Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи

Служителите могат да си дремват след обяд
24 май 2019 13:15, Нели Христова
117
Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи
Снимка: Reuters

Години наред американското правителство твърди, че Huawei може да използва технологиите си, за да следи конкурентните на Китай държави. Най-голямото притеснение на САЩ е, че технологичният гигант не може да каже "не" на китайското правителство, ако бъде помолен за такава услуга.

От друга страна, телекомуникационната компания е категорична, че да следи потребителите си далеч не е сред целите й, но думите на Рен Женгфей не могат да не предизвикат доза съмнение. "Искаме да сме на върха на света, заяви той, след като срещу Huawei бяха взети строги мерки - Това ще доведе до конфликт с Америка.

Още по темата

Останала без лиценз, а и за да разсее малко мистерията около себе си, компанията допусна журналисти на CNN в своите кампуси, където разработва технологиите си и където жвиеят нейните работници. Красиви сгради, фитнеси, билярд след работа и щастливи хора - това вижда фотографът Кевин Фрайър, когато се озовава в кампуса на Huawei в Дунгуан.

По целия свят за Huawei работят 180 хил. души. Една трета от тях се намират в Дунгуан - Силиконовата долина на Китай. Зад стените на красивите сгради се произвеждат, изследват и развиват новите технологии на компанията. Работата там е много желана от всеки китаец. Всъщност, заплатите, които Huawei дава на своите служители са най-големите в цялата страна. Но не всеки може да получи шанса да работи за технологичния гигант.

Трудът в кампусите е само за висококвалифиирани работници. Всеки нает от Huawei или е учил в чужбина или в най-добрите университети в страната. Някои от най-ярките умове са откраднати от други големи компании в Китай, а Huawei се старае да привлече и експерти от чужди държави.

Кампусите са огромни. Почти като градове. Всеки от тях си има ресторанти и кафета, спортни зали и дори собствена транспротна система. На едни места вилите и трапезариите са изискани, предназначени за клиенти и служители от високо ниво. В други части на града се намират жилища, по-семпли, но също толкова приятни, които служат за домове на обикновените работници.

Сградите са наистина красиви - построени са в европейски стил по желание на основателя на компанията, който дълги години е учил за архитект. На обед обаче светлините в тях изгасват, за да може всеки един от работниците да си вземе следобедна дрямка.

За разлика от лудницата в почти всички градове в Китай, обстановката в кампусите на Huawei е спокойна и тиха. Прилича по-скоро на университетски кампус, отколкото на място, където работят хора. Именно това прави работниците щастливи. Всъщност, никой не може да се оплаче от начина, по който компанията се отнася с тях. Притеснени са обаче от атаките, които Huawei получава зад граница.

"Служителите ме допуснаха навсякъде, освен в някои строгосекретни лаборатории. Разговарях с много от тях и по техните думи, Huawei е като всяка друга компания - иска да се развива и да произвежда неща, които да правят живота по-лесен, разказва Фрайър. - Всички са щастливи и доволни от това, което правят там. Усеща се, колко голямо и важно е всичко, което се прави там. И то продължава да расте."

Според Кевин Фрайър, Huawei е компанията, която носи национална гордост на Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ЗАПАДНИЯ СВЯТ Е ПЪЛЕН С ЖИТЕЛИ КОЕТО НИВО НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ Е ПОД 60(ТОЕСТ НА НИВОТО НА НОВОРОДЕНО ПАВИАНЧЕ) ЖИТЕЛИТЕ НА ИЗТОЧНА(И ЮГОИЗТОЧНА) АЗИЯ СА МАСОВО С НАД 110 ОТ СЪЩИЯ ТЕСТ ЗА ИНТЕЛЕКТ............
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тия бе? Чак пък и цял свят едва ли! Когато някой го вълнува нещо.Означава ли че и всички останали се "вълнуват" ? -:) Ми не!
46
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 46:ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ:ЗАПАДНИЯ СВЯТ НЕ РАЗПОЛАГА С НАЙ-ВАЖНОТО А ИМЕННО ЧОВЕШКИЯ ПОТЕНЦИАЛ....... ЗАПАДНАЛИЯ СВЯТ Е НАЛАЗЕН ОТ АФРИКАНЦИ,АРАБИ,ЛАТИНОСИ,ЕДНО ПЛЕМЕНЦЕ ИЗГОНЕНО ОТ ИНДИЯ ПРЕДИ ВРЕМЕ,ТУРЦИ,КЮРДИ И ПРОЧИЕ МЪРЗЕЛАНИ........ ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ АБДУЛ-ХАМИД ЩЕ СТАНЕ ИНЖИНЕР В ЗАВОДИТЕ ФОЛКСВАГЕН ИЛИ ПЪК КАРЛОС ЕРНАНДЕЗ В ТЕЗИ НА ШЕВРОЛЕТ....... АЙДЕ ПО СЕРИОЗНО МОЛЯ...........
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
43 Напротив Тръмп разполага все още с "тоягата и морковът" а именно с военната мощ на САЩ и с Доларът като световно средство за разплащане,въпросът е че ако САЩ не вземат мерки са на път да загубят и тия свои Важни предимства!Политиката на Тръмп е малко закъсняла но е задължителна ако западният свят иска да има доминираща роля световната икономика и политика!
44
5
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 35:ХУБАВ ВИЦ КАЗА СЕГА ХАХАХХА СПОМЕНАТИТЕ ОТ ТЕБЕ ТАЛИГИ СЕ КАРАТ ГЛАВНО ОТ ЕДНО ПЛЕМЕ ИЗГОНЕНО ОТ ИНДИЯ ПРЕДИ 10 ВЕКА(ВСИЧКО ГИ ЗНАЕМ) КАКТО И ОТ БРАТЯТА ИМ ОТ АНАДОЛА А ПЪК КАДИЛАКА Е КАРАН ГЛАВНО ОТ ИНДИАНЦИТЕ ОТ МЕКСИКО И НАДОЛУ ТА ЗА КАКЪВ ИМИДЖ ГОВОРИШ ТИ ХАХАХАХА ТО ИМА ПОНЕ 10 КИТАЙСКИ МАРКИ ДЕТО ГИ БИЯТ ТЕЯ ПО ПРОДАЖБИ И КАЧЕСТВО ХАХАХАХ ЗАЩО ЛИ 9 ОТ 10 ВОДАЧА НА БМВ СА ЖИТЕЛИ НА КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ(ДА НЕ КАЖА ГЕТОТО) ХАХАХА ЕГАСИ ИМИДЖА БРАТО ХАХАХАХА
43
2
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
якой може ли да назове една единственна китайска кола с имиджа на BMW,АУДИ или МЕРЦЕДЕС или КАДИЛАК.За какви китайски технологии си говорим като всичко тяхно е копипейст ?----------BMW ...VW...AUDI..DAIMLER - BENZ...ВСИЧКИ ИМАТ ЗАВОДИ В КИТАЙ!!!!VW от 30 години!!!!11 марки на китайски производители вече са в "топ 25" по продажби...
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай разполага с всички лостове за да смаже американската икономика за броени месеци. Голяма грешка направи Тръмп че се захвана с по-мощна от тях държава.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
38 Ти за какъв се имаш,нима не си нечии "служител"??Така че слез на земята!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен Гущер 37В БеГе, ако нокяита е 5 годишну Vertu, дето е било 8000 евро ново, ще си по-вързвежен с никиита
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39А в Китай са само професори ...
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Хахахахахаааа .... А те и амеиканците са тотално изостанали технологично тогава, защото никой не и "тачи" колите, така ли
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ нямат бъдеще и това е вече видно и на малките деца. Една фалирала бивша империя с отминала военна мощ, некадърно и слабообразовано население и умственоизостанали политици. Китай ще им отреже тиквата с един удар.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Всяка добра компания го прави. Аз, като човек, който има инвестирани средства в няколко компании, не мога да приема компания, която НЕ ГО прави. Сужителите трябва да ас под абсолютен контрол!!!!
35
18
 
5
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Аз имам Айфон. Чувствам се готино. Хората ми се кланят и са вежливи към мен. Даже в ресторанта не чакам 2 часа да дойде келнера и веднага ми сервират.В дискотеката винаги идват красавици до мен. Друго си е с Айфон...вие лузърите за нищо не ставате със вашите Нокии
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да назове една единственна китайска кола с имиджа на BMW,АУДИ или МЕРЦЕДЕС или КАДИЛАК.За какви китайски технологии си говорим като всичко тяхно е копипейст ?
33
4
 
1
 
! Отговори
До 30-Мда преди 4 години
Напротив САЩ и ЕС все още имат шансове в икономическата война,а не дай си боже при ядрен конфликт виж там победители няма да има!
32
1
 
8
 
! Отговори
Уфтцъ преди 4 години
До Анонимен 28Хах ... А аз има три. Имам и ти iWatch-a и 4 iPada, и два iPen-a, и 3 Macbook-a.Имам и логото на компанията-господяр, жигосано на гърба си.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер си е!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ като останат на власт смъртността на населението ще се учвеличи с 10% а печалбите на фирмите които работят по проекти финансирани с европари ще се увеличат неколкократно. Със скоростта на модерен F-16A1 Block-70V - напред към светлото евроатлантическо бъдеще!
29
6
 
5
 
! Отговори
Мда преди 4 години
До АнонименПри икономическа война с Китай,САЩ нямат НИКАКВИ шансове,въпрос само на време е да загубят..Виж при ядрена вероятността да победят е много голяма.Въпросът е какви ще са собствените им щети.

Спонсорирани публикации