След смъртта на Хамза бин Ладен – кой ще поеме Ал Кайда?

Убийството му поставя бъдещето на групировката под въпрос
1 авг 2019 21:40, Нели Христова
33
След смъртта на Хамза бин Ладен – кой ще поеме Ал Кайда?
Снимки: Reuters

Снощи, "коронованият принц на джихада“ Хамза бин Ладен бе обявен за мъртъв. Сега, бъдещето на терористичната организация Ал Кайда тъне в мистерия, след като сегашният лидер на джихадистите е в лошо здраве.

Още по темата

Хамза винаги се е смятал за дългосрочен наследник на своя баща Осама бин Ладен, който стои зад зловещия атентат на 11-ти септември. Осама бе начело на групировката до 2011 година, когато бе убит от войниците на САЩ.
Някога Ал Кайда бе най-страшната терористична групировка, но в последните години бе изместена от ИДИЛ. Вярваше се, че Хамза ще бъде "гласът на младежта“, който ще вдъхнови последователите на дхихадистите, уморени от вече застаряващите лидери.

Сегашният лидер на Ал Кайда е Айман ал Зауахири. Но ООН твърди, че здравето му е сериозно влошено, а "дълголетието – под въпрос“. Сега, със смъртта на Хамза, не е ясно как джихадистите ще се справят с наследяването.  Освен това, организацията изостава много след ИДИЛ по финансиране, медийно присъствие и членове.

Кой би застанал на чело на организация, чието бъдеще тъне в мъгла?

Според ООН, терористичната организация е „все още гъвкава“ и е доста по-силна от Ислямска държава  в Йемен, Сомалия и Западна Африка. А и Ал Кайда може да бъде от полза на конкурента си, чийто халифат се срина тази година. Голяма част от онези близо 30 хил. души, които се присъединиха към ИДИЛ може би все още са живи и има голяма вероятност да се присъединят към Ал Кайда.

Хамза бе на около 30 години и е едно от 25-те деца на Осама бин Ладен. Той бе рамо до рамо с баща си по времето на атентатите от 11-ти септември.  Но въпреки това е представен като член на Ал Кайда едва през 2015 година от Зауахири.

Айман ал Зауахири е вторият по чин след Осама бин Ладен до смъртта на терориста през 2011 година. Когато взема властта в ръцете си обаче, Ал Кайда губи влиянието си. За това Хамза е спряган за бъдещ лидер, който ще възвърне славата й.

Дълго време САЩ се опитва да го открие, като дори дава 1 милион долара на онзи, който има информация за местоположението му.

Фаталният изстрел убива Хамза през март в Афганистан, където наследникът се криел при груба наркобосове. Доналд Тръмп все още не е потвърдил гибелта му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
7
 
! Отговори
цу преди 4 години
Тъкмо щях да пиша да не ни приспиват с приказки от 1001-на нощ,не сме деца,но някой ме е изпреварил.Тероризмът е измислен с цел отнемане на човешките права,естествено за наша ,,сигурност".Първият самолет влиза целият без края на опашката,като нож в масло и чак тогава има взрив,вторият още на няколко метра преди ,,сблъсъка'' и има взрив.Технологиите още не са толкова напреднали и холограмите не са така качествени и тайминга на взривовете не беше точен.Вижте клипа на стоп кадри и ще се убедите сами.Също така масивното желязо е много по-здраво от алуминия.*** управляващи Земя
14
3
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
И преди и сега Ц Р У е на върха..
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"След смъртта на Хамза бин Ладен кой ще поеме Ал Кайда?"Снежанка като втора по ранг ще заеме поста на Дядо Коледа. Сериозно ли още се опитвате да ни баламосвате с вашингтонските приказки от 1001 нощи за "Ал Кайда" измислени само за да оправдаят въвеждането на "патриотичният акт" в действие?
12
3
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Вие що се притеснявате за ЦРУ, те са на държавна издръжка от наркотици, оръжие и крадена нефт. Проблеми с управлението на Ал Кайда никога не е имало!
11
3
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ал Кайда не са никакви терористи в сравнение с онези в белия дом, бъкимгамския, тел афив и знал ли ги още къде...
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американци и израелци пак ще поемат ръководството на терористите. Че кой друг?
9
3
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Да пуснат обява в джобс бг.
8
3
 
12
 
! Отговори
Garibaldi преди 4 години
Кой ще играе ролята на новото страшило через което ЦРУ оправдава военни намеси където си поиска? Вижте в следващия епизод.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"След смъртта на Хамза бин Ладен кой ще поеме Ал Кайда?"Говедоидите може да пробват с Гуйдо, той така или иначе се провали във Венецуела. Или пък с другото деграде Дневални
6
3
 
6
 
! Отговори
КОГА преди 4 години
Кога Тръмп ще осветли Терористите ?Този е със сменена Самоличност и ще става Сенатор .САЩ са тарикати - вместо да осъждат Престъпниците ги правят Политици .Путин и Бай Тошо са друга боя - Сибир и Белене .Това е Глобализъм .
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че питайте краварчетата.............ТЕ НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ!!!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фащ ще нчмпрят заместник на техните възпитаници.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами никой няма да поема водачеството - кадрите на ал кайда и идил ще се върнат по базите си в сащ !
2
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е вече Ал Кайда, ИДИЛ и всички останали да бъдат оглавени от истинския си лидер, защитник и финансов благодетел, стоящ до сега в сянка - Владимир Путин!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой следващ ***. Подходящи са белите хакери от *** груп.

Спонсорирани публикации