Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви

Какво ще стане, ако опасен вирус плъзне по Земята?
18 сеп 2019 19:22, Нели Христова
62
Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви
Снимки: Reuters

Какво би станало, ако вирусите от взривилата се руска лаборатория плъзнат по земното кълбо? Според доклад на Борда за мониторинг за справяне с епидемии, ръководен от бившия шеф на СЗО Гро Харлем Брунтланд, само 36 часа са нужни един вирус да се разпространи по целия свят, убивайки около 80 милиона души.

Още по темата

Свят в риск“, както е името на документа, излиза преди взрива в руската лаборатория и има за цел да накара световните лидери да предприемат мерки. Те припомнят, че преди век, Испанският грип разболява една трета от населението на света и убива близо 50 милиона.

Ако той се завърне в наши дни, благодарение на по-голямата мобилност на хората, последствията от него биха били още по-катастрофални.

„Заплахата от започването на пандемия е истинска, пишат експертите в доклада си. - Бързо движещ се патоген може да убие десетки милиони души, да наруши икономиката и да дестабилизира националната сигурност.“

Според групата експерти, мерките, които се взимат сега за справянето с вируси, като ебола например, са „крайно недостатъчни“.

Ръководител на експертите е доктор Гро Харлем Брунтланд. Тя е бивш премиер на Норвегия и генерален директор на Световната здравна организация. По думите й, много от препоръките в доклада са слабо изпълнени или изобщо не са приложени от държавите

„Прекалено дълго сме позволили да се въртим в един цикъл от паника и неглижиране що се отнася до пандемиите. Увеличаваме усилията си, когато има сериозна заплаха, след което бързо забравяме за нея, когато отшуми. Времето за действия е отдавна отминало“, пишат от Борда за мониторинг.

Докладът върви заедно с карта, която показва къде може да има избухваме на големи епидемии. Те са разделени на „нови“ и „завръщащи се“.

Сред тях са ебола, зика, вирус на болестта Нипа и пет различни вида грип. В предупреждението са включени още западнонилска треска, резистентност към антибиотици, дебна шарка, жълта треска, денга вирус, чума и други.
Дори по-малко от 36 часа ще са нужни на вируса да се разпространи, тъй като хората масово пътуват по цял свят със самолети.

Толкова голяма пандемия би била катастрофална. Светът не е подготвен“, категорични са експертите. Според тях, в случай на зараза, много здравни системи, най-вече в бедните държави, ще се сринат.

Най-лошото, което светът е виждал до сега е испанския вирус.

Той се е движил по-бързо от всички. Само за месеци убива 50 милиона души, три пъти повече от загиналите през Първата световна война. В повечето случаи вирусите убиват малки деца, възрастни хора или такива, чиято имунна система вече е отслабена от друга болест. Испанският грип обаче засяга предимно здрави млади хора.

Медиите дълго време цензурират броя на заразените и жертвите във Великобритания, Германия, Франция и САЩ. Над вестниците в Испания обаче няма ограничения. Това създава впечатлението, че само тя е сериозно засегната, което довело и до името на вируса – Испански грип.

Дали загиналите са били 50 или 100 милиона, не е ясно. Но според данните, между 10 и 20% от заразилите се са починали.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Бля преди 1 година
До (-_-)
Подготвени? Помисли с нашето здравеопазване, колко сме подготвени ние българите например. Да ни пази Господ!
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стар руски трол говори с началника Путин:
-Когато бях млад бях много глупав и грозен!
- Ами ти сега добре си се съхранил!
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A дано! Ретровируси с кратък инкубационен период, винаги са интересни, особенно ако са променени и по-резистентни. 80 милиона за 1,5 дена не лошо, даже никак. Те още навремето имаха щамове на атракс, които могат да останат активни до 30 години в блатисти почви.
Запада само ги плюе руснаците, ама като стане дума за страх, се запасяват с тонове памперси.
53
2
 
8
 
! Отговори
Алов преди 1 година
По-лош от вируса Бойко няма.
52
5
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Да бе 150 милиона, айде стига глупости! Тия вируси си ги има и циркулират свободно с няколко изключения, разбира се. Ако се пуснат изкуствено, без умисъл ще пукясат за отрицателно време. Освен това хората са съвсем подготвени и знаят как да се предпазват, дезинфекцират и прочие.. Ай сиктиp бе, резидент ивъл!
51
1
 
7
 
! Отговори
Брат Дейвид преди 1 година
WWZ - показаха вероятен сценарии, но едва ли в природата има такъв мутаген за секунди да променя тотално сложен организъм. Дано да няма, че иначе ше ядем дедовия суров и четвъртит.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не е луд Путин да забранява водката. Какво толкова,че руските военни имат инциденти ежедневно иначе ще се осъзнаят и избягат.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47

Вече са минали 8 години от аварията. Викаш чакаме още 2 години и почваме да се гътаме по календар ?
48
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Виц:Знаете ли защо вземат жени в бг-армията?Това е нашето най ново биологично оръжие.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се заблуждавайте, че ако определени елити, искат да редуцират населението на планетата, то критерия им, за тези които ще останат, ще е национален.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 год последствията от смесването на радиационна вода от Фукушима ще бъдат:
- милиони зесегнати животински видове
- стотици хиляди раково болни

Това ще се случи през първата година. През втората болните ще се увеличават.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123

Абе то голямо намаление - населението непрекъснато се увеличава.
44
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тея вируси се разработват от ционистите за намаляване на населението на Земята. Прочетете за Американския Стоунхейндж.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42

Ти какви руски продукти купуваш ? Нали викате, че не произвеждали нищо ? И вие страдате от русофрения.
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият начин да помогнем на руснаците да не се взривят е да спрем да купуваме руски продукти. Те всички ще емигрират и оръжията ще секнат.
41
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските тролове дезинформираха,че било взрив на газова бутилка. Което реално значи,че силата е била минимум 50 тона тротил
40
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Когато скоро всички ни чипират,
кой знае с този чип, какво ще активират.
39
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
ДО АНТИ.Има една народна поговорка в която се казва ПРОСТ НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА.А Ганьо не прост,той е МНОГО ПРОСТ(има разлика),и алчен.Всички беди на Ганьо идват от главата му.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS и АНТИ

Чудовищна алчност и простотия, невероятна самовлюбеност, безумна обидчивост и тотална липса на дисциплина. Резултат - главоломно препускане към бездната. Но всъщност на всички сега им е хубаво по причина посочените характеристики на българския индивид и по никакъв начин не можеш да им докажеш, че всичко е зле.
37
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
До SS

"Нема оправия тоз народ" -- баба Ванга