ЗИС-ът на Сталин за продан, искат за съветската лимузина ?8,5 млн.

Автомобилът тежи 2,5 тона, моторът му е 6-литров
Обновена: 6 апр 2017 09:31 | 6 апр 2017 09:30, Мария Захариева
20
ЗИС-ът на Сталин за продан, искат за съветската лимузина ?8,5 млн.
Снимка: mobile.de

Най-големият сайт за продажби на автомобили в Германия – mobile.de, предлага оригинален ЗИС-110, за който се твърди, че е бил използван от самия Йосиф Сталин. Ако се съди по снимките, произведената през 1946 г. лимузина е в добро състояние. Но пък и искана сума за нея е доста сериозна – 8,5 млн. евро.

Според настоящия собственик на колата, автомобилът често е возил тогавашния ръководител на СССР. През 1960 г. колата е дадена за ползване на известна артистка от бившия Съветски съюз, но нейното име не се съобщава.

Няма и категорично доказателство, че това е лимузината на Сталин.Това твърдение вероятно се разминава с истината, защото е известно, че бившият съветски ръководител се е возил на специално подготвен ЗИС-115. Това е същият ЗИС-110, който обаче е получил допълнителна бронировка, която го прави най-добре защитеният автомобил в света по това време.

Предлагана лимузина тежи повече от 2,5 тона, като специално за нея е създаден нов двигател – редови 6,0-литров мотор с 8 цилиндъра, която предага скромните в наши дни 140 к.с.

Специално за този агрегат в СССР е направен и нов бензин – А-74. От модела са произведени общо 2089 бройки, повечето от които са били използвани за... таксита.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щирлиц - Ако не греша ЗИМ е почти или съвсем същият на външен вид...

Ми, същият е! От същия завод -ЗИС (Завод имени Сталина) когото, след "развенчаване култа към личността на Сталин", беше преименуван на ЗИМ (Завод имени Молотова). Не след много време и този *** го шкартираха като го заклеймиха за негодяй.
17
2
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
От секретен източник научих,че вече е продадена. Собственичка е другарката от левия ъгъл.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото министъра на отбраната на Русия Шойгу е истински руснак, толкова и ЗИС -а на Сталин е руска кола. направена е на английски конвейр и са използване агрегати и възли на /шаси и пр./ на американския Пакард, защото товарищ Сталин е изпитвал слабост към тази марка. Само допълнителната бронировка е руска.
15
3
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
От секретен източник научих,че вече е продадена.Собственикът бил от Банкя.
14
1
 
7
 
! Отговори
Бай Данчо преди 3 години
Колата е на Сталин колкото аз съм Юрий Гагарин.
Може и да му дадат 10-20 хилки но не повече. Тази кола е супер масов таксиметър 50-те. Продава я вече повече от 2 години по немски сайтове.
13
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ако не греша ЗИМ е почти или съвсем същият на външен вид.Имало е такива таксита в София,и баща ми/лека му пръст/ е карал ЗИМ като такси по софийските улици.
12
3
 
12
 
! Отговори
а на Бойко Мерцедеса преди 3 години
А Бойко продава ли Мерцедеса...........
11
0
 
14
 
! Отговори
малко история преди 3 години
Дизайнер е Андрей Островски, но за образец е взет американският Packard 180 Touring Sedan.
Инженерите от ЗИС, начело с младия тогава 33-годишен главен дизайнер на завода Борис Фитерман, знаели дългогодишната любов на вожда другаря Сталин към марката Packard. Те са били инструктирани да ползват за прототип модел на тази марка за нова серия съветска кола от висок клас. Ползвано е и взаимстване от Buick Limited-90-L.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бих я взел, но евронормите на ЕС са други и ще ми спрат барутника!
9
0
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
колкото и да ти е скъпа колата колкото и поръчкова да е и бронирана и мощна идва ден в който тебе те няма и само хора с много пари и малко акъл искат да се "докоснат" до тебе...
8
7
 
31
 
! Отговори
zeus преди 3 години
До Анонимен 7
Не, господине, не може да гледате снимката на това бронирано чудовище и да не ви хареса ако разбирате от коли. Не виждам какво намесвате комунисти и другари, а не обсъждате самата кола.
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До zeus - Страхотна машина, харесва ми...

Ми, бръкни се ве! Продава се!
6
9
 
21
 
! Отговори
zeus преди 3 години
До СТРАНДЖАТА
Ти май си много *** или не можеш да четеш. След разпада на СССР там настава една либерасткa анархия, раждат се олигарсите, всеки краде каквото може.
5
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
А къде и е дулото...
4
18
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
До zeus

Ти чуваш ли се какво говориш... - как всемогъщото КГБ ще позволи да откраднат колата на бащицата на народите...това е безумие остава и мумията да откраднат...
3
10
 
16
 
! Отговори
zeus преди 3 години
До СТРАНДЖАТА
Лимузината очевидно е открадната след разпада на СССР и се продава от частно лице.
2
27
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Айдееееее, почна се... - магучая започна да разпродава активи... - а не им ли е скъпа тая реликва - все едно да продадат мумията... - ама като дойде гладът - не пита...
1
11
 
37
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Страхотна машина, харесва ми много повече от сегашните пластмасови еднодневки.

Спонсорирани публикации