Срещата между Тръмп и Ким - повече шоу или повече съдържание?

Дори Ким като че ли не можа да скрие изненадата си от срещата
1 юли 2019 21:00,
26
Срещата между Тръмп и Ким - повече шоу или повече съдържание?
Снимка: БТА

"Добре, да го направим". С тези думи, с бавна стъпка и потупване по ръката на Ким Чен-ун президентът Доналд Тръмп стана вчера първият действащ американски лидер, стъпил в Северна Корея. Двамата написаха история в здраво укрепената демилитаризирана зона. Този специално създаден за телевизионно зрелище момент бе немислим само преди две години, когато двамата мъже си разменяха обиди и неумолими заплахи, пишат Зийк Милър и Джонатан Лемайър от Асошиейтед прес.

Тръмп се отби за три часа в демилитаризираната зона, от които 80 минути прекара с Ким. Това бе проява на "дипломация на ръкостискането", чиято цел бе да влезе в учебниците по история, но също така и хаотичен спектакъл, отражение на взетото в последната минута решение на Тръмп да отправи покана към авторитарния лидер да се срещне с него на границата между двете Кореи.

Впоследствие остана неясно дали срещата беше повече шоу или повече съдържание. Като изключим безпрецедентните кадри и момента, достоен да заеме водещите заглавия, единственото постижение на Тръмп като че ли бе да договори споразумение за подновяване на ядрените преговори, които самият той напусна през февруари по време на последната му среща на върха с Ким във Виетнам.

Тръмп отдавна планираше да посети демилитаризираната зона. Трябваше да го направи през 2017 г., но пътуването бе отменено заради мъгла. Сътрудници на Белия дом казват, че публичната покана към Ким за среща там е била точно толкова спонтанна, колкото изглеждаше. В типичен за Тръмп стил всичко започна с туит.

"Бих се срещнал с него на Границата/ДМЗ просто да му стисна ръката и да кажа "Здравей" (?)!", написа американският президент около 30 часа преди визитата.

Тайнствеността, витаеща около несполучливия опит за посещение отпреди две години бе заменен с медиен шум, подстрекаван от самия президент.

Тръмп каза, че Северна Корея бързо е отговорила и е изразила интерес към поканата. Американски и севернокорейски представители прекараха дълго време в събота вечерта и неделя сутринта в опит да преодолеят огромните препятствия в областта на логистиката и сигурността за уреждането на среща в такъв кратък срок.

Дори Ким като че ли не можа да скрие изненадата си от срещата.

"Не съм очаквал да се видя с вас на това място", каза той на Тръмп, когато се ръкуваха над бетонния праг, част от демаркационната линия между Севера и Юга.

Тръмп пръв подхвърли идеята да направи няколко крачки в Северна Корея. "Искате ли да прекрача" границата, попита той Ким, докато преводач превеждаше думите му на корейски. "Искате ли?".

Ким направи жест с ръка на Тръмп отговаряйки с помощта на своя преводач: "Ако Ваше превъзходителство направи крачка напред, Вие ще сте първият американски президент, прекосил границата".

Щом направи първите си стъпки, бившата звезда от телевизионно риалити веднага се зае да режисира собственото си шоу.

"Хайде", каза той на Ким, потупвайки го по лакътя и двамата извървяха редом 10 крачки на територията на Северна Корея.

След малко се обърнаха с лице към журналистите, стоящи от страната на Юга.

Тръмп съпроводи Ким обратно в Южна Корея и тогава се разрази схватка между репортери и севернокорейски телохранители, които избутаха представителите на пресата и опитаха да им попречат да заснемат момента.

Блъсканицата се изостри когато лидерите отидоха в Дома на свободата от южната страна на Панминчжин, където дадоха кратки изявления пред репортери и след това се срещнаха за около 50 минути. Фотограф бе повален на земята, а един репортер бе видян облян в сълзи.
В един момент новата прессекретарка на Белия дом Стефани Гришам се блъсна странично в севернокорейски телохранител, който препречваше пътя на репортерите към залата, докато други служители по сигурността френетично опитваха да отцепят зоната с жълто въже.

Към разговора с Ким се присъединиха дъщерята на американския президент Иванка Тръмп и зет му Джаред Къшнър - и двамата високопоставени съветници в Белия дом. Наоколо кръжаха началникът на канцеларията Мик Мълвейни и други сътрудници. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън, скептик по отношение на преговорите с Ким, бе по същото време на път за Улан Батор, за да участва в консултации с монголски представители по въпроси на регионалната сигурност.

По едно време Иванка Тръмп и Къшнър се поспряха, за да влязат една от сините постройки, разположени на границата между двете Кореи. Запитана от репортер за пътуването й до Севера, тя отвърна "Нереално".

Може би се готви продължение: Тръмп каза на репортерите, че е поканил Ким във Вашингтон.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
neznaen преди 4 години
До Анонимен той е просто един манипулатор в играта всичко или нищо,
16
2
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"Двамата написаха история"... Поредната страница в ученбика по масонска история... За съжаление друга няма...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До11. Ние ни сме получили демокрацията наготово , а се борим бавничко. Ето някой чакат да участват в обществени поръчки или в приватизацията. Но други получават от раз. И за тях е дошла демокрацията по бързо.
14
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
долнопробно шоу от страна на тръмп обаче няма кои да му се върже напросташките номера
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двамата са малко перко.Затова се разбират и намират общ език.
12
2
 
2
 
! Отговори
Конспирацията: преди 4 години
Съветският национализъм е създаден от ИНТЕРнационала които дефакто е социал-национализъм от евреина Евсей Гершон Аронович по известен с фалшивото си име Г.ЗиновиевСталин изнамира отнякъде Булгаков за да отмъсти на Алеко Константинов за гаврата му с евреина Карл МарксПрототип на международния глобалист Бай *** е самият Карл Маркс което превръща нашия Алеко в прототип на Великия КомбинаторТой Алеко е от партията на регента Каравелов които е бил регент заедно с англофила Стефан Стамболов
11
2
 
11
 
! Отговори
България е фалирала преди 4 години
Стига сте писали за Путин, Тръмп и Ким.Нещо да напишете за 800 милиона евро борч миналата седмица теглен от Тиквата инещо да напишете къде ще бъде завода на Фолксваген?
10
1
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Като имаш атомни бомби в джоба, американският президент ти идва на крака. Като нямаш, получаваш демокрация дистанционно.
9
6
 
6
 
! Отговори
Повече шоу преди 4 години
И по важни са пенсии, социално осигуряване, пътища, детски градини, проституция, правото на всички жени да имат по 3 цици, правата на джендърите, и зоофилите, и т.н. ? Ким е лидер на истинският нормален свят, държава, която не клекна 70 г. пред санкции и Студена война и си напpави ядрено оръжие за това се искат много воля и железни нерви, също и разум Ние в условие на демокрация един АЕЦ не може да построим. Сега самият президент на САЩ им идва на крака да им стисне ръката. Респект Сев Корея.
8
1
 
10
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Комици
7
7
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 4 години
Евреинът с фалшиво име Зиновиев създава национализма в комунизма а не Сталин!ИНТЕР-НАЦИОНАЛЪТ дефакто е СОЦИАЛ-НАЦИОНАЛИЗЪМ а създателя му е ЗиновиевСталин е грузински националист станал комунист то ест комунистите са висшата расаХитлер също е ЧЕРВЕН но е НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТ и БИОГЕНЕТИКАТА унищожи идеологията муДнешната западна цивилизация е СТАЛИНИСТКА и изповядва висшата генетично подобрена от биогенетиците раса на роми,черни и абсолютно всякаквиА нисша раса е 99% от човечеството
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е отишъл да стисне ръката на най-великият човек на Земята и да му каже. Здравей ! Велика среща, Ким е велик. Президент след президент се надпреварват да се сренат с Ким, а държавите им са заринати с пластмаса, гейове и демокрация.
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пич ще излезне Тръмп..
4
5
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Когато ВЕЧЕ имаш ядрено оръжие(и носители) респектът е един((С.Корея),а когато ОЩЕ нямаш-друг(Иран).Иначе стъпките на Тръмп не са импровизация(както ни се внушава),а целенасочен план с задкулисен автор(Ротшилд).Не че Тръмп не е артист отвсякъде,ама Шефът си е шеф.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да се опивате да го омаловажите, историческо събитие си е. Дори и за кратко, дори и видимо Ким да е притеснен, все пак постъпи мъжки и беше там. За какво са си говорили, времето ще покаже.
2
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два клоуна които ако не ги строяват за снимки ,няма да знаят кой къде и как да застане,два бегласни клоуна,ни за политици стават ни за кеч
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещата между Тръмп и Ким - повече шоу или повече съдържание?--------И едното и другото!-))))))Както се казва - "Да съчетаеш полезното с приятното!"Пък и "няма лоша реклама", а и "ако не се похвалиш сам, другите няма да го направят за тебе!"-)))))ПСТромпета може да няма богат политически опит, но е ненадминат в бизнеса и бизнес преговорите, за разлика от така наречените чисти политици!

Спонсорирани публикации