Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви

Какво ще стане, ако опасен вирус плъзне по Земята?
18 сеп 2019 19:22, Нели Христова
62
Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви
Снимки: Reuters

Какво би станало, ако вирусите от взривилата се руска лаборатория плъзнат по земното кълбо? Според доклад на Борда за мониторинг за справяне с епидемии, ръководен от бившия шеф на СЗО Гро Харлем Брунтланд, само 36 часа са нужни един вирус да се разпространи по целия свят, убивайки около 80 милиона души.

Още по темата

Свят в риск“, както е името на документа, излиза преди взрива в руската лаборатория и има за цел да накара световните лидери да предприемат мерки. Те припомнят, че преди век, Испанският грип разболява една трета от населението на света и убива близо 50 милиона.

Ако той се завърне в наши дни, благодарение на по-голямата мобилност на хората, последствията от него биха били още по-катастрофални.

„Заплахата от започването на пандемия е истинска, пишат експертите в доклада си. - Бързо движещ се патоген може да убие десетки милиони души, да наруши икономиката и да дестабилизира националната сигурност.“

Според групата експерти, мерките, които се взимат сега за справянето с вируси, като ебола например, са „крайно недостатъчни“.

Ръководител на експертите е доктор Гро Харлем Брунтланд. Тя е бивш премиер на Норвегия и генерален директор на Световната здравна организация. По думите й, много от препоръките в доклада са слабо изпълнени или изобщо не са приложени от държавите

„Прекалено дълго сме позволили да се въртим в един цикъл от паника и неглижиране що се отнася до пандемиите. Увеличаваме усилията си, когато има сериозна заплаха, след което бързо забравяме за нея, когато отшуми. Времето за действия е отдавна отминало“, пишат от Борда за мониторинг.

Докладът върви заедно с карта, която показва къде може да има избухваме на големи епидемии. Те са разделени на „нови“ и „завръщащи се“.

Сред тях са ебола, зика, вирус на болестта Нипа и пет различни вида грип. В предупреждението са включени още западнонилска треска, резистентност към антибиотици, дебна шарка, жълта треска, денга вирус, чума и други.
Дори по-малко от 36 часа ще са нужни на вируса да се разпространи, тъй като хората масово пътуват по цял свят със самолети.

Толкова голяма пандемия би била катастрофална. Светът не е подготвен“, категорични са експертите. Според тях, в случай на зараза, много здравни системи, най-вече в бедните държави, ще се сринат.

Най-лошото, което светът е виждал до сега е испанския вирус.

Той се е движил по-бързо от всички. Само за месеци убива 50 милиона души, три пъти повече от загиналите през Първата световна война. В повечето случаи вирусите убиват малки деца, възрастни хора или такива, чиято имунна система вече е отслабена от друга болест. Испанският грип обаче засяга предимно здрави млади хора.

Медиите дълго време цензурират броя на заразените и жертвите във Великобритания, Германия, Франция и САЩ. Над вестниците в Испания обаче няма ограничения. Това създава впечатлението, че само тя е сериозно засегната, което довело и до името на вируса – Испански грип.

Дали загиналите са били 50 или 100 милиона, не е ясно. Но според данните, между 10 и 20% от заразилите се са починали.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки две години се вдига нивото на опасност и то тръгва все от страни от Третия свят. Да, бедни са, но тази закономерност буди съмнения .... А какви пари се трошат по изпращане на екипи, разработване на ваксини, бедна ни е фантазията!
15
3
 
5
 
! Отговори
факт втори коментар преди 1 година
Целта на тези адови изчадия е благородните, добри, умни, силни и смели хора, да бъдат принизени до гнидитеот черенафриканскиазиатскицигански произход. Виновните са от едното племе, известно с боготворенето на златото. Другото племе, боготворящо златото е специализирано в други унищожителни дейности и процеси. Както знаете, те най-много мразят славянските народи и благородните гени на всички славяни, които са красиви, умни, смели, силни и добронамерени. Другите виновници са техните слуги от САЩ !
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сноудън шоказа ясно .Ще унищожат целият свят и ще останат под 100млн души глобално .По голямата част от елитите ще се скрият под земята.
13
3
 
1
 
! Отговори
кой го рече от уса? преди 1 година
Като умра ще се преродя във смъртоносен вирус.
Щото мразя цялото човечество
И сте прекалено много.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брейййй тцъ тцъ тцъ...ама тя целъта лаборатория ли се е взривила вече ? И до колко статии ше ни морите с вирусите по план ?
11
0
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 1 година
Стига реклами на фармацевтичните картели ,моля!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Какво би станало, ако вирусите от взривилата се руска лаборатория плъзнат по земното кълбо?"

Нищо. Стига сте разтягали дъвки, нивото на защита пробите в руската и американската лаборатории е желязно. Всичко е запечатано херметически с няколко нива на защита от всичко за което можете да се сетите.
9
0
 
0
 
! Отговори
Ще повярвате накрая! преди 1 година
"Страх ...страх."-- Нострадамус
8
5
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 година
вирусите вече действат избирателно, т.е. засягат хора, притежаващи определен ген и по този начин се извършва скрит геноцид. Открит геноцид е използването на ваксини, в които на същия принцип е заложен код, засягащ и разболяващ само част от децата. С времето процентът на засегнатите и увредени деца се увеличава, а американските изследвания доказват, че ваксините са безвредни. Да им вярваме ли или да вярваме на фактите пред очите ни? Друг факт е, че няма нищо случайно. Всичко е предопределено...
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусът идва,това ни казват.Путин се
Оля,колкото и да съм за руснаците.Тази
година ни попиляха с ядрените гафове,
вируси,политически подигравки.
6
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Ще кажа истината гола -
при нас е вируса ГЕРБола.
Опитала е ваксинация,
чрез изборите нашта нация.
Най-правилното е лечение,
само Военно положение.
5
0
 
18
 
! Отговори
ФАКТИ преди 1 година
Всеизвестен факт е че САЩ са единствените в света които не са ратифицирали конвенцията за забрана разработката на биологично оръжие. В света има над 20 биологични военни лаборатории на САЩ в други държави. Най близките до нас са в Украйна и Грузия. Нашата разследваща журналистка Диляна Гайтанджива направи световни разкрития как с дипломатически чанти и куфари се пренасят патогени и заразена кръв и вируси. Публикувани са и официалните документи на DTRA и други военни ведомства на САЩ.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв вирус не съществува, извън контролирана среда. В мащабите на планетата, всред многообразните стратегии на съществувание, на всеки вирус, ще има противодействие.
3
9
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Да го пуснат в Индия, Бангладеш и Близкия Изток. Една висока стена (тип тръмпова) и ще заживеем в един по-добър свят.
2
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това може да причини само разпадащата се русия, към която ни дърпа Промяната на клепоухия резидент румен радев ветото!
1
3
 
8
 
! Отговори
Запомнете преди 1 година
На елита му трябват не повече от 500 млн. души.

Спонсорирани публикации