетините на 2/3 от столичните секции (около 1000) да се броят именно там. Това означава отново дълго чакане и припаднали членове на комисии.

Като куриоз от изборите през 2015 г. ще се запомни връщането 40 пъти на една от комисиите, при която имало разминаване в данните от протокола.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективен

На доизживяване е БКП/БСП.
Това пролича още през 1990 г. Оттогава, чрез манипулации при броенето на бюлетините и посредством други трикове, тази партия е поддържана като жив мъртвец, като зомби! Тя е отживелица, използвана от една шепа безочливи хора, за да се донаграбят.
23
0
 
3
 
! Отговори
От 1990 г. до 2016 г преди 1 година
винаги гласувам!
Не мисля, че е вредна опцията "Не подкрепям никого".
Гласувам на всички избори, но на два пъти пуснах празен плик. С това аз казах "Съдбата на моята Родина ме интересува, затова участвам в изборите. Но не одобрявам нито един от кандидатите!"
Това също е позиция, откъде накъде някой ще я приравнява с боклука?
Много им се ще на някои да бъде премахната тази опция, та насила да накарат избирателя да гласува за някого. И вероятно разчитат този някой да е столетницата. Как пък не!
22
1
 
1
 
! Отговори
ще гласувам преди 1 година
за Да, България, за Христо и умна Боряна.
21
0
 
0
 
! Отговори
Чалга за народа преди 1 година
Няма не искам, няма недей
Щом те поискам ставам злодей.
20
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Идеята е добра - показва, че хората не желаят партиите, които са на изборите, а не че просто не са отишли да гласуват или пък са сложили празен плик без бюлетина, което може да се смята като грешно гласуване. Проблемът е, че политиците бързо осъзнаха, че в един момент може 90% от бюлетините да са против всички и никоя партия да не прескочи бариерата от 4%. Първи се осъзнаха партиите, които са доизживяване, като например СДС, ДСБ, ДБГ на Кунева, както и по-малките партии и го махнаха.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен17
Еми то няма кой друг да я прескочи.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя самата идея си беше за боклука. Щом не подкрепям никого, няма що да ходя да гласувам доброзорно.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се разбойническия блок да не прескочи бариерата от 4%.
16
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До анонимен11
И аз като Вас, но към Русия и Турция ще добавя и Франция (основна причина за спиране на блокове 1-4 на АЕЦ, Германия (с политиката да им храним мaймуните нов внос), САЩ не на последно място и т. нт. всички които са си купили по някой от нашите продажници и ядат от нашият скромен бюджет (енерго, ГМО и т. нт.). Към списъка с кандидати за народни престъпници ще добавя "Тодор Живков" и ще гласувам за него та дано разберат какво искам да им кажа. Те ще разберат, но какво ли им пука...
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ххахаах. Махнахте го, за да не се види, че негласувалите са главната политическа сила :)
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето така постъпват политиците, срещу тъ пия и заспал народ.
Къде са протестите??? Заспал народ.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутрите от ГРАБ как ли не прекрасна изборно то законодателство за да добиват до 4-те % патериците си от Деформаторския блок. Защото Банкянския тлъстак без лакейчето си Извършеното наркоман че не може.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха. Ясно. За да не отидат няколкото "реформатори" на боклука, гласовете на 180 000 граждани ще идат на боклука. Колко лесно си решават проблемите...
11
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
аз ще гласувам ЗА НИКОИ защото ми писна от всичките сега ми докараха и ам воиски
и ме направиха мишена и на русия и на турция
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на всички предизборни манипулации е ясна - материалът пак да избере ГРОБ за да си начеше Егото банкянският самохвалко.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А това че си изразил мнение, а те ти казват "мнението ти няма да се зачита, защото не ни отърва" не е ли нарушение на конституцията?
8
4
 
28
 
! Отговори
Idealist преди 1 година
Не вотът "Не подкрепям никого" е на боклука, а изборният закон с клауза "Задължително гласуване'' е на боклука. Измишльотините на "големия политик" Цветан Цветанов. С всеки ден простотията става се по-голяма и обхваща всички свери на живота. Не ходете да гласувате на тези избори, бойкотирайте ги, за да стане сегашната политическа върхушка нелигитимна!
7
5
 
14
 
! Отговори
Николова смешна си преди 1 година
Защо не вземеш да престанеш с приказките си виж Червената снаха която им е на чело на деформаторите и се скрий някъде.
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички партии се изредиха да управляват, аз лично не забелязах държавата да е дръпнала напред при която и да е от тях... но какъвто народа такива и народните представители.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редно би било процентното не подкрепям никого +неявилите се да остават като вакантни бройки от 240-те